Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneRegionaalVoorpagina

Met dank aan de Cuijkse website: meer nieuws over kernendemocratie in Land van Cuijk.

Afronding wegwijzer en vervolg kernendemocratie.

Actieve informatie: W.A.G. Hillenaar

Op 8 oktober 2018 is de ‘Wegwijzer kernendemocratie’ aangeboden aan de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Deze Wegwijzer is destijds slechts als ingekomen stuk aan uw raad aangeboden.

De Stuurgroep CBA biedt u deze raadsinformatiebrief aan enerzijds om tot een formele afronding van het proces m.b.t. de Wegwijzer te komen en anderzijds om u te informeren over de vervolgstappen die ten aanzien van kern- en wijkgericht werken gezet zullen worden, dit mede in het licht van het herindelingsproces. Omdat de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hierin gezamenlijk optrekken is de in Boxmeer op 13 december 2018 vastgestelde motie over wijk- en kernengericht werken als bijlage toegevoegd aan deze raadsinformatiebrief.

Inhoud

1.1 Met kennisname van de Wegwijzer wordt het eerdere proces rondom kernendemocratie gemarkeerd en afgerond
De gemeenten Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis hebben in 2018 gezamenlijk een traject doorlopen dat heeft geleid tot de ‘Wegwijzer Kernendemocratie’. Deze wegwijzer is op 8 oktober 2018 aangeboden aan de colleges van B&W en gemeenteraden van de vier gemeenten. Deze Wegwijzere treft u als bijlage aan. Hierin wordt ingegaan op de huidige stand van zaken (“foto”) en de ambities. Tevens biedt de Wegwijzer een handreiking om te komen tot een volwaardige kernen- en wijkendemocratie in het Land van Cuijk.

Het is van belang dit eerdere proces (van vier gemeenten) te markeren en daarmee af te ronden, zodat deze Wegwijzer een belangrijke basis vormt voor de vervolgstappen voor het herindelingsproces van de drie gemeenten Cuijk, Boxmeeer en Sint Anthonis, met name voor fase drie van het plan van aanpak in het herindelingsproces.

2.1 Inwoners, ondernemers en instellingen worden betrokken in het formuleren van een visie op de nieuwe gemeente (waaronder kern- en wijkgericht werken).
Opschalen gaat hand in hand met afschalen. Kern- en wijkgericht werken is een belangrijke bouwsteen voor de nieuw te vormen CBA-gemeente. Datzelfde geldt voor het herindelingsproces, waarin inwoners, ondernemers en organisaties betrokken worden in het formuleren van een visie op de nieuwe gemeente, waaronder kern- en wijkgericht werken.

3.1 Motie Boxmeer plan van aanpak Kernendemocratie
Op 13 december jl. heeft de raad van de gemeente Boxmeer de motie ‘herindeling en kernendemocratie’ aangenomen. Middels deze motie is het college van B&W van Boxmeer verzocht om een plan van aanpak voor kernendemocratie ter vaststelling aan de raden voor te leggen aan het einde van het eerste kwartaal 2019, als stap drie in het herindelingsproces.

Gelet op deze motie heeft de stuurgroep CBA, bestaande uit de drie burgemeesters, de drie gemeentesecretarissen en één wethouder van elk van de drie gemeenten, besloten dat voor 1 april 2019 een aanpak en planning wordt uitgelijnd om inwoners, ondernemers en instellingen te betrekken in het formuleren van de visie op de nieuw te vormen gemeente. Het ontwikkelen van een kernendemocratie is een cruciaal element in het formuleren van een visie op de nieuwe gemeente en is daarmee een essentieel onderdeel van het herindelingsontwerp. In het eerste kwartaal zullen wij de hoofdlijnen van de aanpak en planning aan uw raad aanbieden.

3.1 In najaar 2019 volgt een gedetailleerd plan van aanpak kern- en wijkgericht werken.

Zoals in ‘Opschalen en verbinden’ is benoemd, wordt vervolgens in het najaar van 2019 een gedetailleerd plan van aanpak opgesteld voor de implementatie van de in het herindelingsontwerp verwoorde visie op kern- en wijkgericht werken. Dit plan zal dan onderdeel uitmaken van het te nemen besluit door de raden over het herindelingsadvies (gepland voor het 4e kwartaal in 2019) .

4.1 Kern- en wijkgericht werken is en blijft een samenwerking.
Het onderwerp ‘kernendemocratie’ is vanuit vier gemeenten opgepakt. Vanwege de directe relatie met de
herindeling, wordt het proces primair vanuit de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis vervolgd. Dat neemt niet weg dat zij maximale verbinding (blijven) zoeken met de gemeente Mill en Sint Hubert, om samen te bezien of en hoe deze aanpak voor alle kernen in deze gemeenten van toegevoegde waarde kan zijn.

Procedurele informatie
Deze raadsinformatiebrief is in de Stuurgroep CBA van 19 februari 2019 vastgesteld en op 26 februari 2019 in de colleges van de drie gemeenten aan de orde geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *