Graafse sportclubs: “Is er voor ons ook nog geld over?”

Investering van vijf miljoen voor drie voetbalclubs roept

vragen op.

Sportclubs in Grave zouden graag een graantje meepikken van de vijf miljoen euro die wordt uitgetrokken voor een gloednieuwe accommodatie voor de drie fuserende voetbalclubs Estria, GVV’57 en SCV’58. Met een inderhaast opgestelde brandbrief vragen ze vandaag aandacht van de gemeenteraad voor de niet-voetbalclubs.

,,We wisten enerzijds wel dat er een fusie tussen de drie voetbalclubs aan zat te komen”, zegt Michél Brands van de Stichting Hippisch Festijn Grave. ,,Maar toen we vorige week lazen dat het vijf miljoen euro gaat kosten, schrokken we toch nog. We moesten snel in actie komen. Het staat nu immers al ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad.”

Steun

Brands: ,,Ik kan alleen voor onze eigen vereniging praten en weet dat wij in de afgelopen jaren regelmatig bij de gemeente voor financiële steun hebben aangeklopt. We kregen altijd ‘nee’ te horen. Als ze nou eens van die vijf miljoen een ton afhalen voor de tien clubs die nu de brief ondertekend hebben. Dan heb je het over 10.000 euro per vereniging. Ik weet zeker dat die een gat in de lucht zouden springen.”

,,We hebben een nieuwe paardrijhal, nieuwe parkeervoorziening, nieuwe bodem in rijhal allemaal op eigen kracht, met eigen middelen en vrijwilligers gerealiseerd.”

Wensen zijn er nog wel en een beetje financiële steun is dan welkom. Brands: ,,We hebben nog een toegangspad dat een modderweg is, we willen de hal met zonnepanelen verduurzamen. Ik denk dat we, nu de gemeente zoveel geld uittrekt voor het voetbal, meer kans hebben op een bijdrage als we daar een verzoek toe indienen.”

Voorkeursbehandeling

Brands: ,,Ik weet ook wel dat de nieuwe fusieclub straks duizend leden heeft. Maar je hebt het met die vijf miljoen euro over vijfduizend euro per lid. Ik denk niet dat de gemeente dat bij de andere verenigingen ook gaat doen. Het lijkt er dan toch op dat de voetbalclubs een voorkeursbehandeling krijgen.”

Hij benadrukt dat de clubs die nu de brandbrief hebben gestuurd er niet op uit zijn om de voetbalclubs te dwarsbomen.

,,We gunnen de clubs echt het allerbeste. Maar wij hebben altijd bij verzoeken te horen gekregen dat er geen investeringsruimte is. Het contrast tussen geen enkele investeringsruimte en vijf miljoen voor drie voetbalclubs is wel heel erg groot. De gemeente betaalt de vijf miljoen deels uit de exploitatiebijdragen die de clubs nu krijgen. Andere clubs krijgen nooit een exploitatiebijdrage. Die betalen het volle pond bij de huur voor de sporthal. De verhoudingen zijn scheef en daar zou eens naar gekeken moeten worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: