De GelderlanderGrave LokaalLaatste NieuwsLandelijkpermanente campagneVoorpagina

Reactie op bericht in de Gelderlander: Woorden zijn niet onschuldig!

Binnen de journalistiek zijn er conventies over het gebruik van labels en invalshoeken. Relevantie en proportionaliteit dienen hierbij leidend te zijn.
Fietsendiefstal is de meest voorkomende vorm  van criminaliteit in Nederland (bron: https://www.politie.nl/themas/diefstal-fiets.html).
Desalniettemin kan berichtgeving over een diefstal van publiek belang zijn, bijvoorbeeld om lezers te wijzen op risico’s.
De vraag dient gesteld te worden waarom het van belang is te noemen dat het om een ‘dronken bewoner van het asielzoekerscentrum’ gaat.
De vraag is of dit nieuwsbericht ook geplaatst zou zijn als het zou gaan om beschonken witte Gravenaar die na cafe-bezoek een fiets zou hebben gestolen?
Daarnaast lijkt de titel van het artikel misleidend, aangezien melding wordt gemaakt van fietsen in meervoudsvorm, terwijl het artikel rept over 1 roze omafiets.
In tijden van maatschappelijke polarisatie is reflectie over woordkeuze van toenemend belang. In dit geval lijkt het artikel stereotypen over asielzoekers te bestendigen (asielzoekers veroorzaken overlast omdat ze drinken, asielzoekers zijn dieven).

Dronken bewoner azc Velp steelt fietsen

Een 40-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum in Velp stal op 7 augustus 2018 een roze omafiets uit een fietsenstalling in Grave.

De politierechter in Den Bosch legde de man hiervoor gistermiddag een werkstraf op van 24 uur.

De verdachte was met een andere asielzoeker op stap in Grave. Zijn kameraad had een eigen fiets, de verdachte niet. Die was stomdronken en zag de roze fiets staan, met het sleuteltje er nog in. Hij reed daarmee richting Velp.

Onderweg zag hij een mountainbike staan. Die vond hij nog mooier en ging ermee aan de haal. Hij had echter buiten de vader van de jonge eigenaar van de fiets gerekend. Die ging achter hen aan en wist de bewoners van het asielzoekerscentrum te achterhalen met zijn auto.

In eerste instantie werden beide mannen verdacht van de diefstallen. De vriend van de 40-jarige asielzoeker gaf echter aan dat hij noch de roze fietsdiefstal, noch de omwisseling had gezien. ,,Ik vroeg hem nog hoe hij aan de fiets kwam.” Van de fietsendief kreeg hij daarop te horen dat hij zich daar niet mee moest bemoeien, liet hij weten.

Jacques Leurs: Dit bericht las ik vanmorgen in mijn digitale Gelderlander krant.  Mijn reactie plaats ik hier en stuur ik ook op naar de redactie van de regio-editie Maasland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *