ARENADossier samenwerking Land van CuijkFacebookGrave LokaalKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Vijf reacties over de bestuurlijke toekomst Grave. Ruudingetje geplaatst.

GraverMaat: Door de overvloed aan reacties op komende besluiten over de bestuurlijke toekomst van Grave nu vijf reacties in een bericht:

In de ARENA verschenen drie ingezonden artikelen.

Op Facebook was de tekst te lezen van een Graafse inspreker bij de raadsvergadering in Cuijk.

Via e-mail werd deze oproep verstuurd:

1. E-MAIL OPROEP. ZEGJAOOKWIJBIJCBA Handtekeningenactie voor een opiniepeiling. 

hoi,
de gemeenten Cuijk, Boxmeer en St.Anthonis hebben afgelopen maandag een belangrijke stap gezet door de keuze te maken om samen één gemeente Land van Cuijk te gaan vormen.
De huidige coalitie van LPG en CDA in Grave wil niet aansluiten bij deze drie gemeenten.  Ze willen zelfs tot 2022 niet eens over de toekomst van Grave praten!
Als oppositie vinden wij dat de inwoners het recht hebben om nu iets te zeggen over de toekomst van Grave. Wij willen dat er een opiniepeiling wordt gehouden waarin aan de inwoners van Grave wordt gevraagd hoe zij denken over de bestuurlijke toekomst van Grave.
In dat kader zijn we bezig met een handtekeningenactie. Ik vraag jou om ook te tekenen. Via de website www.zegjaookwijbijcba.nl  kun je je steun uitspreken voor onze opiniepeiling. Hoe meer handtekeningen, hoe beter.
Deze handtekeningen willen we op 5 november 2019 aanbieden aan de gemeenteraad.  Wij hopen dat door de veelheid aan handtekeningen de gemeenteraad besluit om nu al een opiniepeiling te houden. Doe je mee? Ja toch?
Stuur deze mail door naar al je vrienden en bekenden in de gemeente Grave, hoe meer handtekeningen,

2. Ruudingetje – Niet de jus

Door Ruud Moors

Een rigoureuze verandering van
een lang gekoesterd standpunt
kan ook een eenvoudig teken
van verdere ontwikkeling zijn.

3. INGEZONDEN:

Zeg maar ja tegen

Grave, ja tegen Grave…

Door Louis Sparidans

De kogel is door de kerk: De gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer en St. Tunnis bevestigden afgelopen maandagavond nóg eens een keer dat ze willen samengaan in één Land van Cuijk. Met overgrote meerderheid zelfs. Alleen de SP stemde tegen.

Dit maakte de LPG (Lokale Partij Grave) woest. Zij zijn en blijven voor een zelfstandig Grave, al vormen ze een minderheid in de Graafse raad. Wél worden ze gesteund door het Graafse CDA, ofschoon die zich op het moment behoorlijk op de vlakte houdt. Eigenlijk zou die partij zich best wel willen aansluiten bij bovengenoemde drie gemeenten, maar er zit een CDA-wethouder in het Graafse College van B en W en dan zou hun bestuursakkoord moeten worden open gebroken. Weg wethouder!

Ik maakte eerder al eens een parodie op Wim Sonneveld alias frater Venantius en volgens bronnen binnen ons stadhuis zingt het LPG dat sindsdien geregeld:
‘Zeg maar ja tegen Grave, ja tegen Grave, van je Amen en je Gloria joechee;
Zeg maar ja tegen Grave, ja tegen Grave, anders zegt er ’t volk nog nee.’

De inwoners van Grave willen dit echter in meerderheid niet. Slechts vier op de tien mensen gaf vorig jaar hun stem aan een zelfstandig Grave. Grave kan het niet meer alleen aan. Wie ook maar één keer naar een gemeenteraadsvergadering gaat, merkt het meteen: het gaat geregeld niet goed met Grave. Ik beluisterde afgelopen maandag de raadsvergadering in Cuijk. Wat een verademing! Met een burgemeester als Wim Hillenaar aan het roer kan één Land van Cuijk niet meer stuk.

Louis Sparidans

4. INGEZONDEN:

Grave en Land van Cuijk

Door Gabriël Luken

In de vele polemiek rond het al dan niet samengaan van Grave in een groter geheel zou het goed zijn eens in de geschiedenis te duiken. In een oostelijk van Nederland gelegen land is in de dertiger jaren een zelfde situatie geweest. Een kleine maar zéér dominante partij heeft kans gezien door list en bedrog een heel volk te domineren en daarmee het land zelf en een groot deel van Europa naar de bliksem te helpen.

In de peilingen waarin de bevolking van Grave zijn mening kon geven over hoe zij denken over Grave in de toekomst heeft 42,3% aangegeven dat zij met een zelfstandig Grave verder willen. De andere 56,2% waren verdeeld over samengaan met Cuijk en Mill of opgaan in wat het Land van Cuijk gaat heten. Nu de keuze over samengaan met Cuijk en Mill is weggevallen, is het nog maar de vraag of bij een nadere peiling er weer 42,5% voor een zelfstandig Grave zou kiezen.

Wanneer Grave zich nu alsnog aansluit bij het toekomstige Land van Cuijk, heeft Grave nog inspraak in de plaats die Grave in kan nemen in het nog te vormen Land van Cuijk. Echter, wanneer het Land van Cuijk zijn beslag gekregen heeft en Grave uit emotionele gronden aan de kant blijft staan, moet Grave maar afwachten wat er voor Grave nog mogelijk is wanneer Grave zich alsnog uit armoede moet aansluiten.
Jan van Cuijk zal zich in zijn graf omdraaien wanneer die ziet hoe het er in Grave aan toe gaat, die had in zijn tijd al een heldere visie voor Grave in het Land van Cuijk. Gaat het in Grave de kant op dat een minderheid het voor het zeggen krijgt? De geschiedenis heeft geleerd dat dat niet goed kan gaan

5.  Bijdrage Graafse  inspreker in Cuijk.

Deze foto is gemaakt van de rechtstreekse uitzending van de Cuijkse raadsvergadering.

Dit was de tekst die  de heer J. Hendriks gebuikte bij het inspreken in Cuijk.

Beste collega volksvertegenwoordigers,

Vanavond sta ik hier voor jullie, niet als een lid van Liberaal LVC, maar als de stem van een ander geluid vanuit Grave. Er staat hier iemand die verwachtingsvol en met lichte jaloezie kijkt hoe jullie de basis gaan leggen voor een stabiele toekomst.

De nodige jaren heb ik voor lokale en regionale omroepen in Twente verslag gedaan van gemeenteraadsvergaderingen. Ik zag en sprak met raadsleden uit Almelo, Haaksbergen, Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Ik heb ze horen vergaderen. Ik heb wethouders zien besturen. Ik heb gezien hoe ze het verschil weten te maken tussen opgelegde Haagse wil en Twentse nuchterheid. Ik heb gezien hoe ze écht voor de inwoners van hun gemeenten aan het werk waren.

Nu, bijna vijftien jaar later, ben ik alweer een lange tijd thuis in Brabant, in Grave. En een paar jaar geleden ben ik voor het eerst eens gaan kijken bij een raadsvergadering in Grave. En wat ik daar zag gebeuren, met de manier waarop ik die mensen hoorde vergaderen, dat verbaast mij nu nog steeds. Het ging en gaat in Grave helemaal niet over het verschil maken. Het ging en gaat in Grave om de macht.

De macht willen hebben of ‘de baas zijn’ maakt je niet een goede volksvertegenwoordiger. Het maakt je blind in je argumenten, in de keuzes die je kunt maken. Je maakt niet langer ‘het verschil’.

Ik heb de afgelopen weken meegedaan aan acties van de oppositiepartijen in Grave. Wij zijn op pad geweest. Hebben de mensen uitgenodigd. En echt honderden mensen hebben ons, hebben mij gevraagd: doe iets! Want de mensen in Grave zijn het zat!

De inwoners van Grave zouden het liefste vandaag gewoon nog die handtekening zetten en mee willen doen met de nieuwe gemeente.

Vanavond als volksvertegenwoordiger doe ik iets. Ik hoop het verschil te maken. En ik roep u op: maak vanavond het verschil. Zet die stap naar de toekomst. Stem in met dit voorstel!

Als op een voetbalavond waarop Ajax een Europese wedstrijd speelt er een sporthal vol mensen naar een politieke avond komen, dan zegt dat wat.

Als we met een paar uurtjes handtekeningen verzamelen bij supermarkten al dit pak papier met handtekeningen ophalen, dan zegt dat wat.

Vanavond zult u ongetwijfeld nog een achterhoedegevecht horen over ‘geef CGM een kans’. Beste collega volksvertegenwoordigers, u heeft CGM al een kans gegeven. Het is de politieke elite die liever in Grave en Mill op het pluché blijft zitten dan dat ze echt naar de burgers luisteren. Door deze elite is CGM nooit echt geworden wat het wel had kunnen zijn. Vanavond krijgt u de kans om de weef-fouten van CGM ongedaan te maken. U krijgt de kans om weer zelf de baas te worden over de eigen ambtelijke organisatie. En daar helpt u de inwoners pas echt mee.

Er ligt een prachtig plan voor u. Waarbij u de kans heeft om het verschil te maken. Alle ingrediënten voor een succesvolle herindeling zijn aanwezig. U heeft namelijk aan het belangrijkste gedacht, aan de inwoners, met de kernendemocratie.

Een Twentse professor geeft u groen licht in de Gelderlander. (Wat moet ik nog meer zeggen?) De voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Brabant is het met u eens: dit is hoe je de identiteit bewaakt en bewaart, maar wel de stap naar de toekomst zet.

En een stap waarbij je weer gehoord wordt in de regio, waarbij je écht meepraat over de ontwikkelingen in het sociaal domein, jeugdzorg, de veilgheidsregio en ga zo maar door.

Namens iedereen in Grave, die met veel jaloezie kijken naar de stap die u van kan maken, roep ik u op: maak het verschil.

Stem voor het voorstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *