ARENAGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Graafse Astrid Bannink op lijst Lokaal Brabant Statenverkiezingen.

‘Laat lokaal je stem horen’

Door Freddy Klooté
GRAVE – Astrid Bannink (47), al vijf jaar raadslid in de gemeente Grave voor de Lokale Partij Grave, werd vorig jaar door Harold van den Broek uit Reek, derde op de lijst Lokaal Brabant, gevraagd om op de lijst te komen. “Hij kende me van artikelen in de Arena”, vertelt Astrid. “Ik heb daar niet meteen ‘ja’ op gezegd. Ik wilde eerst het programma bestuderen. Dat beviel me prima. Natuurlijk wilde ik ook nog overleggen met de fractie van de LPG. Uiteindelijk viel alles als een legpuzzel in elkaar en sta ik nu op de lijst. Weliswaar op een twintigste plaats, maar ik wil de boodschap van Lokaal Brabant met mijn naam op de lijst van harte ondersteunen.”

Astrid: “Lokaal Brabant brengt de lokale politiek en haar thema’s naar de Provinciale Staten. Het is geen linkse of rechtse partij. Ook geen middenpartij. De fractie kiest voor ieder vraagstuk de beste oplossing, zonder politieke kleur als achtergrond. Hiervoor gaan we graag in gesprek met inwoners en laten we ons informeren over de gevolgen van de voorstellen.”
Astrid Bannink vertelt het met de passie die we van haar kennen uit de vergaderingen van de Graafse gemeenteraad. “We hebben niets met landelijk georiënteerde partijen, die vastzitten aan vastgelegde partijprincipes. Wat me aantrekt in Lokaal Brabant is dat het zich laat beïnvloeden door wat er leeft in de lokale gemeenschappen en die daar worden vertegenwoordigd door lokale partijen. Ik vind het een mooie uitdaging om vanuit Lokaal Brabant de verschillende lokale vraagstukken, verwachtingen en behoeften te verbinden om tot een passend standpunt te komen. Polarisatie en radicale standpunten brengen ons niet veel verder. Het verkiezingsprogramma heet ‘Kom maar achterom’. Dat refereert aan die oude traditie van bekend bezoek dat aanklopt en tegen wie de bewoner roept: “Kom maar achterom”. Het programma gaat uit van respect voor alles wat er is. Maar wel vanuit de realiteitszin dat niet alles kan blijven wat er is. Met als ideaal dat we alleen samen verder kunnen komen, als we het samen doen, vanuit de lokale keukentafel.”

Astrid Bannink
Astrid is in Nijmegen geboren: “Helaas wel. Ik heb niets tegen Nijmegen, maar ik voel me zo Graafs, dat ik hier ook graag geboren zou willen zijn. Na de basisschool ben ik naar de Griend (nu Merletcollege) gegaan. Van daaruit ging ik naar de MEAO in Nijmegen. Mijn eerste baan was bij De Klok Logistics. Oorspronkelijk een vakantiebaantje, maar ik ben er zeven jaar gebleven. Momenteel werk ik op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), op de afdeling marketing, communicatie en voorlichting. Daar heb ik het fantastisch naar mijn zin. Voel me er als een vis in het water. Ik heb twee kinderen, Puk en Joep. Sinds vijf jaar zit ik voor de LPG in de Graafse raad. Leuk is, dat mijn broer Rob ook in de raad zit. Maar dan wel voor de VVD. Bij de laatste verkiezingen haalden we met de LPG zes zetels. Dat is iets waar ik heel blij van word.”

Dingen die anders kunnen
Als Astrid op haar praatstoel zit is ze niet te stoppen. Op mijn vraag wat ze anders wil in onze provincie, gaat ze eerst eens goed rechtop zitten. “Nou, denk bijvoorbeeld eens aan de maatregelen om de agrarische sector versneld te verduurzamen, waardoor een groot aantal Brabantse boeren nu flink in de problemen zit. Of aan de voorgenomen fusie tussen Nuenen en Eindhoven die de gedeputeerde ten koste van alles wil doorzetten. Er komen trillingen voor langs een aantal Brabantse spoorlijnen, er is een groot financieel tekort bij de omgevingsdienst ODBN. Daar moet de provincie zich mee bezighouden, in plaats van gedwongen herindelingen. Die moeten mijns inziens van onderaf komen. Als Lokaal Brabant willen we graag de Brabantse gemeenten meer betrekken bij de besluiten. De provincie moet vooral dienstverlenend te zijn. Lokaal Brabant gaat zich inzetten voor het delegeren van zeggenschap, taken en verantwoordelijkheden. Iedereen moet mee kunnen doen. Lokaal Brabant gaat voor samenwerking, met behoud van de eigen identiteit. De provincie is als bestuurlijke organisatie bij veel mensen niet of nauwelijks bekend. Dat vind ik jammer. Ook al omdat er daarom zo weinig mensen komen stemmen. Let wel, Brabant wordt niet gemaakt in het provinciehuis, maar in de straten, buurtschappen, gehuchten, dorpen, stadsdelen en steden. De provincie kan best wat toegankelijker worden. Het provinciehuis heeft een imposante entree, maar het zou gediend zijn met een altijd openstaande achterdeur. Een provincie die zegt: ‘Kom maar achterom’, straalt vertrouwen uit en is gastvrij.”

Woorden van Astrid Bannink. Een echte Brabantse, met een grote voorkeur voor politiek die lokaal gekleurd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *