De GelderlanderLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Ballonfestival Grave sluit af met tiende verjaardag.

GraverMaat: Dit artikel wordt opgesierd met foto’s van de eerste versie. Jarenlang maakte ik vele foto’s. Soms met een perskaart om mijn nek.
Jammer dat dit mooie evenement verdwijnt. Paschal en crew hartelijk bedankt voor jullie inzet. Hopelijk komt er volgend jaar toch een soort doorstart. Misschien kan de nieuwe stichting Grave Promotie een helpende hand toesteken?  
Ook dit jaar kom ik weer twee dagen naar Grave. Als eerbetoon aan dit mooie initiatief plaats ik foto’s van de eerste versie bij dit artikel uit de Gelderlander.
Het eerdere bericht uit de Graafsche Courant van enkele dagen geleden over het naderend einde is inmiddels 2589 keer bekeken.
Meer foto’s van eerdere edities zijn terug te zien door in het zoekvenster van deze site ballonfestival in te typen en/of op foto’s te klikken. 

,,We moeten op het hoogtepunt stoppen”, aldus ballonvaarder en organisator Paschal Noor.

De aankondiging van het eerste festival.
Organisator Paschal Noor heet iedereen welkom.
Overleg met de bemanning van een luchtballon voordat deze de lucht ingaat.
Het is weer gelukt om op te stijgen.
Vele vrijwilligers waren nodig om alles in goede banen te leiden.
Na afloop naar het centrum om de terrassen op te zoeken.
En er werd volop gevlagd.

Het Ballonfestival op de Jan van Cuijkdijk vond voor het eerst in 2010 plaats als voorprogramma van het Waterfestival. Al snel groeide het uit tot een groots evenement met duizenden bezoekers.

In de tent hingen plattegronden van het gebied waar geland kon worden.

Het besluit om met het Ballonfestival te stoppen, is ook niet over één nacht ijs gegaan. ,,Vijf jaar geleden kwam het al ter sprake. Iedereen had toen nog voldoende energie en motivatie om door te gaan. Drie jaar later besloten we de tien jaar vol te maken”, vertelt Noor. ,,Het organiseren is niet eenvoudig en kost veel energie. Het is jammer, maar ooit is het mooi geweest.”

Burgemeester Wilma Delissen en wethouder Adams openden het festival door in de eerste ballon op te stijgen.
Onze eigen Graafse clown, Derksen, vermaakte toen al iedereen.
Ook toen was informatie over het weer heel belangrijk.

De gemeente Grave vindt het jammer als het Ballonfestival ophoudt te bestaan. ,,Het is een evenement dat een belangrijke plaats heeft verworven op de evenementenkalender. En het is goed voor de naamsbekendheid van Grave”, zegt Henk Ruijs, woordvoerder van de gemeente.

Het Ballonfestival kan volgens Noor niet door een andere partij worden overgenomen. ,,We hebben wel een draaiboek, maar er komt zoveel meer bij kijken.” Hij legt uit dat de organisatie verantwoordelijk is voor de luchtballonnen, maar ook voor de vrijwilligers, de veiligheid van de bezoekers en het verkeer. Al ligt dit laatste tegenwoordig in handen van de gemeente. ,,Dat is al een flinke hulp. En het is zeker een ontlasting van de werkdruk.”

,Als er (nieuwe) initiatieven ontstaan, of het nu opnieuw een ballonfestival is of een ander soort evenement, dan juichen wij dat toe”, vertelt Ruijs.

Het ballonfestival vindt plaats op 9 en 10 augustus 2019. Kijk voor meer info op ballonfestival-grave.nl

In 2013 zat ik in deze zeppelin; en kon prachtige foto’s maken.
Volop actie.
De echtgenote van Paschal zwaait ballonvaarders uit. Ook zij was tien jaar lang nauw betrokken bij dit prachtig evenement.
“Het gaat door”: meldt de organisatie na alle weersinformatie bekeken te hebben.

Meer: in de papieren krant en de digitale versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *