De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste NieuwsVoorpagina

De Gelderlander: In december raadsdebat in Mill over bestuurlijke toekomst.

GraverMaat: De Gelderlander bericht over de stappen die Mill onderneemt in het proces van de bestuurlijke toekomst.

In zijn bericht schrijft hij ook in de laatste zin dat een extern deskundige op initiatief van de raad en de burgemeester toekomstige ambtelijke varianten en de bijbehorende financiële gevolgen onderzoekt.

In de Graafse raad werd dinsdagavond bepleit om zo’n onderzoek ook in Grave te gaan doen.

Waarschijnlijk zal er ook in Grave zo’n onderzoek opgestart worden na die opmerkingen van raadsleden.

We houden u op de hoogte.

De Gelderlander journalist Dennis Greijn schrijft o.a.:

Zelfstandig of niet?

Mill moet snel knopen doorhakken hoe verder: zelfstandig blijven of alsnog aanhaken op het lopende herindelingsproces, waarin de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis zitten.
Deze drie gemeenten gaan, hebben ze vorige week in de afzonderlijke gemeenteraden nog een keer vastgelegd, per 1 januari 2022 op in een nieuwe gemeente, goed voor 65.000 inwoners.

Kleine’ fusie

Mill zit in een lastig parket, omdat het sinds 2014 al één ambtelijke organisatie vormt met de buren Cuijk en Grave. Maar Cuijk heeft eerder dit najaar besloten uit die ambtelijke samenwerking te stappen.
Daarmee is ook definitief een ‘kleine’ fusie in het Land van Cuijk van Mill met Cuijk en Grave van de baan.

CDA, als enige van de drie raadsfracties in Mill voorstander van een grote gemeente Land van Cuijk, kwam donderdagavond met een motie waarin opgeroepen werd de vergadering van 12 december te gebruiken voor ‘een openbaar debat’ over de bestuurlijke toekomst. Mark Janssen: ,,We willen een inhoudelijk debat in een openbare raadsvergadering.’’

Vier Kernen Partij en Algemeen Belang’90, die samen de coalitie vormen en weinig op hebben met een grote herindeling, vonden de CDA-motie overbodig. Anne Derks (VKP): ,,Omdat we tijdens die vergadering toch al zouden praten over in te dienen zienswijzen op het herindelingsontwerp van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Zienswijzen en bestuurlijke toekomst hangen samen.’’

Intussen onderzoekt een extern deskundige op initiatief van de raad en burgemeester Antoine Walraven toekomstige ambtelijke varianten en de bijbehorende financiële gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *