Keerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Opmerkelijke zaken uit de eerste burap.

GraverMaat: De gemeenteraad heeft digitaal de jaarrekening, kadernota en burap ter bestudering ontvangen. Hier alvast enkele opmerkelijke zaken uit de Eerste Burap. Veel leesplezier

Professionaliseren promotie Grave

De oprichting van Grave Promotie is in

wording. Er is constructief overleg tussen diverse partijen uit de gemeente die hieraan willen bijdragen.

Rol en positie in de regio

De raad heeft eind 2018 het bestuursprogramma vastgesteld waarin richting wordt gegeven over de bestuurlijke toekomst. Naar aanleiding daarvan heeft PWC een onderzoek uitgevoerd. Dit is door de raad ter kennisgeving aangenomen. Over het vervolgproces moet in 2019 meer duidelijkheid komen.

School thuisroutes IKC de Graaff

De verkeersmaatregelen zijn volgens plan uitgevoerd. De aangevraagde subsidie is inmiddels vastgesteld. Het bestaande zebrapad op de Estersveldlaan wordt als gevaarlijk ervaren. De overstekende kinderenkrijgen niet altijd voorrang. Het voorstel is om een deel van de subsidie (voor het fietspad naast het Geitenpaadje), in te zetten als verbetering van het bestaande zebrapad door verlicht attentiebord boven de zebra aan te brengen.

Versterken van de economische positie Land van Cuijk

Door de bedrijfscontactfunctionaris worden contacten gelegd met de lokale ondernemers om de verkoop van bedrijfskavels te bevorderen en om het onderlinge netwerk te versterken. De business-developer richt zijn aandacht vooral op de vestiging van nieuwe bedrijven in het land van Cuijk. Voor Graveheeft dit helaas nog niet geleid tot kavelverkoop.

Ook is merkbaar dat de leegstand van bedrijfspanden aan het afnemen is.

Hogere bijdrage aan bestuurscommissie afvalinzameling en lagere opbrengst Afvalfonds.

De cijfers van de begroting zijn gebaseerd op de vorige concept begroting BestuursCommissie Afval (BCA) 2019 en het besluit van de BCA op 9 juli 2018 over de bijstelling van het tarief voor tuinafval van € 7,50 per ½ m3 naar € 7,50 per 2 m3 per 1 augustus 2018. De bijdrage van de gemeente is ten opzichte van de vorige concept begroting met € 540.000 naar beneden bijgesteld (voor alle zes de gemeenten samen). Effect is dat de gemeenten meer moeten gaan bijdragen.

Het effect is dat de totale gemeentelijke bijdrage voor 2019 toeneemt met € 35.000,- (tov de begroting 2019) en dat er € 51.000,- minder aan inkomsten binnenkomt (Afvalfonds). Het Afvalfonds (landelijk fonds voor vergoeding inzameling kunststof) wordt conform landelijke afspraken jaarlijks afgebouwd.

De extra bijdrage voor 2019 kan gedekt worden uit de voorziening afval. Bij de kadernota 2020 moet bezien worden wat de effecten zijn voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Op basis van de programmabegroting 2020 van de BCA wordt er voor 2020 een stijging van de bijdrage verwacht ad € 19.000.

Bijdrage ODBN.

Bijdrage aan ODBN moet naar aanleiding van het vastgestelde werkprogramma ODBN 2019 met € 42.750 worden verhoogd. Doordat de begroting 2019 van de ODBN pas in december 2018 is

vastgesteld  hebben we niet eerder rekening gehouden met een toename van het budget. Via een raadsvoorstel van 6 november 2018 is uw raad hiervan eerder op de hoogte gebracht.

Herontwikkeling sportpark Kranenhof.

Voetbalverenigingen S.V. Estria, GVV ’57 en SCV ’58 zijn voornemens om te fuserentot een nieuwe voetbalvereniging EGS. Onderdeel van het fusieplan is herontwikkeling van sportpark Kranenhof, waar naast EGS ook HC Grave gehuisvest wordt. Aan de gemeente is een bijdrage gevraagd van ruim € 4,1 miljoen, waarover in september een raadsbesluit wordt genomen. Ter voorbereiding op dit besluit laat de gemeente (op verzoek van de gemeenteraad) diverse onderzoeken doen.

Kosten uitvoering aanleg glasvezel.

De aanleg vraagt extra capaciteit in het toezicht. De kosten voor de externe toezichthouder en de extra interne capaciteit worden gedekt vanuit de projectafspraak met E-Fiber voor leges en degeneratie.

WMO maatwerkvoorziening immaterieel, gespecialiseerde dagbesteding.

Gelet op de door Oss in rekening gebrachte voorschotnota’s (mede gebaseerd op de eindafrekening 2018) is het budget niet toereikend en dient hierop een bedrag van € 160.000 (incidenteel) te worden bijgeraamd.

WMO algemene voorzieningen,  HHT.

Gelet op het feit dat deze uitgaven niet begroot zijn en de uitgaven naar verwachting € 103.000 zullen bedragen, dient op deze post dit gehele bedrag te worden bij geraamd. Een en ander is wel afhankelijkvan het afbouwen van het aantal klanten met een HHT voorziening. Dit als gevolg van het besluit om de HHT per 1 januari 2020 als algemene voorziening af te schaffen.

Reclamebelasting bedrijventerreinen Grave.

Op 11 december 2018 is door de raad een reclamebelasting bedrijventerreinen Grave vanaf 2019 ingevoerd. De op opbrengst wordt na aftrek van de gemeentelijke kosten (5%) als subsidie doorbetaald aan de Stichting Bedrijven terreinen Grave (zie programma 3 Bouwen, wonen, milieu en economische zaken). Deze baten en lasten worden in deze rapportage in de ramingen opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *