Grave PolitiekLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Waar we heen gaan, Rick zal wel zien!

Rick Joosten zal vanmiddag zijn spierballen moeten tonen. Vuurproef voor hem?? Vandaar deze prent van een bekend wereldwijd manneke.

 

Graver Maat: Onze fractievoorzitter, Ben Litjens, zal vanmiddag als derde spreker onderstaande bijdrage leveren aan de raadsvergadering over de kadernota. Hier alvast zijn bijdrage. Verderop zijn inbreng bij de andere agendapunten.

Op de kop af 50 jaar geleden lanceerde Wim Kan in zijn oudejaarsconference op de radio zijn liedje “Waar we heen gaan Jelle zal wel zien”. Hij doelde daarmee op de toenmalige premier Jelle Zijlstra. Deze topeconoom gaf leiding aan Nederland in een zeer moeilijke periode.

Er zijn vergelijkingen te trekken met Grave anno 2019. Grave staat er financieel niet best voor en de raad moet nu al bezuinigingen aangeven. De coalitie komt al met moties en amendementen om raadsvergoedingen te schrappen en het positief overschot van de Veiligheidsregio uit te keren aan de deelnemende gemeenten.

Maar dat is meer voor de bühne dan dat het structureel iets oplost. Het schrappen van vergoedingen gaat ook geen zoden aan de dijk zetten, daar lossen we onze miljoenen tekorten niet snel mee af. Daarnaast is het ook niet mogelijk; tenzij de coalitie ook macht heeft in de eerste en Tweede Kamer. Het is namelijk gewoon een wettelijk recht, welke de gemeente moet uitkeren. Dus als de coalitie graag wil dat de gemeente zich niet aan de wet hoeft te houden moeten ze dit vooral doorzetten.

O, wacht de gemeente houdt zich wel vaker niet aan de wet. Zie Scheepswerf, Bomenkweek, Prinses Margriet en Wisseveld.Onder verantwoordelijkheid van onze wethouder Rick Joosten zijn de jaarrekening 2018 en de begroting opgesteld. Hij zal de komende jaren de kar moeten trekken. Geen benijdenswaardige positie. Maar als ras-optimist heeft hij daar alle vertrouwen in. Keerpunt 2010 is echter somberder gestemd over de financiële toekomst van Grave. En we staan daarin niet alleen.

In het veelgelezen blad de Arena vroeg oud-wethouder Leo de Vreede zich hardop af:                        

“Waarheen leidt de weg die Grave gaat?” Keerpunt 2010 kan zich volkomen vinden in de analyse zoals die door deze Graafs oud-bestuurder is gemaakt. Keerpunt 2010 is in 2009 mede opgericht om onze Graafse inwoners meer bij het beleid te betrekken en een spreekbuis te zijn voor onze burgers. Daarom willen we zijn analyse een prominente plek in onze beschouwingen geven.

De raad geeft aan het college de kaders voor 2020 en de daarop volgende jaren. Wij willen niet alleen maar de hakken in het zand zetten en goede plannen tegenwerken maar we willen ook enkele zaken aan de raad en het college voorleggen die belangrijk voor onze inwoners uit Escharen, Gassel, Grave en Velp zijn.

Wij willen de volgende zaken aan de orde stellen:

1. De bestuurlijke toekomst van Grave.      
                                               
 Ook wij zien in de voorstellen van het college geen enkele visie over de huidige en toekomstige bestuurlijke toekomst en de daarbij passende ambtelijke organisatie. In 2013 diende Keerpunt 2010 een motie in om te werken aan een referendumverordening. Als we zo’n verordening hebben kan de bevolking een adviserende rol spelen. Misschien is het tij gekeerd en wil de raad nu wel, als voorbereiding op een gewenst referendum, een referendumverordening opstellen?We willen graag de mening van onze collega’s horen.                                                                

Op 28 mei heeft de Stuurgroep Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis aan Grave en Mill gevraagd welke variant voor een toekomstige ambtelijke organisatie de voorkeur heeft en welke criteria, overwegingen en randvoorwaarden Mill en Grave aan deze voorkeursrichting koppelen. In Mill wordt een reactie van het college met de raad besproken. Wanneer gebeurt dat in Grave?

2. Kernendemocratie.                                                                                                                                                       
Jammer dat we in Escharen, Gassel, Grave en Velp nu pas met dat traject beginnen. De andere gemeenten hebben al grote stappen gezet om met dat concept te gaan werken. Waarom heeft Grave daar niet aan meegedaan vragen we ons af. Wanneer beginnen we aan deze manier om de luiken open te gooien?
3. Oud-Brabants Staten lid van D’66 Jan de Vaan uit Beugen is met een plan gekomen om jaarlijks 1000 stageplekken in te zetten tegen leegloop van bedrijven.                
                                                                                                                                                                                                     Hij doet een dringende oproep om jongeren hier weer perspectief te bieden. Zicht op een baan dus. “Als je jaarlijks 500 nieuwe medewerkers wil aantrekken, is een groot stageproject met 1000 stageplaatsen nodig. Hoe staat de Graafse raad hier tegenover? Keerpunt 2010 nodigt hem graag een keer uit om zijn pleidooi nader toe te lichten.
4. Dialoog aangaan met onze criticasters.                                                                                                                           
We willen graag het initiatief nemen om zgn. “Keukentafelgesprekken”  te houden met Wil Baaijens, Louis Sparidans, Hans Satter, Leo de Vreede en de fractievoorzitters van alle partijen. Nu krijgen ze van hun doordachte bijdragen van bijna niemand een reactie. En inspreken heeft ook niet veel zin. Schakel deze betrokken Gravenaren in om samen de Graafse problemen te bespreken.
5. Hampoortbruggen.                                                                                                                                                       
Keerpunt 2010 heeft nog geen enkel voorstel gezien over de aanleg van de Hampoortbruggen. Al vele jaren praten we erover maar tot realisatie is het nog nooit gekomen. Het is een prachtige kans om Grave zo te ontsluiten voor toeristen en inwoners. Nu we nog jaren overlast van het vele verkeer door de Sint Elisabethstraat hebben en de omleidingsvariant nog lang niet in beeld is kunnen de bruggen uit oogpunt van veiligheid voor het langzame verkeer en voetgangers een goed alternatief zijn.  Misschien ook voor deze bruggen provinciale subsidies aanvragen? We weten nu hoe het werkt bij de provincie.
6. Hoe toegankelijk is Grave?                                                                                                                                              
In verschillende gemeenten in Nederland heeft Ongehinderd als maatschappelijk gedreven onderneming zich ingezet voor een toegankelijker Nederland. Ongehinderd heeft een gratis app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst in opdracht van gemeenten en bedrijven. Daarnaast is Ongehinderd de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De gemeente kan in samenwerking met het Platform van mensen met een functiebeperking, ouderenbonden, Catharinahof en bijv. Visio voor Ongehinderd Grave gaan.                                                                                    

Inbreng Raadslid Ben Litjens van Keerpunt 2010 tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 2 juli 2019

Agendapunt 6: Programmarekening 2018

Het is alles bij elkaar een bedroevend resultaat van 1 miljoen euro verlies.

In 2018 is het eerste jaar van dit nieuwe college.

Ondanks dat er flink bezuinigd is in 2018 bij de start van dit nieuwe college zie je dan toch weer een flink verlies.

Kennelijk is het heel moeilijk om een begroting te bewaken.

En wie betaalt dit verlies: Ja juist, de Algemene reserve.

Ik zie in de praktijk, dat er geen mensen aan het roer zitten, die een strak financieel beleid kunnen bewaken.

In het eerste kwartaal van dit jaar er er alweer opnieuw een tekort ten opzichte van de begroting van 1 miljoen euro.

Ik denk dat als je 5% van het tekort in mindering brengt op de vergoedingen voor de collegeleden dan zul je snel een beter resultaat zien.

Ik ga aan dit agendapunt verder geen grote verhalen besteden.

Gedane zaken nemen geen keer.

Ik stem tegen de Programmarekening 2018.

 Agendapunt 7: 1e bestuursrapportage 2019

Wij starten weer in oude stijl. Een tekort van 1 miljoen gedurende het eerste kwartaal.

De begroting 2019 is nog niet vastgesteld of er is alweer een tekort van 1 miljoen.

En wij blijven maar onnodig geld uitgeven. Zo wordt er een paar honderd duizend euro besteed aan het opstellen van bebouwingsplannen op het Visioterrein, terwijl iedereen weet dat de GBB niet wil dat daar vóór 2025 wordt gebouwd. En Grave zit nu eenmaal vast aan vastgestelde wurgcontracten met de GGB.

Besteedt eerst de aandacht aan het vastleggen en realiseren van provinciale tracé N 321 door Grave en de toegang via de Hampoort. Dan weet je in 2025 waar woningbouw mogelijk is.

Verder maak ik mij zorgen over het gesignaleerde als gevaarlijk ervaren zebrapad op de Estersveldlaan voor de thuisroute van de school IKC de Graaff. Dat zijn zaken waar je direct aandacht moet geven. Ik heb zo mijn twijfels of dat geschiedt.

Een vraag hierover mag niet volgens het raadprotocol. Dan maar op deze wijze aankaarten.

Ik zou graag een pluimpje willen geven aan het College, maar ik vraag mij af: “Waarvoor”.

Voor het zonnige weer? Dat zou kunnen.

Agendapunt 8: Kadernota 2020

Toevoeging:

In 2020 staat er ons alweer een tekort van 2 miljoen te wachten en in 2021 1,2 miljoen en ga zo maar door. En dan nog de kostenstijging van de energie daar boven op.

Het college vraagt om richtingen voor oplossingen aan te geven. Ik zou zeggen: “Luister naar mij en volg de adviezen van Keerpunt 2010”.  Iedere raadsvergadering heb ik wel voorstellen en adviezen gegeven. Dan hadden wij nu in een dikke plus gezeten i.p.v. in een vette min.

 

Een gedachte over “Waar we heen gaan, Rick zal wel zien!

  • Harry CA Daudt

    Opmerkelijk in dit Keerpunt-verhaal is de waardering voor ‘criticasters’, die nu m.n. genoemd, aan de zijlijn staan en niet gehoord worden door de huidige Raadsleden en College van B&W. Die houden zich doof en menen zich ‘eigenwijs’, in letterlijke en figuurlijke zin.
    Deze houding is niet alleen jammer, maar ook ‘dom’.
    Er zit veel denkvermogen en kreativiteit bij ‘de heren Criticasters’; dat niet alleen; zij beschikken de goede eigenschap van: vasthoudend.
    Keer op keer, houden ze, gratis en voor niets, het Gemeentebestuur, een spiegel voor.
    Niet leuk, maar wel leerzaam; zeker, als je de functies bekleed van: Burgemeester en Wethouders; en je bent nog geen: Ouwe Rot’ in dit vak; want een vak is het.
    En in elk vak, moet je eerst: luisteren.
    Luisteren naar “wijze mannen”.
    Al die criticasters bezitten de leeftijd en de wijsheid.
    Ze openen je de ogen en de oren om goed te besturen; in Grave, VOOR de Graafse inwoners en MET de Graafse inwoners.
    Dat heet al sinds tijden: DEMOCRATIE.
    Repte….daar niet een huidig Wethouder over?
    Rolde hij niet, tijdens een bliksembezoek, van mij aan hem, de papieren plannen voor kernendemocratie, voor mij uit?
    Ik kan het me nog goed herinneren.
    Het was een zaterdag voor de verkiezingen van de Gemeenteraad.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *