Grave PolitiekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Hans Satter: Graafse vernielzucht. Facebookreactie.

GraverMaat: Hans Satters stuurde me dit bericht met foto’s. De oeverbeplanting die voor een aanzienlijk bedrag door het waterschap is aangebracht werd weggemaaid. Onbegrijpelijk. Maar het resultaat telt!!!!

Zoals het generaties lang was.
Zoals het tot afgelopen dinsdag was.
Maaimachines aan het werk.
Zoals het nu is.

We gaan even terug naar april 2016. Toen kwam met bruut geweld een einde aan het leven van enkele tientallen beeldbepalende knotwilgen langs de oude ijsbaan. Deknotwilgen waren een wonder van biodiversiteit. Tussen de takken wemelde het van de insecten die talrijke vogels aantrokken. Oude knotwilgen zijn de favoriete broedplaats van duiven, mezen, het winterkoninkje, kwikstaarten en sommige zeldzame uilensoorten. Het Graafse gemeentebestuur had er geen boodschap aan. Nietsontziend werden aan het begin van het broedseizoen de knotwilgen in één dag en zonder aankondiging met grof materiaal verpulverd en daarmee de natuurlijke habitat van vogels en waterdieren.

Na enkele jaren later ontstond er nu weer begroeiing op en langs het aangelegde ravelijntje. Allerlei wilde en gecultiveerde planten hadden er hun plek gevonden. Diverse vogelsoorten had er ook weer een stek veroverd. In het broedseizoen zochten jonge vogels en hun ouders er een veilige schuilplaats, mooi beschermd tegen roofvogels en andere vijanden. Zelfs de ijsvogel was terug. De natuur wil tenslotte ook wat.

Maar als de natuur zich weer wat aan het herstellen is, toont het Graafs college immer zijn respectloosheid voor de natuur. Het stuurt op een ochtend enkele machines het veld in om er te slopen wat er te slopen valt. Er mag geen plantje blijven staan, geen vogel is veilig. Kaalslag is het streven.

Hoe cynisch kan het zijn: om de oevers te verfraaien en om waterdieren en -vogels de ruimte te geven, heeft het waterschap voor een aanzienlijk bedrag langs het ravelijnoeverbeplanting heeft aangebracht. Maar daar houdt de gemeente Grave niet van. Alles wordt met maaimachines en grijpers vernietigd.

Contacten met het waterschap leerden ons dat het waterschap allesbehalve te spreken is over de wijze waarop Grave haar wateroevers beheert. Komende week heeft het waterschap daarover overleg met de gemeente. Het Graafs bestuur heeft het waterschap als beheerder van de Raamoevers gevraagd ook de Raamoevers langs de Lovendaalsingel kaal te scheren. Daardoor komt volgens de gemeente het karakter van Grave als vestingstadje beter tot zijn recht. Hoe belachelijk kun je jezelf maken, met ongerijmde argumenten je vernielzucht maskeren. Historisch Grave is verworden tot hysterisch Grave.

Bewoners Lovendaalsingel

Op Facebook lees ik deze reactie van een andere bewoner.

Op 4 april staat wethouder Ben Peters van Grave met de schop in de hand om één van de eerste meertjes van de Verborgen Raamvallei bij het Peelkanaal te ‘openen’. Dit in het kader van natuurbehoud in de Verborgen Raamvallei!!! Op 25 juni geeft hij opdracht om een deel van de Verborgen Raamvallei, de binnengracht van Grave, geheel te ontdoen van planten, waterbegroeiing en ontneemt talloze oeverbewoners het nest en vernielt alles wat het Waterschap AA en Maas in 2017 voor veel geld langs de binnengracht heeft aangeplant. Hoe is het toch mogelijk dat de gemeente Grave het visuele (lees bezuinigings) aspect van de vestingwerken prioriteit geeft boven natuur- en milieubehoud. Juist in een tijd waarin deze aspecten midden in de belangstelling staan. De omwonenden van de binnengracht in Grave zijn verbijsterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *