De Gelderlander: Fusie Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis stap dichterbij.

GraverMaat: Herman Wissink, journalisten de Gelderlander, schrijft over de formele stap van de drie colleges.

Ook schrijft hij over de oproep van de LPG aan de Cuijkse raad om te kijken of de CGM fusie geen betere keus is.

Ook reageren de burgemeesters van Cuijk en Boxmeer op dit besluit.

Hieronder enkele citaten:

Met aannemen van een herindelingsontwerp is de fusie tussen de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, per 1 januari 2022, weer een stapje dichterbij gekomen.

Het is een formele stap, want met het aannemen van dit ontwerp, wordt het wettelijke traject naar fusie in gang gezet.

Gisteren namen de drie colleges van B en W het plan aan. Het beschrijft de procedure die gemeenten moeten volgen bij een gemeentelijke herindeling.

Op 28 oktober moeten de drie betrokken gemeenteraden het ontwerp nog aannemen. Dat is een moment waarop de herindeling nog zou kunnen afketsen wanneer een van de drie raden het plan afwijst.

Dat is waar de LPG in Grave stiekem op hoopt. De Graafse coalitiepartij riep gisteren in een persbericht de gemeenteraad van Cuijk op om te kijken of een herindeling van Cuijk met Grave en Mill niet een betere keus zou zijn. Mill en Grave hebben immers gekozen om niet op te willen gaan in een grote gemeente Land van Cuijk met vijf gemeenten.

Nadat de gemeenteraden op 28 oktober het herindelingsontwerp hebben aangenomen, kunnen tot acht weken daarna nog zienswijzen worden ingediend. ,,Dat zou kunnen zijn dat Mill en Grave kiezen om alsnog aan te haken”, zei Karel Van Soest, burgemeester van Boxmeer, gisteren.

Burgemeester Wim Hillenaar zei dat ‘bij wijze van spreken tot de dag voordat de Eerste Kamer een fusie nog kan afketsen. “Maar dat verwacht ik eerlijkgezegd niet”. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: