De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneRegionaalUit mijn archiefVoorpagina

De geschiedenis herhaalt zich: En weer is er een brief van de ondernemingsraad van de ambtenaren.

GraverMaat: In mijn website archief trof ik onderstaand artikel van de Gelderlander aan van 20 juni 2009. Vandaag op 29 maart 2019 schrijft de Gelderlander weer over een brief van de ondernemingsraad van CGM. De teneur is precies hetzelfde. Benieuwd of de Cuijkse gemeenteraad zich nog laat beïnvloeden door deze brief en de uitkomsten van het Graafse PWC rapport.

Grote onrust onder ambtenaren.

Vrees voor kwaliteit

dienstverlening bij fusie Cuijk-

Boxmeer-Sint Anthonis

Onder personeel van de samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill is grote onrust ontstaan, nu herindeling van Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2022 snel dichterbij komt.

Ambtenaren vrezen voor ‘de kwaliteit en de continuïteit van de dienstverlening aan de burger, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties’, als de ambtelijke organisatie waarin Cuijk nu zit ontmanteld moet worden. Ook vragen ze zich af waarom een fusie van Cuijk met Grave en Mill niet serieus onderzocht wordt. ‘Een toekomstbestendige variant voor alle vijf de gemeenten’, aldus het personeel. Deze ernstige zorgen staan verwoord in een brandbrief van de ondernemingsraad. De brief is gericht aan de gemeenteraad van Cuijk, met afschriften aan onder meer de gemeenteraden van Mill en Grave, het bestuur van Cuijk, Grave en Mill, en de ondernemingsraden van Sint Anthonis en Boxmeer. Een fusie van Cuijk, Grave en Mill kan volgens het personeel met ‘aanzienlijk minder inspanning, kosten, risico’s, verloop van medewerkers en (dus) kwaliteitsverlies gerealiseerd worden’.

De gemeenteraad van Cuijk buigt zich maandag over een volgende stap in het fusieproces met Sint Anthonis en Boxmeer. Volgens Stephan Müskens, raadslid voor Algemeen Belang Cuijk, kan over de brief geen misverstand bestaan. ,,De ambtenaren zeggen stap niet blind in een fusie met Boxmeer en Sint Anthonis, als je de optie CGM hebt. Ik vind dat we rekening moeten houden met wat het personeel wil.”

Van ABC is bekend dat ze, evenals SP en PvdA in Cuijk, voorstander is van een fusie met Grave en Mill. Met zeven van de negentien raadszetels vormt ABC een minderheid in de raad van Cuijk.

Burgemeester Lex Roolvink van Grave, voorzitter van het overleg tussen werkgevers en werknemers en de ondernemingsraad, hoopt dat er voor het personeel snel duidelijkheid komt over de herindelingsvraag. ,,Het personeel van de CGM-gemeenten vraagt terecht: ‘En wij dan?’ Er zijn drie gemeenten die een huwelijk zijn aangegaan. Nu gaat één van de drie gemeenten een huwelijk aan met twee andere partners. Er is nu veel onrust onder het personeel. De discussie over de bestuurlijke toekomst duurt veel te lang.”

Aan de onduidelijkheid komt voorlopig nog geen einde. Ook een onderzoek van de gemeenteraad van Grave naar herindelingsvarianten biedt geen duidelijkheid. Eigenlijk verwoordt het rapport, dat 30.000 euro heeft gekost, wat iedereen al weet. De varianten die zijn bekeken zijn een volledig zelfstandig Grave met een eigen ambtelijk apparaat, een zelfstandig Grave dat ambtelijke diensten inkoopt en een Grave dat fuseert met Mill en Cuijk.

Van een volledig zelfstandig blijven van Grave, wordt aangegeven dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening. Een eigen, kleiner ambtelijk apparaat biedt minder mogelijkheden tot specialisatie en professionalisering.

Brief van 20 juni 2009.

Verbijstering over bom onder samenwerking.

De  burgemeesters van Cuijk, Mill en Sint Hubert en Grave zijn verbijsterd dat Boxmeer deze week een bom onder Samenwerken Land van Cuijk (SLvC) heeft gelegd.

Daarbij had het bericht dat Boxmeer SLvC in de ijskast heeft gezet volgens de burgemeesters nooit in een zo vroeg stadium naar buiten mogen worden gebracht. “De gesprekspartners hadden eerst moeten worden ingelicht” , stelt burgemeester Hans Verheijen van Mill en Sint Hubert. “Die mogelijkheid was er komende maandag.” Verheijen snapt niet wat er dinsdag tijdens het Boxmeerse college-overleg is misgegaan. “Bij het burgemeestersoverleg afgelopen maandag was alles klinkklaar.” Ook burgemeester Leo Schoots van Cuijk is ‘onaangenaam verrast door het toch wel plotselinge bericht vanuit Boxmeer’: “Samenwerken blijft het doel”, vindt ook burgemeester Wilma Delissen van Grave. “We willen een kwaliteitsslag maken. Er is genoeg gekakeld, we moeten eieren leggen.”

Ambtenaren hebben geen vertrouwen in een goede afloop.

In een brief aan de vijf colleges van B en W schrijven ze dat het vertrouwen in een goede afloop ’tot het nulpunt is gedaald’. De brief komt van de Bijzondere Ondernemingsraad en het Bijzonder Georganiseerd Overleg. De ambtenaren zeggen geen idee te hebben wat hen te wachten staat. ‘Feit is dat steeds meer medewerkers zich onzeker voelen over hun toekomst, waardoor onvrede en frustratie ontstaan’, aldus de brief.Eerder deze week besloten B en W van Boxmeer pas op de plaats te maken met de samenwerking.

Het college wil meer duidelijkheid over de kosten en verwijst ook naar de twijfels onder het gemeentepersoneel.

Bron: de Gelderlander en website.

Als je de reacties van “menske” leest op de ontwikkelingen over Samenwerken Land van Cuijk of, misschien beter geformuleerd, het ontbreken daarvan, zou je bijna denken dat er een persoonlijke kruistocht tegen de boxmeerse burgemeester wordt gehouden. Menske, menske toch, ben je dan echt lezende blind en horende doof. Met name het gebrek aan lef en bestuurlijke daadkracht in Cuijk is debet aan de nu ontstane situatie. Ik feliciteer Boxmeer met een besluit dat getuigt van lef maar vooral van inzicht en realiteitszin!
Filosoof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *