De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Lijst met nadelen is net zo lang als de lijst met voordelen.

GraverMaat: De Gelderlander heeft een uitgebreid artikel over de voors en tegens van herindelen. “Gemeentelijke herindeling wat levert het eigenlijk op?

In de fusiegemeente Altena werd gepolst hoe het proces daar verlopen is en hoe het nu werkt na de fusie begin dit jaar. 

Professor Marcel Boogers, hoogleraar regionale samenwerking, reageert op de lijst van LPG met argumenten waarom de partij tegen een herindeling is.

Mevr. Nel Schuts is op Facebook gesignaleerd om mensen te vragen om de oproep voor een opiniepeiling te tekenen.

Dit formulier wordt aan de Jumbo klanten voorgelegd. Later worden alle verzoeken gebundeld aangeboden aan de gemeenteraad.

De Lokale Partij Grave kwam onlangs met een lijst met argumenten waarom de partij tegen een herindeling is.

,,Een lijst met elf argumenten om tegen een gemeentelijke herindeling te zijn? Ik kan met net zoveel gemak een lijst maken met elf argumenten om vóór een fusie tussen gemeenten te zijn”. Dat zegt Marcel Boogers, hoogleraar in regionale samenwerking aan de universiteit in Twente.

Hij krijgt regelmatig dergelijke lijsten voorgelegd. ,,Maar een gemeentelijke fusie staat of valt uiteindelijk bij de mensen”, zegt hij.

,,Het is een kwestie van anticiperen en slim, gericht omgaan met burgerparticipatie.”

Boogers denkt dat mensen die fel tegen een gemeentelijke fusie zijn, vooral aan zichzelf denken en niet aan wat goed is voor de inwoners.

,,Ze zijn erg gehecht aan het pluche van de stoelen in de gemeenteraad en weten dat ze straks veel meer voorkeurstemmen nodig hebben om in een nieuwe gemeenteraad te komen. Nu lijkt het in het zand zetten van de hakken vooral op koudwatervrees.”

En de eigen identiteit van de afzonderlijke gemeentes dan? ,,Neem Rosmalen. Dat is, ondanks dat het nu bij Den Bosch hoort, nog steeds Rosmalen.”

,,Een defensieve strategie ten opzichte van een fusie is heel eenvoudig. Maar je moet goed kijken wat je nodig hebt. En dat bereik je niet per se door klein te willen blijven of groot te worden.”

Maar Boogers zegt ook: ,,Door de door het rijk naar de gemeenten overgehevelde taken moeten die óf intensiever samenwerken óf kiezen voor fuseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *