Laatste NieuwsOns commentaarVoorpagina

Ons commentaar op motie Liberaal Land van Cuijk.

Op de komende agenda van de gemeenteraad staat een motie vreemd aan de orde van de dag. De indieners (Liberaal Land van Cuijk)schrijven: ‘Er alternatieven te bedenken zijn om eventueel de vervuiler te laten betalen voor plastic afval. Een kostprijs van € 0,10 per afvalzak voor plastic brengt misschien al jaarlijks genoeg financiële ruimte voor een meerjarenbegroting die in balans is. Burgers kunnen hun tuinafval dan weer gratis inleveren in de milieustraat.’

Keerpunt 2010 heeft zo zijn bedenkingen bij deze motie. Dat de inzameling van plasticafval gratis is, zoals LLvC stelt,  is feitelijk onjuist. Deze wordt namelijk bekostigd door de producenten van verpakkingsmaterialen (https://afvalfondsverpakkingen.nl/verpakkingen/alle-tarieven). De uitvoering hiervan kennen de burgers door het oranje plastic mannetje van de Plastic Heroes. Plastic Heroes is een initiatief van het verpakkende bedrijfsleven, vertegenwoordigd door het Afvalfonds Verpakkingen. Dat is verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van verpakkingsafval. Om dit overal in Nederland zo goed mogelijk te doen, wordt hiervoor nauw samengewerkt met gemeenten. Zij krijgen voor het inzamelen van verpakkingsafval een vergoeding van het verpakkende bedrijfsleven dat hiervoor een heffing betaald aan het Afvalfonds Verpakkingen. (Bron: http://www.plasticheroes.nl/)

Uiteraard betalen inwoners van de gemeente Grave dit natuurlijk zelf, want de producent berekend deze kosten door in hun productprijs. Iets waarvan je je mag verwachten dat het Liberaal Land van Cuijk toch had mogen weten. De intentie is leuk, maar door het ene tarief te verlagen door het andere te verhogen zien wij de winst niet. Of wil Liberaal Land van Cuijk de burgers dubbel laten betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *