Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Bestuurlijke toekomst Grave.

Inleiding

Op 18 september heeft de gemeenteraad van Grave een besluit genomen over de bestuurlijke toekomst van de
gemeente. Het besluit luidt:

1. Deze raadsperiode (2018-2022) een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave, waarbij twee opties nader worden uitgewerkt: zelfstandig blijven of herindeling met de CGM-gemeenten.

2. Het college in dit kader de volgende opdrachten te verstrekken: Rapporteren aan de raad wat de organisatorische en financiële consequenties (intern gericht) zijn van zelfstandig blijven of herindeling CGM voor de zomer van 2019.

Rapporteren aan de raad wat de maatschappelijke en financiële consequenties (extern gericht) zijn voor onze inwoners van zelfstandig blijven of herindeling CGM voor de zomer van 2019.

Het opstellen van een communicatieplan voor de zomer van 2019 hoe we de inwoners hierover
informeren en zullen raadplegen.
De raden van Cuijk en Mill & St Hubert te informeren over dit besluit en hen te verzoeken om een reactie.
Het besluit is opgenomen als bijlage 1.

Op 20 september 2018 is er zowel een brief verstuurd naar de gemeenteraad van Cuijk als van Mill en Sint Hubert, waarin de raad wordt gevraagd of CGM een serieuze optie is.
De verstuurde brieven zijn als bijlagen 2 en 3 opgenomen.

Reactie gemeenteraad Mill en Sint Hubert.

In een brief van 4 oktober 2018 met als bijlage het getekend raadsbesluit geeft de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert twee zaken aan:

In het coalitieprogramma Mill en Sint Hubert 2018-2022 is het uitgangspunt geformuleerd dat een bestuurlijke fusie onnodig wordt geacht, zolang de financiën en de kwaliteit van de dienstverlening niet in het geding zijn. Indien blijkt dat de actuele ontwikkelingen in het Land van Cuijk consequenties hebben voor de
werkorganisatie CGM en daarmee voor de kwaliteit van de dienstverlening, is een heroverweging van de positie als zelfstandige gemeente aan de orde.

Met het besluit van de gemeenteraad van Grave is een fusie tussen de CGM-gemeenten als serieuze optie op tafel komen te liggen. Als gemeenteraad roepen wij de gemeenten Cuijk en Grave op om deze optie samen verder te verkennen.

De brief en het raadsbesluit zijn opgenomen als bijlagen 4 en 5.

Reactie gemeenteraad Cuijk.

Tijdens de raadsvergadering op 5 november heeft de gemeenteraad van Cuijk de brief behandeld.

Unaniem is de volgende motie aangenomen:
Spreekt uit: De raad van de gemeente Grave te laten weten dat wij niet kunnen reageren op haar initiatiefvoorstel, omdat wij in afwachting zijn van de resultaten van het plan van aanpak herindeling Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis dat momenteel door bureau Seinstra van de Laar wordt uitgewerkt.

Daarnaast willen we een uitspraak hebben van de gemeenteraad van Grave of zij kiezen voor een CGM fusie of
kiezen voor zelfstandig bde toelichting wordt aangegeven dat dat gemeenteraad de uitnodiging van de gemeenteraad van Grave
waardeert om haar te helpen bij de te maken keuze voor wat betreft de bestuurlijke toekomst van de gemeente
Grave. De raad van de gemeente Cuijk heeft op 7 mei 2018 zijn college opdracht gegeven een plan van aanpak
voor te bereiden voor herindeling Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Hierin zal ook de ruimte opgenomen zijn om de combinatie Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis af te wegen tegen de varianten Land van Cuijk en een CGM herindeling. We merken hierbij op dat een herindeling Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis niet betekent dat
werkorganisatie CGM ophoudt te bestaan. Nadat de resultaten van het plan van aanpak bekend zijn, zal de gemeenteraad van Cuijk een volgende stap zetten.
De brief en de motie zijn opgenomen als bijlagen 6 en 7.

Plan van aanpak bureau Seinstra van de Laar.

Het bureau Seinstra van de Laar is bezig een plan van aanpak op te stellen voor herindeling van de ABC-
gemeenten (Anthonis, Boxmeer en Cuijk). Op 10 december geeft het bureau een technische toelichting op het
plan aan de raadsleden van de drie raden in een bijeenkomst. Omwille van maximale transparantie zijn ook de
regieteamleden van onze gemeente en gemeente Mill en Sint Hubert voor deze avond uitgenodigd om als
toehoorder deze bijeenkomst bij te wonen.

Besluitvorming raad Grave 11 december 2018.

Nu de reacties van de gemeenteraden van Mill en Sint Hubert en Cuijk binnen zijn, is het onderwerp rechtstreeks geagendeerd voor de raadsvergadering van 11 december 2018.

De vraag die voorligt is of het besluit van 18 september n.a.v. de reacties van de twee gemeenten zo uitgevoerd
kan worden.

Daarbij zijn de volgende overwegingen mee te geven:

De gemeenteraad van Mill roept de gemeenten Cuijk en Grave op om de CGM optie samen verder te verkennen. Heeft dit nog consequenties voor de opdracht aan het college?

Hoe wil de raad betrokken worden door het college bij de selectie van én de opdracht aan het bureau dat de opdracht (beslispunt 2) gaat uitvoeren?

Informeren van de raden van de gemeenten Cuijk en Mill en Sint Hubert om ze te bedanken voor hun reactie en het vervolg van de gemeente Grave mee te delen n.a.v. de behandeling in de raadsvergadering van 11 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *