De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Cuijk zet Mill onder druk om fusie.

GraverMaat: De Gelderlander kopte vandaag met dit bericht. Een korte samenvatting van een brief van 4 Cuijkse partijen aan Mill en Sint Hubert. De burgemeester van Mill reageert hierop. Kiest Grave voor de dezelfde variant???

Dankzij iBabs het concept gelezen van een brief van de Millse raad aan de Stuurgroep Cuijk,  Boxmeer en Sint Anthonis  in reactie op een brief van 29 mei van deze stuurgroep.

In Grave is het nog muisstil!!  Wanneer reageert Grave op de brief van 29 mei van de Stuurgroep waarin ook onze burgemeester zit???

Sorry voor de lay-out. Door het knippen en plakken is die niet optimaal geworden. 

De Gelderlander:

Hopen op een fusie van Cuijk met Mill en Grave heeft geen zin. Dat schrijven vier partijen uit Cuijk aan de gemeente Mill en Sint Hubert. De brief is door CDA, D’66, GroenLinks en Liberaal LvC (tien van de negentien zetels) naar de gemeenteraad en burgemeester en wethouders van Mill gestuurd. De vier partijen hopen dat de raden van Mill en Grave zich alsnog aansluiten bij het fusieproces. Volgens de burgemeester van Mill zou een ambtenarenapparaat voor de vijf gemeenten van het Land van cuijk het beste zijn. Daarbij zou Mill als gemeente bestuurlijk zelfstandig kunnen blijven.

Concept van de brief van de Millse gemeenteraad aan de Stuurgroep Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis

Geachte leden van de stuurgroep CBA,

Hartelijk dank voor uw brief van 29 mei jl. waarin u ons vraagt welke variant voor een toekomstige ambtelijke organisatie onze voorkeur heeft en welke criteria, overwegingen en randvoorwaarden het gemeentebestuur van Mill en Sint Hubert koppelt aan deze voorkeursrichting. Wij waarderen het zeer dat u dit verzoek aan ons voorlegt en dat u tevens open staat voor het bespreken van de
verschillende varianten.

Onze gemeenteraad heeft op 20 september 2017 besloten om niet in te stemmen met de vorming van één nieuwe gemeente Land van Cuijk. Hier staat de meerderheid van onze gemeenteraad nog
steeds achter. Voortzetting en versterking van de samenwerking in het Land van Cuijk en tegelijkertijd werken aan kernendemocratie vanuit bestuurlijke zelfstandigheid, had en heeft daarbij onze voorkeur.
Om dit voor de toekomst te kunnen waarborgen heeft onze gemeente sinds 1 januari 2014 haar ambtenaren, samen met die van Cuijk en Grave, ondergebracht in de GR-Werkorganisatie Cuijk,
Grave en Mill en Sint Hubert (CGM). Met deze werkorganisatie zijn wij in staat om in gezamenlijkheid sterk naar buiten te treden en tegelijkertijd als gemeente afzonderlijk, dicht bij onze inwoners en kernen te staan.

Volgens de meerderheid van onze gemeenteraad zou de vorming van één ambtelijke organisatie voor Boxmeer en Sint Anthonis, naar voorbeeld van CGM, een logisch vervolg zijn in het bereiken van de best mogelijke vorm van samenwerking. Die stap zou namelijk zorgen voor een optimale balans in het Land van Cuijk (balans in omvang van de beide ambtelijke organisaties, in inwoneraantal en profiel van de werkgebieden etc.)

Helaas is die optimale vorm van samenwerking nooit bereikt, maar hebben we desondanks de afgelopen jaren veel positieve resultaten bereikt voor de regio Land van Cuijk, zoals een sterkere strategische positie op het gebied van economie, agro en food, wonen, recreatie en toerisme en zorg en leefbaarheid.

In het coalitieprogramma Mill en Sint Hubert 2018-2022 is het uitgangspunt geformuleerd dat een bestuurlijke fusie onnodig wordt geacht, zolang de financiën en de kwaliteit van onze dienstverlening niet in het geding zijn. Indien blijkt dat de actuele ontwikkelingen in het Land van Cuijk consequenties hebben voor de werkorganisatie CGM en daarmee voor de kwaliteit van onze dienstverlening, is een heroverweging van onze positie als zelfstandige gemeente aan de orde.
Deze kwaliteit, als ook de continuïteit, van de dienstverlening komt echter mogelijk in gevaar als de gemeente Cuijk (gelijkwaardig partner in werkorganisatie CGM) kiest voor een bestuurlijke fusie metBoxmeer en Sint Anthonis. Onze gemeenteraad heeft daarom in meerderheid aangegeven, dat een bestuurlijke fusie met de gemeente Cuijk en de gemeente Grave wel tot de mogelijkheden behoort.
Echter, door de stap die GR-lid gemeente Cuijk momenteel aangeeft te willen zetten, lijkt deze fusie tussen de CGM-gemeenten (vooralsnog) niet haalbaar.

Door deze voorgenomen stap van de gemeente Cuijk, wordt onze gemeente ongewenst in een situatie gebracht waarbij het realiseren van de door ons beoogde kwaliteit van de dienstverlening door de werkorganisatie CGM in het geding is. Het is dan ook zeker in het belang van onze inwoners, bedrijven, instellingen en ambtenaren dat wij reageren op uw brief om zodoende betrokken te blijven en invloed te houden op de vormgeving van een toekomstige ambtelijke
organisatie.

Het is evident dat wij, net zoals u, graag blijven samenwerken binnen het Land van Cuijk. Gelet op deze wederzijdse wens heeft het gemeentebestuur van Mill en Sint Hubert voorkeur voor een
variant waarbij één werkorganisatie diensten verleent aan zowel de nieuw te vormen CBA-gemeente als aan de gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert. Deze variant lijkt het meest op de in uw brief genoemde variant 3, waarbij de stemverhouding naar onze mening binnen deze GR op eenzelfde wijze georganiseerd kan worden, zoals bij de andere gemeenschappelijke regelingen in de regio Noordoost Brabant.

Onze overwegingen zijn de volgende met betrekking tot de huidige situatie:

  • vooralsnog lijkt een bestuurlijke fusie tussen Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis door te gaan;
  • vooralsnog lijkt een bestuurlijke fusie tussen Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert niet aan de orde te zijn;
  • gevolgen voor de bestaande werkorganisatie CGM lijken onafwendbaar en zijn al merkbaar.

Onze overwegingen zijn de volgende met betrekking tot de waarschijnlijke toekomstige situatie:

  • een ambtelijke fusieorganisatie is een aantrekkelijke werkgever;
  • bundeling van de ambtelijke slagkracht: door schaalvoordelen kunnen taken efficiënt uitgevoerd worden en blijft de dienstverlening op peil en gecontinueerd;
  • de huidige werkorganisatie wordt niet ontbonden en kan verder worden doorontwikkeld;
  • de gemeente Mill en Sint Hubert behoudt bestuurlijke invloed op de werkorganisatie door regie en sturing op beleid en de gemandateerde bevoegdheden;
  • frictiekosten worden zoveel als mogelijk beperkt.

Onze belangrijkste randvoorwaarde is dat de vermoedelijke keuze van Cuijk, en de gevolgen diehier uit voortvloeien voor CGM, geen nadelige invloed heeft op de kwaliteit van dienstverlening voor onze            inwoners.

Alvorens deze brief te verzenden hebben wij deze op basis de Gemeentewet artikel 169 lid 4 en de Wet gemeenschappelijke regelingen artikel 1 en 9 afgestemd met de gemeenteraad                                                    van Mill en Sint Hubert.

Kopie aan:

College van B&W Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *