De MaasDriehoekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De MaasDriehoek: Geen opiniepeiling naar mening Graafse burgers over zelfstandigheid of herindeling.

GraverMaatOp de foto hierboven ziet u de journalisten van De Gelderlander, ARENA en De Maasdriehoek.

Hieronder het verhaal van Annelies Graafsma; verluchtigd met enkele door mij gemaakte foto’s.

Twee onderwerpen op de agenda van de raadsvergadering van de gemeente Grave van dinsdag zorgden voor een overvolle publieke tribune en een groot aantal insprekers. Ze kwamen voor het debat over de voorgestelde bezuinigingen op tal van maatschappelijke en educatieve activiteiten en over een opiniepeiling over wel of niet gemeentelijke herindeling. Tot op de trappen naar de raadszaal stonden mensen. 

Beneden in de centrale hal werd voor het behoud van de Bieb in de school gedemonstreerd.
Een overvolle publieke tribune.
Ook de hal boven stond vol mensen.

 

Duidelijke taal.
De driekoppige CDA fractie luistert geboeid naar de inspreker Hans Satter.

Het Graafse CDA liet er in de discussie over de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk geen misverstand over bestaan. “Wij zijn voor herindeling!”, aldus fractievoorzitter Van Megen. Tijdens een korte schorsing bevestigen een aantal prominente CDA’ers dit standpunt: “We moeten reëel zijn.” Van Megen spreekt vervolgens ‘emotioneel’ over het traject naar een besluit: “We willen eerst gesprekken met dorps- en wijkraden, instellingen en bedrijven en maatschappelijke organisaties over dit onderwerp. We willen alle bewoners van de gemeente horen.”
In deze gesprekken dienen volgens het CDA twee vragen gesteld te worden: eerst de principevraag voor of tegen bestuurlijke zelfstandigheid en vervolgens in welke vorm: aansluiten Boxmeer-Cuijk-Sint Anthonis, bij Landerd-Uden of bijvoorbeeld bij Oss. “Hoe het niet moet zien we bij de buren”, volgens Van Megen.
De oppositie wilde een opiniepeiling met twee keuzes: 1.Ik kies voor Grave als zelfstandige gemeente 2.Ik kies voor Grave in een gemeente met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Vanuit de tribune in de raadzaal volgden reacties op de toch weer heftige discussie die volgde.

Diverse insprekers kregen veel bijval vanaf de publieke tribune.
De jongste inspreker kreeg veel bijval. Later werd de sfeer grimmiger. De burgemeester trok de gele kaart toen coalitie raadsleden hun inbreng deden en uitlegden waarom ze tegen de burgerpeiling waren.

Burgemeester Roolvink moest zelfs dringend vragen om de raadsleden te laten uitspreken.

Niet op zichzelf
Het idee van een opiniepeiling komt niet uit de lucht vallen. De oppositiepartijen, Liberaal Land van Cuijk, D66 en VPGrave, haalden de afgelopen week bijna 1200 handtekeningen op van burgers die voor een opiniepeiling pleiten. Burgemeester Roolvink ontving uit handen van Marion Wierda (D66) de enorme stapel papieren. Wierda: “Een besluit over de bestuurlijke toekomst heeft verstrekkende gevolgen voor de inwoners van Grave; daarom moeten de burgers op een representatieve wijze hun mening kunnen geven aan de raad. Wat hier ook uitkomt, wij accepteren de uitkomst.” Omdat de optie ‘Cuijk-Mill-Grave’ die twee jaar geleden aan de burgers werd voorgelegd, is vervallen nu Cuijk besloot zich bij Boxmeer-Sint Anthonis aan te sluiten, stellen de initiatiefnemers voor op korte termijn de burgers opnieuw aan het woord te laten over één vraag: wel of niet aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

V.l.n.r Griffier, burgemeester en 6 raadsleden LPG.

Astrid Bannink (fractievoorzitter LPG) maakt namens haar fractie duidelijk dat ze helemaal niets voelt voor een peiling. Zij wijst er op dat in de coalitieafspraken met het CDA is vastgelegd dat er in deze raadsperiode geen voorstellen gedaan worden die leiden tot de vorming van één gemeente Land van Cuijk. Een motie van de oppositie om toch een opiniepeiling te houden, haalt het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *