Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Scheepswerf Grave in hoger beroep tegen uitspraak faillissement die in voordeel Grave uitviel.

BRON: De MaasDriehoek.

De voormalige Graafse scheepswerf is in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank over het faillissement. De werf, die in 2012 failliet ging, diende een miljoenclaim in tegen de gemeente Grave omdat zij van mening was dat de gemeente verantwoordelijk was voor de ondergang van de werf door ‘onrechtmatig handelen’. De uitspraak van de rechtbank viel toen in het voordeel van de gemeente uit. 

“Het vonnis van de rechtbank is in hoger beroep vernietigd. Het hof verklaart voor recht dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de schade. De schade wordt bij staat opgemaakt, dat wil zeggen dat in een aparte, gerechtelijke procedure de omvang van de schade wordt bepaald”, schrijft de gemeente Grave in een raadsinformatiebrief die onder gemeenteraadsleden is verspreid. Welke gevolgen de uitspraak heeft, is nog niet bekend. Het arrest, met daarin een nadere motivatie voor deze uitspraak, komt woensdag staat in de raadsinformatiebrief. Zodra de gemeente het arrest heeft ontvangen en het met een advocaat heeft bestudeerd, zullen zij er nader over berichten.

Rechtszaak 
De zaak Scheepswerf Grave versus de gemeente Grave kent een lange voorgeschiedenis. De werf ging in 2012 failliet hetgeen verlies van werkgelegenheid teweeg bracht.  De werf heeft altijd betoogd dat het faillissement ontstond toen de gemeente het niet (op tijd) mogelijk maakte/toestond om schepen te bouwen langer dan 110 meter. Dat zou er voor gezorgd hebben dat de scheepswerf een order voor twee te bouwen cruiseschepen van 135 meter misliep, hetgeen het faillissement zou hebben ingeluid. De werf, bij monde van de curator, heeft vervolgens een schadeclaim (miljoenenclaim) ingediend tegen de gemeente. De Rechtbank Oost-Brabant oordeelde toen in het voordeel van de gemeente.

Het vonnis is nu dus in hoger beroep vernietigd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *