Grave Lokaal

Het Graafse platform voor mensen met een functiebeperking vraagt steun voor VN Manifest.

GraverMaat: vorige week vroeg ik uw aandacht voor vragen van het  CDA raadslid Eijbersen over de ondertekening van dit Manifest.

Nu schrijft dit Graafse platform een brief aan de raad en het college.

Geachte bestuurs- en raadsleden van de gemeente Grave,

In juli 2016 is het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van kracht geworden. Een belangrijke stap in de continue opgave om participatiedrempels in de Nederlandse samenleving te slechten. In 2018 ontwikkelden 25 koplopergemeenten, samen met ervaringsdeskundigen, een manifest waarin zij aangaven wat zij binnen het VNG-project ‘Iedereen doet mee!’ willen bereiken.

Ondertekenaars van dit manifest willen dit ook openlijk uitdragen. Op die manier zien nog meer gemeenten dat het kan: werken aan een inclusieve gemeente waarin iedereen mee kan doen. In het manifest wordt uitgelegd waar we voor willen staan. Onder aan deze brief vindt u terug wat hier concreet mee bedoeld wordt.

Er is ons, als platform voor mensen met een functiebeperking Grave, veel aan gelegen om dit manifest te ondertekenen, samen met de gemeente Grave. Met de ondertekening zegt de gemeente immers dat zij staan voor een inclusieve samenleving, waarbij iedereen meetelt. Diverse organisaties binnen de gemeente Grave, te weten Brabantzorg, Welzijn Ouderen Grave en Senioren KBO Grave hebben aangegeven mede ondertekenaar te willen zijn.

Ondertekening van het manifest gaat niet zomaar. Bij de VNG zal een verzoek ingediend moeten worden en vervolgens zal door hen bekeken worden of de gemeente voldoet aan de gestelde criteria, criteria die de VNG en de Alliantie VN-Verdrag samen hebben opgesteld:

• De aanmelding om te tekenen is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en (belangenbehartigers van) mensen met een beperking.
• De gemeente werkt – op sommige terreinen – al samen met mensen met een beperking.
• Toegankelijkheid en inclusie staan hoog op de agenda.
• Er is al een aantal initiatieven op het gebied van toegankelijkheid in gang gezet.
• Deze initiatieven dragen bij aan een inclusieve en diverse samenleving.
• Een afgeronde Lokale Inclusie Agenda is niet noodzakelijk, wel moet er (aanwijsbare) intentie zijn om daar in 2019 nog actief mee aan de slag te gaan.

We hopen van harte dat u het belang inziet van de ondertekening van het manifest.

Onderaan deze brief treft u de tekst van het manifest in zijn geheel aan.

In de hoop op een positieve reactie uwerzijds, verblijf ik, met vriendelijke groet, namens het platform voor mensen met een functiebeperking Grave,

Jenneke van Dongen
voorzitter

MANIFEST

Wij staan ervoor dat:

• Wij de uitspraak ‘Niets over ons, zonder ons’ heel serieus nemen. Dus alles wat we zeggen, bedenken en doen, doen we samen met de mensen met een beperking.
• Iedereen gelijkwaardig is. Dat betekent niet dat iedereen gelijk is. Wij waarderen de verschillen tussen mensen.
• Mensen keuzes hebben. Als we zeggen ‘Iedereen doet mee’ betekent dit, dat iedereen mee doet voor zover hij dat kan en wil. Juist omdat we rekening houden met de verschillen tussen mensen.
Wat wij gaan doen:
• Alles begint bij bewustwording. Dus medewerkers van de gemeente moeten weten dat iedereen evenveel recht heeft om mee te doen. En de inwoners van de gemeente moeten dit weten. Daarom werken wij actief samen aan die bewustwording.
• Wij kunnen niet alles tegelijk, maar wij willen dat iedereen zich op alle vlakken in het dagelijks leven even gewaardeerd voelt. Iedereen moet samen kunnen spelen en naar school kunnen gaan, samen kunnen werken, zich thuis voelen in de buurt en zijn vrije tijd naar eigen inzicht kunnen indelen.
• Om dit te bereiken, willen wij van elkaar leren. Wij delen onderling wat goed gaat en wat we moeilijk vinden. We gaan bij elkaar op bezoek en bespreken onze leerpunten met elkaar.
• Deze activiteiten helpen bij het (door)ontwikkelen van onze eigen Lokale Inclusie Agenda, en leggen daarmee de basis voor echt inclusief beleid in onze gemeente.
Wat wij willen bereiken:
Wij willen een echte inclusieve gemeente zijn, voor mensen met en zonder handicap, beperking of kwetsbaarheid. Met het ondertekenen van dit manifest, laten we onze inwoners zien dat we hieraan werken, hierin willen leren en zo stap voor stap de doelen in het VN- Verdrag waarmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *