ARENADe GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekLaatste NieuwsVoorpagina

De Gelderlander en de MaasDriehoek: Fusie Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis dichterbij.

Zorgen ondernemingsraad

samenwerkende ambtenaren.

 

Een fusie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis is na gisteravond weer een stap dichterbij gekomen, al zijn er nog heel wat hobbels te nemen. In navolging van de gemeenteraden van Boxmeer en Sint Anthonis vorige week, heeft nu ook de gemeenteraad van Cuijk ‘ja’ gezegd tegen een plan van aanpak van de drie colleges van burgemeester en wethouders voor een gemeentelijke herindeling per 1 januari 2022.

Fusievoorstander Mariëlle van Zuilen (D66) zei gisteravond: ‘dit is toch wel weer een stap’. Liesbeth van Heeswijk (Liberaal Land van Cuijk) vindt dat er ‘genoeg gekakeld’ is. ,,Nu moeten we de vaart erin houden. We willen vooruit.” Van Heeswijk benadrukte, evenals veel collega-raadsleden, dat de deur open staat voor de gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert om alsnog aan te haken.

De fracties Algemeen Belang Cuijk (ABC) en de SP, goed voor 6 van de 19 raadszetels, stemden niet in met het plan van aanpak. Een plan dat over drie jaar moet leiden tot een nieuwe gemeente in het Land van Cuijk met 65.000 inwoners. Bregje van Lieshout (SP): ,,We missen een integrale afweging. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de ambtelijke organisatie van Cuijk, Grave en Mill?” Ze is het er ook niet mee eens dat er geen referdum komt over een herindeling. ,,Straks mogen burgers zich wel uitspreken over een nieuwe gemeentenaam. Dat vinden we een rare afweging.”

Van ABC is al langer bekend dat ze alleen een herindeling van Cuijk met Grave en Mill, de twee gemeenten waarmee Cuijk sinds 2014 in één ambtelijke organisatie zit, zien zitten. Een fusie (goed voor 48.000 inwoners) die te overzien is, volgens ABC. Stephan Müskens (ABC): ,,Wij willen, nu dit plan van aanpak voorligt, alle opties, inclusief de financiële consequenties, goed kunnen blijven afwegen. Wij zitten er voor de inwoners van Cuijk, niet voor die van Boxmeer en Sint Anthonis. ”

De ondernemingsraad van de ambtelijke organisatie CGM (Cuijk, Grave, Mill) uitte vorige week nog per brief zorgen over de gevolgen voor het ambtelijk apparaat en voor de dienstverlening. Recent waarschuwden ook de Millse coalitiepartijen Algemeen Belang’90 en Vier Kernen Partij ervoor dat de dienstverlening bij een fusie van Boxmeer en Sint Anthonis met Cuijk, waarmee Mill ambtelijk samenwerkt, er niet beter op wordt.

Cuijks burgemeester Wim Hillenaar zegt de zorgen van de ambtenaren heel serieus te nemen. ,, Ik hecht zeer aan onze ambtelijke organisatie. In alle gevallen zal er overleg zijn met Grave en Mill.”

Bron: de Gelderlander

Licht op groen voor

gemeentelijke herindeling in

2022.

Een fusie van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk lijkt in de maak nu -in navolging van de beide buurgemeenten- ook de gemeenteraad van Cuijk dinsdag heeft ingestemd met een gemeentelijke herindeling. Deze moet op 1 januari 2022 zijn afgerond. Toch blijven er zorgen, vooral over de ambtelijke organisatie. “Nu moeten we de vaart erin houden”, benadrukt Liesbeth van Heeswijk (Liberaal Land van Cuijk).

Door Martijn Schwillens

De gemeenteraad stemde in ruime meerderheid (12-6) voor. Algemeen Belang (ABC) en SP waren tegen, maar wegens uiteenlopende redenen. Zo heeft ABC een uitgesproken voorkeur voor een herindeling met Grave en Mill en Sint Hubert, waarmee Cuijk sinds 2014 in één ambtelijke organisatie zit. ABC vindt een samengaan met die gemeenten dan ook logischer. “Een CGM-gemeente is beter te overzien”, meent ABC-raadslid Stephan Müskens. De SP sprak zich principieel uit tegen een herindeling. “Wij zijn niet blij dat de inwoners van Cuijk niet via een referendum hun mening mogen geven over een gemeentelijke fusie”, aldus Bregje van Lieshout. “Straks mogen ze wel hun mening geven over de nieuwe naam voor hun gemeente. Dat vinden wij raar.”

Kop in het zand
Vrijwel alle partijen gaven in hun betoog aan dat de deur voor Mill en Grave ‘open blijft staan’, maar stemden mede in met een CBA-gemeente ‘omdat er weinig kans is dat zij zich gaan aansluiten’. Volgens fractievoorzitter Rob Poel steken partijen die denken dat Mill en Grave alsnog aansluiten ‘hun kop in het zand’. “Een samengaan met Boxmeer en Sint Anthonis is niet de beoogde herindeling. Bestuurlijk is doorgepakt op een CBA-variant. Partijen die menen dat Mill en Grave in tweede instantie eieren voor hun geld zullen kiezen, steken de kop in het zand”, benadrukt Poel. “Ook de provincie gaat hen niet dwingen dus je moet kiezen wat goed is voor Cuijk: CBA of CGM.”

Ambtelijke organisatie
Grave en Mill uitten hun zorgen over de voortzetting van de ambtelijke organisatie als Cuijk opgaat in een nieuwe gemeente zonder Grave en Mill. Het voornemen om alle CGM-ambtenaren op één locatie onder te brengen lijkt hiermee sowieso van de baan. De ondernemingsraad van de ambtelijke organisatie zet overigens grote vraagtekens bij de continuering van de huidige dienstverlening als het tot een CBA-gemeente komt. “Wij willen de ambtelijke organisatie zoveel mogelijk bij elkaar houden. In alle gevallen blijven we overleggen met Grave en Mill”, belooft burgemeester Wim Hillenaar.

Bron: de MaasDriehoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *