Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Grip op regionale samenwerking. Overzicht Graafse bijdragen in 2017. CGM: 7.444.096 euro.

De gemeenteraad probeert d.m.v. een workshop meer grip te krijgen op de regionale samenwerking.
inbreng Keerpunt 2010:
Ik vind het een goede zaak, dat over samenwerking wordt gesproken.
Mijn opvatting is dat kennelijk grote en kleinere gemeenten allemaal behoefte hebben aan samenwerking.
Dat deze samenwerking binnen bestuursorganen veelal weinig effectief is, komt volgens mij omdat twee processen door elkaar lopen.
Het ene proces is dat samenwerkende partijen geen eenheid in beleid en bestuurscultuur kennen, zodat de directie van een samenwerkingsverband in de praktijk kan doen en laten wat de directie wil.
Altijd maar “verhalen, verhalen” waarom iets niet is gelukt.
Bestuursleden binnen een samenwerkingsverband willen geen scherpe discussie. Dat verstoort verhoudingen en dit betekent “einde loopbaan”.
Sommige samenwerkingsverbanden functioneren altijd goed en sommigen altijd slecht.
Dit komt door de bestuurs- en bedrijfscultuur, die daar veelal al jaren bestaat.
Het andere proces is dat raadsleden door hun bestuursleden op afstand worden gezet van de gemeenschappelijke regelingen.
Controle organen zoals de Rekenkamercommissie worden weer bemenst door relaties van bestuurders.
De gemeenteraad wordt zo onwetend gehouden en kan alleen “ja en amen” zeggen.
Mijn conclusie is dat samenwerking alleen kan slagen als doelstelling en controle van een samenwerkingsverband in één strakke cultuur en  eenzelfde beleidssfeer opereren en eenduidige procesgangen kennen.
Als een samenwerkende partner zoals de gemeente Cuyk buiten de doelstelling van CGM gaat opereren dan moet een dergelijke samenwerking ook direct worden beëindigd.
Dat houdt verhoudingen helder en daarmede een goede samenwerkingscultuur.
Namens Keerpunt 2010
Ben Litjens, fractievoorzitter
GraverMaat:
Overzicht samenwerkingsverbanden; Graafse bijdragen in  2017.
  1. Euregio Rijn-Waal                                                      3.600 euro
  2. Veiligheidsregio Brabant Noord                          831.299 euro
  3. Regionaal bureau leerplicht                                      8.105 euro
  4. BHIC                                                                         44.800 euro
  5. Regionale ambulancevoorziening                           Vervalt
  6. Gezondheidsdienst Hart voor Brabant              365.772 euro
  7. OBDN                                                                     173.400 euro
  8. Bestuurscommissie Afvalinzameling                  678.435 euro
  9. Kleinschalig collectief vervoer                                 8.105 euro
  10. Werkvoorzieningsschap N.O. Brabant                    2.575 euro
  11. CGM ( gemeenten Cuijk, Grave, Mill)              7.444.096 euro
  12. Openbaar basisonderwijs                                            260 euro
  13. Regionaal Veigheidshuis Maas en Leijgraaf           9.028 euro
  14. Veilig Thuis Brabant-Noordoost                             15.515 euro
  15. Brabant Water                                                     Bezit aandelen
  16. Agrifood                                                               4 euro per inwoner

Toelichting taken per samenwerkingsverband:

  1. Het bevorderen, ondersteunen en coördineren van de regionale grensoverschrijdende samenwerking van de deelnemers op diverse beleidsterreinen.
  2. Het behartigen van het belang van een doelmatig georganiseerde en gecoördineerde, waar mogelijk integrale, uitvoering van de hulpverlening in het werkgebied evenals de voorbereiding daarvan.
  3. De gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van leerplichtwet 1962 en de wet regionale meld- en coordinatiefunctie 2001 zijn ondergebracht in het Regionaal Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten Brabant Noordoost van de gemeente Oss.
  4. Behoud van archiefbescheiden door toezicht en beheer en de bevordering van lokaal en streek historisch onderzoek.
  5. Ambulancevervoer en acute zorgverlening.
  6. Gemeentelijke taak op het gebied van de openbare gezondheidszorg voor alle leeftijdsgroepen, ondergebracht in een gemeenschappelijke regeling.
  7. De omgevingsdienst Brabant Noord verleent een belangrijke bijdrage aan de kwalitatief hoogwaardige uitvoering van de VTH (milieu) taken als verlengstuk van het lokaal en provinciaal bestuur en adviseert het openbaar bestuur over een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor burgers en bedrijven in de regio Brabant Noord.
  8. Het inzamelen en verwerken van huishoudelijk restafval en het exploiteren van milieustraten.
  9. Het bevorderen van de beschikbaarheid van een collectieve, vraagafhankelijke vervoersvoorziening voor diverse doelgroepen, in samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant en de bij de Gemeenschappelijke Regeling (GR) aangesloten gemeenten.
  10. Gementelijke taak in het kader van wet sociale werkvoorziening (WSW), ondergebracht in de onderhavige gemeenschappelijke regeling. Door een wetswijziging is nieuwe instroom per 01-01-2015bniet langer mogelijk.
  11. Doel van de regeling is het bewerkstelligen van een kwalitatief hoogwaardige- en een doelmatige uitvoering door de werkorganisatie CGM van de door de deelnemende gemeenten aan de werkorganistie CGM opgedragen taken.
  12. Het schoolbestuur van het openbaar primair onderwijs in de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave en Mill en Sint Hubert is ondergebracht bij de Stichting Invitare Openbaar Onderwijs. De gemeente heeft op grond van artikel 48 van de Wet op het primair onderwijs een toezichthoudende taak ten aanzien van het openbaar onderwijs. Dit toezicht heeft betrekking op de algemene toegankelijkheid ongeacht geloofsovertuiging en op het voorzien van voldoende gelegenheid tot het volgen van openbaar onderwijs in de betrokken gemeenten.
  13. De instandhouding van de voorziening en het faciliteren van het personeel en de organisatie van het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf. (RVML).
  14. Veilig Thuis is het sluitstuk van alle tijdelijke projecten m.b.t. huiselijk geweld die in Brabant-Noord  zijn uitgevoerd. Veilig Thuis is een laagdrempelige en deskundige toegangspoort welke voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld open staat. Men kan hier terecht voor ondersteuning, informatie en advies maar ook voor het melden van vermoedens van huiselijk geweld. Veilig Thuis werkt nauw samen met het basisteam Centrum Jeugd en Gezin zowel ten aanzien van de signalering als de aanpak van huiselijk geweld.
  15. Het veilig stellen van de kwaliteit van het waterleidingnet en het genereren van dividend door belegging van middelen. Deze middelen kunnenin beginsel vrij worden aangewend voor gemeentelijke taken.
  16. AgriFood Capital legt een stevige fundering voor succesvolle innovaties, hardwerkende (familie)bedrijven en inspirerende kennisinstellingen. Van Heusden tot Boxmeer. We betrekken iedereen die mee wil bouwen aan Noordoost-Brabant als topregio. Groen, bedrijvig, gezond en actief. De strategische agenda krijgt 3 euro per inwoner. Arbeidsmarkt programma krijgt 1 euro per inwoner van alle aangesloten gemeenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *