De GelderlanderDossier samenwerking Land van Cuijkpermanente campagneVoorpagina

Volop twijfel over fusie van drie gemeenten.

Dat de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2022 één grote gemeente vormen, is nog lang geen zekerheidje.

Bij een aantal politieke partijen in Boxmeer is grote twijfel over de fusie van de drie gemeenten. Ook al stemmen ze, op de SP na, wel in met een plan van aanpak dat tot de fusie moet leiden.

Politiek is een raar spel. De SP is op zich niet tegen een fusie, maar zegt er ‘nee’ tegen omdat de partij vindt dat de inwoners van Boxmeer zich er eerst in een referendum over uit moeten spreken. Geven die hun jawoord, dan is er wat de SP betreft geen probleem. Alleen, dat referendum komt er niet. De andere partijen zien daar niets in.

Twijfel is er bij het CDA en VDB/LO. Het CDA heeft altijd gezegd voor een fusie van vijf gemeenten te zijn, maar nu Mill en Grave zijn afgehaakt, zijn ze bij die partij niet zo zeker meer van het opgaan in één gemeente. Toch zegt het CDA ja tegen het plan dat leidt naar een fusie in 2022.

Rijdende trein

VDB/LO doet dat ook, maar voegt eraan toe dat de partij onderweg naar 2022 zo ‘uit de rijdende trein kan springen’.

In Sint Anthonis haalt het plan van aanpak voor de fusie in 2022 in de gemeenteraad de eindstreep. Van oppositiepartij CDA was er overigens veel weerstand tegen het vervroegen van de uitvoering van de fusie van 2023 naar 2022.

Investeren

Met een jaar extra, zou er meer kans op een fusie van alle vijf de gemeenten zijn. En Sint Anthonis zou meer tijd hebben om het extra geld dat de gemeente heeft in de eigen kernen te investeren.

Het CDA stemde daarom tegen. Fractieleider Arno Rombouts: ,,Dit laat onverlet dat wij voorstander zijn en blijven van een herindeling.” Hij beloofde dat het CDA het fusieproces waartoe besloten wordt wel zal steunen.

De VVD in Sint Anthonis was altijd al voorstander van een snelle fusie. Jeroen van Acquoij van die partij verwoordde het al eerder: ,,De trein van herindeling is gestart en die is op weg naar een volgend station. Er is geen weg terug, zelfstandig blijven is echt een gepasseerd station.”

Volgens Joost van der Cruijsen (SAN) is er alle reden om het plan van aanpak dat door de colleges van Sint Anthonis, Cuijk en Boxmeer wordt voorgesteld, te aanvaarden. SAN is er ook van overtuigd dat Sint Anthonis tijd genoeg heeft om het financiële arrangement uit te voeren in de versnelde fusie-aanpak.

Commentaar Gravermaat:

Uit dit artikel blijkt dat er twijfels beginnen toe te slaan bij het CDA Boxmeer en ook bij het CDA Sint-Anthonis. Vanuit Grave en Mill klinken ook tegengestelde berichten. Dus de sneltrein zou zo maar eens kunnen ontsporen of tot stilstand kunnen komen als de CDA fracties in de vijf Land van Cuijk gemeenten dat willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *