De Gelderlander: Grave peilt meningen over herindeling niet voor 2022.

GraverMaat: Het CDA en de LPG kwamen tijdens de raadsvergadering met een voorgekookte motie die,  volgens een betrouwbare bron, tijdens het coalitieoverleg met wethouders is geformuleerd afgelopen donderdagavond in het stadhuis.

Op de foto hierboven de zeskoppige fractie van de LPG, samen met ambtenaar Henk Ruys die aan de “knoppen” draait om de rechtstreekse geluidsopname mogelijk te maken.

Op de publieke tribune heeft niemand iets over de inhoud Van deze verstrekkende motie meegekregen.

Ook op de gemeentelijke website niets over de in stemming gebrachte moties.

Later een foto-verslag over de avond met vele Boze Burgers, Boze Burgemeester die het publiek een gele kaart uitdeelde, Het trio Graafse Meedenkers: Leo de Vreede, Louis Sparidans en Hans Satter en de jongste inspreker ooit.

Het zoontje van Frank Stoffer stal alle harten. En kreeg flink applaus.

Journalist Mirte van Rooijen schreef het onderstaande verslag.

Voorkeur voor een opiniepeiling

op een verkiezingsdag.

Inwoners van de gemeente Grave mogen stemmen over de toekomst van Grave: er komt een nieuwe opiniepeiling. Maar waarschijnlijk pas tijdens verkiezingen in 2022.

,,Het lijkt wel alsof ik bij een vergadering over de Brexit ben. Alleen Burgemeester Lex Roolvink hoeft geen ‘order’ te roepen”, zei Marion Wierda (D66) gisteren. Het plan voor een opiniepeiling over de toekomst van Grave zorgde dinsdagavond voor een lange discussie.

Dat inwoners van Grave hun mening mogen geven over een eventuele herindeling, daar is iedereen het over eens. Maar welke keuzes krijgen ze voorgeschoteld en op welke termijn volgt die stemming?

Als het aan de oppositiepartijen D66, VPGrave en Liberaal Land van Cuijk ligt, staat iedereen zo snel mogelijk in het stemhokje. Ook de vraagstelling is voor hen duidelijk: ‘Ik kies voor Grave als zelfstandige gemeente of Ik kies voor Grave in één gemeente met Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis.’

De coalitiepartij CDA denkt daar anders over. ,,Wij zijn vóór de herindeling en een opiniepeiling. Maar we moeten het niet overhaasten. Het is voor de inwoners nu kiezen tussen de cholera of de pest. Er zijn nog veel meer opties dan alleen het Land van Cuijk, zoals een fusie met Landerd, Uden en misschien zelfs Oss. Dit moeten we ook aan de mensen voorleggen”, zegt Alex van Megen (CDA).

Het CDA neemt dankzij het uitstel tot 2022 een standpunt in zonder een bom onder de coalitie te leggen. Coalitiepartner LPG is voor zelfstandigheid en vindt de uitslag van de eerste opiniepeiling voldoende. In het gezamenlijke bestuursprogramma staat: ‘De LPG en het CDA zullen in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling één Land van Cuijk.’

Door de nieuw opiniepeiling uit te stellen tot 2022, blijft deze afspraak behouden.

,,We hebben de opiniepeiling het liefst tijdens de verkiezingen, omdat die een hoge opkomst kunnen garanderen. Dan bereiken we de mensen die niet naar bijeenkomsten of raadsvergaderingen komen. Het is ook hun gemeente en hun stem telt ook”, zegt Van Megen.

De oppositie heeft gisteren tegen het plan van CDA en LPG gestemd, maar de partijen hebben het voorstel niet van tafel kunnen krijgen. ,,We hebben met onze handtekeningenactie 1161 handtekeningen opgehaald. Zij willen zo snel mogelijk een opiniepeiling”, stelt Marion Wierda van D66. ,,Het probleem speelt nu.”

Toch zal iedereen twee jaar moeten wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: