De GelderlanderLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Bouw Wisseveld komt in stroomversnelling.

Schop gaat grond in tussen Catharinahof en winkels Arnoud van Gelderweg.

Over twee jaar heeft het gebied Wisseveld in Grave een metamorfose ondergaan. Gertjan van der Heide en Krijn Goudzwaard van GBB (Grond- en Bouw Bureau uit Scherpenzeel) hoopt zo snel mogelijk de schop in de grond te kunnen zetten in het plandeel tussen Catharinahof en de winkels aan de Arnoud van Gelderweg. ,,De ontwikkeling van het gebied komt nu echt in een stroomversnelling”, zegt Van der Heide.

Met het terrein achter woon- en zorgcomplex Catharinahof kan worden begonnen nu de bouw op het Oranjebastion, de eerste fase van Wisseveld, is afgerond. ,,We zijn bezig met het beeldkwaliteitsplan. In het gebied komt een combinatie van woningen voor gezinnen, levensloopbestendige woningen en woningen voor starters”, legt Goudzwaard uit.

,,Bijvoorbeeld patiowoningen voor mensen die eventueel gebruik zouden kunnen maken van de faciliteiten van Catharinahof en daardoor zelfstandig kunnen blijven wonen.”

Bomenrij

Het is de bedoeling dat de woningen die parallel aan Catharinahof komen onderling geen strakke lijn gaan vormen. Goudzwaard: ,,Er komen hoeken en leuke doorkijkjes met bijzondere woningtypen. Een bomenrij moet de oude vestingwal die globaal tussen de woningen en Catharinahof loopt, gaan markeren.”

Aan de andere kan van het plan worden de woningen gebouwd met de achterkant gericht naar de winkels die aan de Arnoud van Gelderweg liggen. Volgens Goudzwaard moet er veel groen komen dat de blik op de onooglijke achterkant van de winkelpanden wegneemt.

Het gebied achter Catharinahof wordt nu nog tijdelijk gebruikt als parkeerplaats. Het is zo ingericht als alternatief voor het gebied Oranjebastion dat eerder als parkeerterrein fungeerde.

Van der Heide: ,,Er moet door de gemeente nog worden bekeken waar straks wél kan worden geparkeerd. Vooraf was bekend dat het gebied achter Catharinahof een tijdelijke oplossing was.”

Niet alleen het nieuwe woongebied wordt aangepakt. Ook het bedrijventerrein staat een metamorfose te wachten. ,,Eind dit jaar wordt de hele Koninginnedijk door ons opgeknapt. Daar staan nu nog allemaal panden die lelijk en vervallen zijn.”

Uiterwaarden

Pas als de woningbouw achter Catharinahof klaar is, wordt begonnen met de derde en laatste fase van Wisseveld: de uiterwaarden en het terrein van de voormalige betoncentrale naast de Graafse jachthaven. Als het aan GBB ligt, komt in dat deel van het ontwikkelingsplan ook woningbouw. Maar het gaat om een politiek gevoelige locatie in Grave, waar het laatste woord nog lang niet over is gesproken.

,,Maar als je nu vanaf de brug over de Maas naar Grave kijkt, zie je een stuk grond waar de helft van het jaar maïs staat en dat de rest van het jaar braak ligt. Dat kan veel mooier worden. Dan wordt ook de vistrap in de rivier bereikbaar”, zegt Goudzwaard.

Moois

Veel woorden wil hij voorlopig niet aan het gevoelige onderwerp vuil maken. ,,Laten we er maar vanuit gaan dat we er met zijn allen iets moois van willen maken. Eerst gaan we aan de slag met het tweede deel. Dan zien we daarna wel weer verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *