Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Millse coalitie waarschuwt voor gevolgen fusie Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Deze burgemeester van Mill maakte een vlucht naar voren en vertrok naar Wijchen. Wel een grote gemeente!

“Dienstverlening van ambtenaren

vermindert”

De dienstverlening van de ambtenaren in Mill, Grave en Cuijk zal er niet beter op worden. Daarvoor waarschuwen de Millse coalitiepartijen Algemeen Belang’90 en VKP. Het is volgens de fractievoorzitters Erik Rietveld (AB’90) en Anne Derks (VKP) het gevolg van de voorgenomen fusie van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA).

De twee fractievoorzitters schrijven dat in een brief aan de raadsleden van de gemeente Cuijk. Daarmee reageren ze op het vorige week bekendgemaakte voornemen per 1 januari 2022 te fuseren. De gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis moeten daar nog groen licht voor geven. ‘Er zal veel onzekerheid ontstaan binnen de ambtelijke organisatie. De ambtenaren van Cuijk werken, sinds vijf jaar, immers samen met die van Grave en Mill.’ Die samenwerking gaat door de fusie op de helling.

Ongewenst

AB’90 en VKP laten de Cuijkse raadsleden weten niet van plan te zijn om onder druk van de fusie van de drie gemeenten alsnog aan te haken bij die herindeling. De twee partijen, die met acht van de vijftien zetels een krappe meerderheid hebben in Mill, willen niet dat de indruk bestaat dat Mill alsnog zal kiezen voor een grote gemeente. ‘Ga er niet van uit dat Mill en Sint Hubert zich volgzaam zal aansluiten bij CBA om via die route alsnog de ongewenste grote plattelandsstad Land van Cuijk te vormen. Voor ons is de vorming van één grote gemeente Land van Cuijk geen optie. Wij vinden dat een te grote schaal en zijn van mening dat we opnieuw in een jarenlange ambtelijke reorganisatie terechtkomen met te weinig focus op de inwoners, bedrijven en instellingen.’

Rietveld en Derks hopen dat met hun brief in Cuijk alsnog wordt gekeken naar een variant met een herindeling met Grave en Mill. ‘Het heeft het voordeel dat door de ambtelijke samenwerking de organisatie er al staat.’

De twee coalitiepartijen VKP en AB’90 vinden het CDA op hun weg. CDA in Mill vindt het niet aanhaken bij het fusieproces CBA een gemiste kans. ‘De trein rijdt stevig door terwijl ons gemeentebestuur, onze gemeenteraad en onze inwoners niet bij dit proces worden betrokken. De optie waarbij de ambtenaren van CBA werkzaamheden verrichten voor Grave en Mill heeft voor het CDA niet de voorkeur.

Gisteravond zijn in het gemeentehuis van Cuijk de raadsleden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis bijgepraat over het voornemen per 1 januari 2022 te fuseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *