Uit mijn archief: Sinterklaas op de voet gevolgd. Update.

Quirijn in een van zijn vele creaties.

Op 12 november 2014 schreef Quirijn van den Berk op Facebook:

Zo zwart als sommige mensen de onbetaalbare kindertraditie maken….zo zwart zullen de kanjers bij deze geheime bijeenkomst komende zondag acte de présence geven aan de Loswal in Grave! Daar wordt op die dag de traditie vanaf 12.30 uur alleen maar nog meer leven ingeblazen. Hoop dat het zwart gaat zien van de mensen.

Statieportret
Alle pepernoten verzamelen in de bakkerskar op de Loswal.
Waarnemend burgemeester Sjoukje Haasjes speldt onze “Moeder van de Graafse Folklore” Jolanda Adams haar verdiende Koninklijke Onderscheiding.
Het heeft de Koningin behaagd…
Zwarte Pieten ter land, ter zee en in de lucht.
De Zwarte Pieten brigade te water.
Olie en Stoom schepen.
De Sint is aan de “Loswal” gegaan.
Regelmatig maakte ik nog suikergoed in Grave na de sluiting van Onze Snip in 1999.
Jeannette helpt hier bij D’n Bekker.
Actief in de Klinkerstraat.
Een “sinterklaaspaar”
Niet bang…
Onze Graafs pieten
In de Rogstraat
Op de foto met de Sint.
Op pad.
Sophie ontving Sinterklaas op het ROC in Amsterdam voor kinderen van het personeel.
Lekker speculaaspoppen maken in de bakkerij van de school.
Het welkomstwoordje van de sint.

Sinterklaas komt 18 november met 80 zwarte pieten naar Grave. ARENA

GRAVE – Nadat Sinterklaas zaterdag 17 november aankomt in Nederland, heeft hij zoals elk jaar de dag erna, zondag 18 november, gereserveerd voor Grave. De goedheiligman ziet ernaar uit om alle kinderen die middag te ontmoeten op de Loswal aan de Maaskade. Om 12.30 uur begint daar het voorprogramma met presentator Max.

Sint en zijn pieten zetten om 13 uur voet aan wal. Sint brengt maar liefst 80 zwarte pieten mee naar Grave. Regelpieten, waterpieten, dolle pieten, vrolijke pietengrieten, danspieten, kunst- en vliegwerkpieten, zelfs oma- en opapiet zijn weer van de partij, net zoals Spaanse Pietenpretband. Evenals voorgaande jaren wordt de vloot van de Sint weer begeleid door leden van watersportvereniging De Stuw en de prachtige stoomboten van Olie en Stoom. Ook Harmonie en Drumband Stad Grave en het Cloveniersgilde Grave zijn van de partij om de Sint en zijn pieten te verwelkomen. Scouting Grave en de EHBO-vereniging zorgen voor de veiligheid aan de waterkant. De winkels in Grave zijn deze koopzondag geopend tot 17 uur.

Knutselpiet heeft voor alle kinderen weer een leuke knutselplaat gemaakt. Inmiddels zijn deze platen verspreid onder de basisschooljeugd (tot en met groep 5) met daarop ook het Graafse intochtlied voor dit jaar. Zit je buiten Grave op school of heb je de knutselplaat niet gekregen, dan ligt er voor jou een klaar bij Pet’s Place in de Rogstraat of bij De Lekkernij in de Klinkerstraat.

Ontvangst en rondgang
Burgemeester Roolvink heet Sint zondag officieel welkom aan de Loswal. Aansluitend maken zij samen met de Spaanse Pietenband te voet een rondgang door de Graafse binnenstad. Via de Maasstraat, Rogstraat, Klinkerstraat, Hoofschestraat, Hoofdwagt, eindigt deze rondgang op de Markt, waar tevens een leuke minikermis staat.

DJ & Pesto
DJ & Pesto, de gezelligste muziekpieten van de Sint, reizen dit jaar mee met de Sint naar Grave en zodra de stoomboot is binnengehaald en heeft aangelegd, zijn deze muzikale pieten niet meer te houden. Ze trekken er direct op uit om waar het maar kan een feestje te bouwen. Dus kom aansluitend aan de intocht en rondgang naar de Markt in Grave en vier het feestje mee met deze twee.

Receptie van de Sint
Van 14.15 tot 16.15 uur uur houdt de Sint receptie voor alle kinderen tot en met groep 5 in het Huis van Sinterklaas aan de Rogstraat. Voor elk kind brengt hij vast weer een verrassing mee.

Speurpieten gezocht
In de etalages van diverse Graafse winkels in de binnenstad vind je dit jaar weer speurpietenletters en cijfers. Probeer zo veel mogelijk letters/cijfers te verzamelen zodat je uiteindelijk een zin van deze letters kunt vormen. Een deelnamekaart en pen kun je na afloop van de rondgang (vanaf 14 uur) afhalen in de Rogstraat tegenover het Huis van Sinterklaas. Onderweg kun je bij enkele ondernemers nog gezellig even een pietenspelletje spelen. Ben je klaar met je speurtocht, lever dan je kaart weer in bij het beginpunt en wie weet heeft Piet nog iets lekkers voor je. De Zwarte Pieten wensen je veel plezier! In samenwerking met het Centrummanagement gaan we er een gezellige middag van maken in de binnenstad terwijl de Spaanse Pietenpretband weer voor de muzikale Spaanse (peper)noten gaat zorgen en de dans- en discopieten daar nog een feestelijk schepje bovenop doen.

Sint logeert in Grave
De Sint heeft het de komende tijd natuurlijk erg druk met de bezoekjes aan alle kinderen en scholen in Grave. Om het verblijf van de Sint in Grave te veraangenamen kan Sint gelukkig weer rekenen op zijn eigen huis hier in Grave. Het huis van de Sint vind je dit jaar opnieuw aan de Rogstraat 24. Dus dat betekent dat je alle post en tekeningen voor de Sint daar in zijn eigen brievenbus kunt gaan doen en wie weet, tref je hem een keer in zijn huis aan? Sint is elk jaar weer enorm blij en verrast door de vele post die hij ontvangt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: