Provincie nog steeds voor een gemeente!

De provincie Brabant blijft voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk. Dat laat een woordvoerder van gedeputeerde Anne-Marie Spierings desgevraagd weten.

De provincie reageert daarmee op het bericht dat minister Kajsa Ollongren de beleidsregels voor gemeentelijke herindeling gaat veranderen. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben daarom twee herindelingen in het Gooi afgeblazen. Het gaat om de geplande fusie van Huizen, Blaricum en Laren en het samengaan van Wijdemeren en Hilversum. Het versterken van de bestuurskracht was destijds een reden voor het in gang zetten van de herindeling.

Gedeputeerde Jack van der Hoek zei vorige week in de Gooi- en Eemlander over het afblazen van die herindeling: ,,In het nieuwe beleidsplan speelt gebrek aan bestuurskracht alleen nog een rol als een gemeente financieel ongeveer door haar hoeven zakt.”

In Den Bosch willen ze nog niet inhoudelijk ingaan op de vernieuwde regels van Ollongren. ,,De minister is inderdaad bezig met het aanpassen van het beleidskader herindeling. De planning is erop gericht dat rond de jaarwisseling aan de Tweede Kamer te sturen. Pas dan weten wij wat er precies in het aangepaste beleidskader staat en welke wijzigingen de minister heeft aangebracht”, laat een woordvoerder weten.

,,GS van Noord-Brabant gaan ervan uit dat het proces dat Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis zijn gestart om een plan van aanpak op te stellen voor een herindeling, gewoon doorgaat. GS zijn en blijven voorstander van één gemeente Land van Cuijk met meer zeggenschap voor wijk- en dorpsraden. De raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hebben besloten om deze weg in te slaan en brengen daarmee één Land van Cuijk dichterbij.”

Webmaster: ter aanvulling.  De griffie heeft me verzocht om het  bericht over de bijeenkomst van ABC gemeenten te verwijderen. Dit bericht was ter informatie voor de raads- en commissieleden.

Reactie Anton van Oort:

Jacques,
Ik lees op web een bericht dat Herman Wissink in de Gelderlander gepubliceerd heeft m b t Fusie 5 Land van Cuyck gemeenten. Daar zou Spierings vasthouden aan de fusie van de 5 Land van Cuyck gemeenten. In het ED stelt Spierings op 30 november dat zij het fusieproces tussen Nuenen en Eindhoven opschort.
Reden de uitlatingen van de minister m b t fusieproces in 2 gemeenten in N. Holland. Spierings  wacht op nieuwe landelijke regels. Ik denk dat dit niet de juiste achtergrond is. Omdat het voorstel om Nuenen bij Eindhoven te voegen geen meerderheid haalt nu in P.S, omdat de SP als coalitie partij niet het fusievoorstel steunt.
Spierings uitleg is zij wil voorkomen dat de eerste en tweede kamer tegen het fusievoorstel zijn.
In Nuenen is een 78% van de inwoners tegen het fusievoorstel bleek uit een referendum dat een opkomst% had van bijna 60%.
Ik verwacht dat er in het land van Cuyck ook niets gebeurd,ondanks de grootspraak van Spierings.
Met vriendelijke groeten,
A van Oort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: