De GelderlanderLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Uitspraak over werf verrast Grave.

Verantwoordelijk worden gesteld voor het faillissement van de scheepswerf in 2012. In Grave zagen ze deze uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch niet aankomen.

Wethouder Ben Peters van de gemeente Grave zegt verrast te zijn. ,,Vooral omdat deze uitspraak volledig tegenstrijdig is met het eerdere oordeel van de rechtbank in 2016.” De curator van de Scheepswerf Grave BV, Remco Migielsen, is tegen dat oordeel in hoger beroep gegaan. De uitslag daarvan werd gisteren bekend.

Door de uitspraak van het hof zal de gemeente Grave op moeten draaien voor de schade die is geleden door het faillissement. Het zal om miljoenen euro’s gaan.

,,Het is dus kennelijk allemaal niet zo zwart-wit, het is een kwestie van interpretatie. De procedures zijn de afgelopen jaren niet veranderd. Wel het gevolg”, constateert Peters.

Gemeente had nooit beperking

van maximumlengte mogen

opleggen

Uit het vonnis van het hof blijkt dat volgens de rechter de gemeente Grave nooit een beperking van schepen tot een maximum van 110 meter had mogen opleggen. Die bepaling leidde tot het faillissement.

Het maximum werd opgenomen in het bestemmingsplan, terwijl daarvoor nooit sprake was geweest van een beperking.

De scheepswerf had in 2010 al laten weten dat het bouwen van schepen met een lengte van 135 meter nodig was om te kunnen overleven.

De gemeente Grave beraadt zich op de ontstane situatie.

,,We kijken of cassatie mogelijk is”, zegt wethouder Ben Peters.

,,Maar dan wordt alleen gekeken naar de vraag of de rechter de juiste procedure heeft gevolgd. Niet naar de inhoud. Daarna zullen we kijken hoe hoog het bedrag gaat worden dat Grave moet bepalen.

Ook daar zullen we ons als gemeente op moeten beraden en ook daar kunnen we bezwaar tegen aantekenen. Het kan een proces worden dat nog jaren gaat duren.”.

De wethouder weet niet of aan de uitspraak van de rechter nu politieke consequenties moeten worden verbonden.

In 2012 was Erik Daandels wethouder in Grave. Die is inmiddels vertrokken.

,,Uiteindelijk ben ik als wethouder verantwoordelijk”, beseft Peters.

,,Maar of het zin heeft mij weg te sturen, weet ik niet.

Dan komt er een wethouder die ook weer verantwoordelijk is.”

Scheepswerfeigenaar Rob van Kessel is duidelijk. ,,Er zijn heel wat van de huidige gemeenteraadsleden destijds betrokken geweest bij het besluit van de raad.

Inclusief de huidige wethouders.

Ik zeg: opstappen. Er zijn toen rare dingen gebeurd. Dat heb ik altijd gezegd. Ik ben blij dat er nu gerechtigheid is”, aldus Van Kessel.

Een gedachte over “Uitspraak over werf verrast Grave.

  • Louis Sparidans

    Het was in die jaren ook al geen sterk punt van de gemeente Grave, zowel de jaren vóór, tijdens en ná het faillissement van de scheepswerf. Het was meer de houding van ‘scheepswerfje pesten’. De gemeente Grave wilde al heel lang van de scheepswerf op díe plaats af. Dus, waar men dwars kon zitten, deed men dat ook.

    De huidige wethouders (twee van de LPG en een van het CDA) zaten toen ook al in het gemeentebestuur, als fractievoorzitter dan wel als raadslid. En nu moeten àlle Graafse inwoners ‘op de blaren’ zitten.
    Het is vooral triest voor al die medewerkers van de werf die indertijd ontslagen moesten worden, evenals voor de eigenaar van de werf, de heer Robert Kessels.

    Het mankeert al veel langer aan bestuurskracht in Grave.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *