#eigelandLaatste NieuwsLandelijkpermanente campagneVoorpagina

Update van van CDA, D’66 voorstel soepeler asielprocedure.

CDA en D66 hebben staatssecretaris Harbers een concreet voorstel gedaan om te kijken naar de mogelijkheid om, op een specifiek punt, de asielprocedure voor kinderen  te versoepelen.

Het gaat om de voorwaarde, waarbij van asielzoekers wordt verwacht dat zij meewerken aan hun vertrek. CDA woordvoerder Madeleine van Toorenburg:

“Uit recente jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie blijkt dat de manier waarop nu van gezinnen met kinderen medewerking wordt geeist dat niet langer houdbaar is. Juist dat meewerkcriterium zou evenwichtiger kunnen worden toegepast.” 

Beide partijen willen dat de commissie Van Zwol, die de verkorting van asielprocedures onderzoekt, het voorstel meeneemt in haar onderzoek om daar vervolgens de staatssecretaris over te adviseren.

Van Toorenburg: “het is moeilijk uit te leggen dat gezinnen met kwetsbare kinderen sneller in gesloten voorzieningen terecht komen dan bijvoorbeeld overlastgevende Noord-Afrikanen die asielzoekerscentra en buurten onveilig maken. Daarom stellen we voor om gezinnen met kinderen met voorrang te behandelen om langdurige procedures te voorkomen.”

Daarnaast willen de partijen dat de capaciteit van de Immigratiedienst IND uit wordt gebreid. Om het vertrek sneller te kunnen organiseren zal na afwijzing van een asielverzoek door de rechter direct een helder ‘vertrekplan’ worden opgesteld. Zo hopen CDA en D66 nieuwe schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen.

De staatssecretaris heeft inmiddels de commissie Van Zwol aan het werk gezet om te kijken naar kortere procedures die ook snel worden uitgevoerd. Het CDA en D66 willen dat de staatssecretaris deze voorstellen ook meeneemt in het onderzoek en daarna met nieuwe voorstellen komt.

Bron: website CDA.

”Zon”dagmiddag 20 januari 2019 fotocollage t.v. beelden. Door op de foto te klikken krijgt u een vergroting. 29 foto’s.

In de Bethelkerk werd op gebak getrakteerd.
Dominee Stegeman was blij met de draai van het CDA.
Verslaggever van het journaal staat voor de Bethelkerk.
Wanneer komt Tom Hofman in de kamer aan het woord?
Hoopvol
De diensten in de kerk gaan gewoon door. Het gezin had gehoopt al naar buiten te kunnen. Helaas nog niet.
En op twitter ging het ook los.
Inzet van lokale afdelingen…..
Nog een twitterbericht.
De papieren krant.
Komt commissie Van Zwol in juni met het rapport over de aanpassingen?
De poll in de Gelderlander.
Madeleine van Toorenburg; woordvoerder asielbeleid van het CDA.
Opening van het acht uur journaal: CDA is om!
Krant in beeld bij verslag Michiel Breedveld.
Madeleine in het acht uur journaal.
Positieve reactie Christen Unie.
D’66 komt samen met CDA met voorstellen. En eventueel moties in de Tweede Kamer.
Ik hoor hier!
Politiek commentator legde ook link naar uitlatingen Dijkhof en Rutte.
Lodewijk Asscher reageerde vanuit de Brabanthallen in Den Bosch. PvdA congres. Ik kom van de week in de kamer er al op terug.
!400 afgewezen. De cijfers bij de NOS.
Mona Keijzer in WNL op zondag. Kon alleen iets over kabinetsstandpunt vertellen.
De Telegraafverslaggever de Winther interviewde eerder Klaas Dijkhof. Legde over de draai van het CDA een link naar CDA prominenten.
Krant weer prominent in beeld.
Weer in beeld.
De originele AD voorpagina.

Update: Fotocollage t.v.beelden afgelopen dagen.

Hoe de kerken de druk op het CDA opvoerden om zich voor een ruimer kinderpardon uit te spreken

RELIGIE EN FILOSOFIE

Nico de Fijter

PKN-voorzitter Saskia van Meggelen ging voor in de Bethelkapel toen het duizendste uur van het kerkasiel voor de familie Tamrazyan inging. © Inge van Mill
ANALYSE

Nee, zeiden ze zaterdag in de Bethelkapel, dat het CDA nu pleit voor een ruimer kinderpardon komt echt niet alleen door de kerkdienst-zonder-eind die al bijna drie maanden duurt. Maar dat kerkasiel heeft het vuur onder het kinderpardondebat wel opgestookt. En het toonde aan dat een ruimer kinderpardon in de kerken een groot draagvlak kent.

U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 2 .

Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.

Dat laatste is voor een partij als het CDA bepaald geen onbelangrijke constatering. Onder leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN, met 1,8 miljoen leden met afstand het grootste protestantse kerkgenootschap) is het CDA de grootste partij. Bij de Kamerverkiezingen van 2017 stemde een op de drie PKN-leden op het CDA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar was dat 25 procent.

PKN-leiding

Toen het kerkasiel op 26 oktober van start ging – de ononderbroken kerkdienst in Den Haag moet voorkomen dat het Armeense gezin Tamrazyan wordt uitgezet – schaarde de leiding van de PKN zich razendsnel achter de actie. PKN-voorman René de Reuver ging voor in de dienst. De kerk pleit al langer voor een ruimhartiger kinderpardon.

In het kielzog van De Reuver volgden er velen: inmiddels hebben meer dan achthonderd voorgangers een bijdrage aan de dienst geleverd. Hoeveel van hen met het CDA sympathiseren, is onduidelijk, maar het zullen er niet weinig zijn.

Ook al spraken prominente CDA’ers zich tegen het kerkasiel uit, zoals de Haarlemmer burgemeester Jos Wienen, de voorstanders uit CDA-kring lieten nadrukkelijker van zich horen. Voormalig PKN-voorzitter Karin van den Broeke sprak haar steun uit voor de actie. Haar naam staat op de Zeeuwse CDA-kandidatenlijst voor de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten.

De opvolgster van Van den Broeke, Saskia van Meggelen, ging voor in de Bethelkapel. Scheidend CDA-voorzitter Ruth Peetoom bezocht de Bethelkapel. Rein Willems, oud-topman van Shell en oud-senator voor het CDA, zette zich in. Net als Jan Eerbeek, voormalig hoofd van de justitiepredikanten en geestelijke verzorgers én oud-raadslid voor het CDA. En Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar aan de VU en lid van het CDA Theologenberaad, een theologenclub binnen de partij, liet zich horen. Ook veel lokale CDA-afdelingen spraken zich afgelopen maanden uit voor een ruimer kinderpardon.

Overleg met CDA en ChristenUnie

Van begin af spraken de initiatiefnemers van het kerkasiel achter de schermen ‘intensief’ met politici van CDA en ChristenUnie. Beide partijen houden op 9 februari hun voorjaarscongres. Met het oog daarop nam in de afgelopen weken het contact met de partijen toe.

‘De komende weken zullen we op verschillende manieren indringend aandacht vragen voor het kinderpardon en het kerkasiel’, schreven de initiatiefnemers twee weken terug in hun wekelijkse update. “We hadden dankzij de gesprekken met politici de laatste weken al redenen te denken dat er iets in beweging zou kunnen komen”, zegt Derk Stegeman, predikant en coördinator van het kerkasiel.

Het kinderpardon is al veel langer onderwerp van debat en meestal laait dat debat op doordat er een uitzetting op handen is van een gezin, wiens beroep op het kinderpardon is afgewezen. Het debat laait dan even op en zakt na een tijdje weer in.

Doordat het kerkasiel voor de familie Tamrazyan maar voortduurt, was er in de afgelopen maanden van inzakken geen sprake. Er is doorlopend aandacht voor in de media, ook internationaal: het nieuws van de eindeloze kerkdienst is door media wereldwijd opgepikt. De aandacht bleef bleef dus onveranderd hoog.

Kinderhersenen

Ook omdat de initiatiefnemers van het kerkasiel telkens nieuwe haakjes wisten te vinden om hun boodschap aan op te hangen: een onderzoek naar de veiligheidssituatie in Armenië, steun van prominente organisaties als de Raad van Kerken en de World Communion of Reformed Churches, een door tientallen wetenschappers ondersteund rapport over de schade die de stress en onzekerheid van een op handen zijnde uitzetting aan de hersenen van kinderen toebrengen.

Dat rapport werd in de Bethelkapel gepresenteerd op de avond dat René de Reuver er voorging, met alle media-aandacht van dien. Dit weekend werd dat rapport door Kamerlid Madeleine van Toorenburg als een van de argumenten aangehaald om de draai van het CDA te verklaren.

De Gelderlander:

Regeringspartijen CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon, schrijft het AD. Daardoor moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Oppositiepartij PvdA wil snel zekerheid voor betrokkenen nu drie van de vier regeringspartijen streven naar verruiming van het kinderpardon. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat de Tweede Kamer zich volgende week over de kwestie uitspreekt.

De partijen hebben een plan gemaakt dat ze gaan voorleggen aan staatssecretaris Harbers (VVD). Ze willen onder meer dat hij opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe buiten het kinderpardon vielen, zoals Lili en Howick destijds. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier zelfs geboren.

“Desnoods gebruikt Harbers in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hun alsnog asiel te verlenen”, zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg in het AD.

Meewerkcriterium

CDA en D66 willen verder dat Harbers asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang behandelt en dat het zogeheten meewerkcriterium wordt aangepast. Dat criterium houdt in dat asielzoekers zelf meewerken aan hun uitzetting. Als ze bijvoorbeeld niet komen opdagen bij een afspraak met immigratiedienst IND, kan dat ertoe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen.

De partijen vinden niet dat van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan hun eigen uitzetting en zien liever een tegenwerkcriterium, waarbij niet van asielzoekers mag worden verwacht dat ze meewerken aan de uitzetting, tenzij een rechter naar de zaak heeft gekeken. “Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren”, aldus Van Toorenburg.

Draai van CDA

Het CDA maakt volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp een flinke draai met het plan. Tot nu toe benadrukte de partij het belang van strenge regels rond het kinderpardon.

“Tegelijk is een milder standpunt iets wat de CDA-leden best prima zullen vinden”, zegt Van der Wulp. “Denk aan de kwestie-Mauro, toen bleek dat er binnen het CDA ook een grote groep mensen een humaner beleid rond asielkinderen wil. Die groep CDA’ers heeft al enige tijd moeite met de wat hardere, rechtse koers die het CDA vaart hierop. Het onderwerp waarmee de VVD even de duimschroeven worden aangedraaid, lijkt dus strategisch en met zorg uitgekozen te zijn. Daar hadden ze kennelijk wel een draai voor over.”

CDA-Kamerlid Van Toorenburg spreekt zelf in het AD van “een veranderd inzicht”. Dat komt volgens haar onder meer door kritiek van het Europese Hof van Justitie en een rapport van 38 hoogleraren, waarin staat dat asielkinderen hersenschade kunnen oplopen als gevolg van de stress door een dreigende uitzetting.

Bommetje onder coalitie

Van der Wulp noemt het plan van CDA en D66 een nieuw bommetje onder de regeringscoalitie, die na de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff over het klimaatakkoord van vorige week zaterdag al flink onder druk staat.

“Dat het CDA en D66 nu dit moment kiezen om vrijuit hun wensen rond het kinderpardon naar buiten te brengen, kan niet los gezien worden van wat Dijkhoff vorige week deed. Het heeft er alles mee te maken. Je kan het zien als een actie om de VVD terug te pakken”, zegt hij. “Door nu gezamenlijk de VVD – op een voor de partij zeer gevoelig onderwerp – zo voor het blok te zetten, zetten CDA en D66 de grootste coalitiepartij wel even flink op hun nummer.”

Van der Wulp gaat ervan uit dat de ChristenUnie zich ook wel kan vinden in het plan. De partij maakt zich al enige tijd hard voor een ruimer kinderpardon. “Het compromis dat tijdens de formatie rond het kinderpardon was gesloten, was voor Segers al vanaf het begin een pijnlijk punt.”

Petitie

Naar aanleiding van de zaak-Lili en Howick startte presentator Tim Hofman een petitie voor verruiming van het kinderpardon. Die petitie is tot nu toe ruim 253.000 keer ondertekend.

Naar aanleiding van de petitie zei premier Rutte in november dat het kabinet niet van plan is om het kinderpardon te verruimen. Hij noemde het Nederlandse asielbeleid toen streng en rechtvaardig.

Het kinderpardon moet verruimd worden. Dat vinden het CDA en D66.

400 lopende gevallen

Daarvoor zou in ieder geval het zogenoemde ‘meewerkcriterium’ veranderd moeten worden. Daarin wordt van asielzoekers gevraagd dat zij meewerken aan hun eigen uitzetting. Wie bijvoorbeeld een afspraak mist met de IND, loopt kans buiten de pardonregeling te vallen.

TV-maker Tim Hofman heeft vandaag met 250.000 handtekeningen aangeboden in Den Haag. Hij pleit voor een verruiming van het kinderpardon.

Ook zou er door staatssecretaris Mark Harbers opnieuw gekeken moeten worden naar de pakweg 400 gevallen van kinderen die buiten het kinderpardon vielen, zoals bij de zaak rond Lili en Howick.

CDA maakt draai

De partijen willen bovendien dat asielverzoeken van kinderen met gezinnen voorrang krijgen. Om de plannen  uit te voeren zou de IND meer mankracht moeten krijgen.

Het nieuwe plan voor versoepeling van de asielprocedure is voor het CDA een belangrijke ommekeer. De partij hield zich tot nu toe streng aan de geldende regels.

‘Niet houdbaar’

“Het is niet houdbaar wat er nu gebeurt”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg in een gesprek met de NOS. “Het CDA is tot een ander inzicht gekomen door kritiek van het Europese Hof van Justitie. Ook zeggen deskundigen dat het niet goed gaat met deze kinderen omdat ze hersenschade oplopen van de stress die ze krijgen van de dreigende uitzetting. Ook komt het te vaak voor dat de kinderen uiteindelijk toch niet vertrekken. Dat kan zo niet langer.”

Met de draai van de christendemocraten is er een Kamermeerderheid voor een soepeler beleid, ook als coalitiegenoot VVD zich tegen de plannen verzet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Kinderen vaak helemaal niet weg na afwijzing kinderpardon

ChristenUnie: blij met bijval CDA

Coalitiegenoot ChristenUnie is blij met de plannen. “De ChristenUnie staat, samen met de PvdA, aan de wieg van het kinderpardon en is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest”, zegt CU-Kamerlid Joël Voordewind.

“Daar spanden en spannen we ons voortdurend voor in – tijdens en na de formatie. In november hebben we als ChristenUnie op ons congres opnieuw aangegeven alle mogelijkheden aan te willen grijpen om dit te bereiken. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij – in het belang van al die kinderen die al jaren in onzekerheid leven – natuurlijk graag aan.”

RTL Nieuws

CDA zet coalitie verder op scherp

met pleidooi voor ruimer

kinderpardon

Het CDA voert de spanning in de regeringscoalitie verder op, door zich aan te sluiten bij de wens van D66 en ChristenUnie om het kinderpardon ruimer toe te passen. Dat is in strijd met het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat de huidige regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen ‘ongewijzigd blijft’.

Presentator Tim Hofman bood in december met Nemr een petitie aan voor een ruimer kinderpardon, met 250 duizend handtekeningen. Beeld ANP

Tot nu toe waren VVD en CDA tegen een verruiming, maar CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt zaterdag in het AD dat haar partij van inzicht is veranderd. Daarmee ontstaat samen met de linkse partijen een meerderheid in de Tweede Kamer om de toepassing van de regels te versoepelen. VVD-Kamerlid Malik Azmani waarschuwt in een eerste reactie: ‘Wij gaan ervan uit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd.’

Dijkhoff leek daarmee al vroeg de campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart te hebben geopend. Premier Mark Rutte (VVD) gaf vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie toe dat de hele week ‘zichtbaar en onzichtbaar’ is gepoogd de plooien in de coalitie glad te strijken, maar dat het nog te vroeg is om te weten of dit ook is gelukt.

In dit geprikkelde klimaat voelt het CDA zich nu vrij eigen ruimte te nemen in een van de gevoeligste dossiers in Den Haag. Voor Van Toorenburg weegt zwaar dat een groep van 38 wetenschappers heeft vastgesteld dat de stress bij kinderen zonder verblijfsrecht over een voortdurend dreigende uitzetting, kan leiden tot hersenschade. Zij stellen dat het uitzetten van langdurig in Nederland verblijvende kinderen naar huidige wetenschappelijke inzichten onverantwoord is.

Van Toorenburg sluit zich aan bij de al langer levende wens van D66 en ChristenUnie om het zogenoemde meewerkcriterium ‘evenwichtiger’ toe te passen.

Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning moeten gezinnen met kinderen volgens de huidige regels actief hebben meegewerkt aan hun terugkeer.

Soms doen zij dit niet, omdat ze nog procedures hebben lopen of de medische situatie van een van de gezinsleden dit onmogelijk maakt.

De drie partijen vinden dat dit hun dan niet kan worden tegengeworpen. Ook het per ongeluk missen van een afspraak met een overheidsdienst moet niet te strikt worden beoordeeld. Alleen actieve tegenwerking zou verwijtbaar moeten zijn.

Een ander criterium is dat kinderen van het begin af aan onder Rijkstoezicht moeten hebben gestaan. Het komt voor dat kinderen wel bekend zijn bij de gemeente en op school, maar niet over de hele periode bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dan is er wel overheidstoezicht geweest, maar dit geldt niet als Rijkstoezicht. Dit ‘kunstmatige verschil’ moet worden geschrapt. Verder moeten de procedures bij de IND worden bekort en versneld.

‘Wat we willen bereiken, is toekomstige schrijnende gevallen voorkomen en tegelijkertijd geen beloning zetten op obstructie’, zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. ‘Volgens mij wil iedereen dat.

De samenleving verwacht dit van ons en ik ben blij dat het CDA nu ook deze stap zet.’ Hij vindt dat met ‘het anders toepassen van bestaande regels’ het regeerakkoord niet wordt opengebroken. ‘Wat we in elk geval moeten doen, is gezinnen met kinderen prioriteren. Zij moeten niet eerst tien maanden hoeven wachten bij de IND voordat zij aan de beurt zijn.’

Lili en Howick

Op verzoek van staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Immigratie en Asiel) doet een commissie onder leiding van topambtenaar en staatsraad Richard van Zwol sinds oktober onderzoek naar de vraag hoe het mogelijk is dat kinderen vijf jaar of langer in Nederland verblijven, zonder dat zij uitsluitsel hebben over rechtmatig verblijf. Het onderzoek is ingesteld, nadat Harbers onder grote maatschappelijke druk de Armeense kinderen Lili en Howick – die zouden worden uitgezet – alsnog een verblijfsvergunning gaf.

CDA en D66 willen nu dat Van Zwol hun voorstellen meeneemt in zijn onderzoek. Ook ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind noemt het ‘goed nieuws’ dat het CDA zich aansluit bij een ruimer kinderpardon. Zijn fractieleider Gert-Jan Segers zegt op Twitter: ‘Dit is welkom. Meer dan welkom.’ Harbers heeft bij herhaling gezegd dat aan de afspraken over het kinderpardon niet getornd kan worden.

Met een ruimere toepassing van de huidige regeling zouden naar schatting 400 kinderen alsnog een status krijgen in Nederland. Van Toorenburg wil in elk geval dat Harbers nog eens goed naar alle dossiers kijkt. ‘Desnoods gebruikt hij in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen’, aldus Van Toorenburg. Presentator Tim Hofman, die 250 duizend handtekeningen ophaalde voor een ruimer kinderpardon, zegt op Twitter: ‘Het CDA is wakker. Goddomme, wat een goed nieuws.’

De draai van het CDA zal de komende week onvermijdelijk onderwerp van debat worden in de Tweede Kamer. Intussen houdt de VVD andermaal een pleidooi voor kernenergie, en keren CDA en D66 zich tegen een nieuwe rekentoets van onderwijsminister Arie Slob (CU). Het verbindende vermogen van premier Rutte wordt opnieuw op de proef gesteld.

‘Als Kinderombudsman kom ik op voor alle kinderen’

‘Wat ik niet snap, is dat je een kind wel na elf jaar op het vliegtuig kunt zetten en niet na een of twee jaar’, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer vandaag in een interview in de Volkskrant.

Meer asielkinderen verdwijnen uit de opvang om uitzetting te voorkomen

In een poging uitzetting naar het land van herkomst te voorkomen zijn vorig jaar 360 asielzoekers, onder wie 210 minderjarigen, uit de opvanglocaties voor gezinnen verdwenen. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Hoe een kerkdienst voor het Armeense gezin Tamrazyan wereldnieuws werd

Al bijna drie maanden is in het Haagse kerkhuis Bethel een dienst aan de gang, om de uitzetting van het Armeense gezin Tamrazyan te voorkomen.

Bron: de Volkskrant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *