De Gelderlander: Raad van State zet streep door plannen 7 nieuwbouwwoningen in Gassel.

GraverMaat: De foto boven dit artikel is uit een artikel van de MaasDriehoek bij de presentatie van de plannen.
Bij een foto over de locatie schreef journalist Mirte van Rooijen: Als de kweker voldoende afstand houdt van de boomkweker, blijft nauwelijks ruimte over voor woningen. Het project doorzetten heeft geen zin.
Van de geplande 29 nieuwbouwwoningen in Gassel kan de gemeente er 7 wegstrepen. De Raad van State gaf boomkwekerij Van de Lockant Potcultuur gelijk: de geplande woningen staan te dicht bij de boomkweker.

De Raad van State, die de plannen van de overheid toetst, gaf de gemeente Grave behoorlijk op haar kop. Er wordt al sinds 2009 gepraat over de nieuwbouwwoningen aan de Torenstraat, maar de onderzoeken naar de leefbaarheid van de nieuwe woonwijk zijn niet goed uitgevoerd.

In de onderzoeken is wel rekening gehouden met de boomkwekerij, die zich aan de noordzijde van het bouwterrein bevindt, maar volgens de Raad van State niet goed genoeg. Zo is er een dichte schutting van 3,5 meter gepland om de bestrijdingsmiddelen tegen te houden. Voor de zekerheid staan de huizen 3 meter van de eerste bomenrij af.

Hogere bomen

Maar deze plannen werken alleen als er niets bij Van de Lockant Potcultuur verandert. Wanneer eigenaar Martien van de Lockant hogere bomen kweekt, ontstaan er problemen. De gewasbeschermingsmiddelen waaien over de lage schutting, direct in de tuinen van de nieuwe bewoners.

Om dit te voorkomen moet er dus een hogere schutting komen. En de huizen worden ook een stuk verderop gebouwd. Het nadeel hiervan is dat er nauwelijks bouwruimte over blijft voor de zeven woningen. Het project doorzetten heeft dus geen zin.

Een ander probleem was de verkeersveiligheid. De ontsluiting naar het nieuwe plan was precies in een flauwe, onoverzichtelijke bocht in de Torenstraat gepland. Ter plekke is het al krap voor twee elkaar tegemoet komende auto’s om elkaar te passeren. Als daar dan verkeer vanuit een nieuwe zijstraat bij komt, levert dat nog meer gevaar op.

Doordat de gemeente de rechtszaak heeft verloren, moeten ze binnen vier weken de plannen aan de Torenstraat vernietigen. Ook moeten ze de kosten voor hun rekening nemen, ongeveer 2200 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: