Update!!! Grave is nu officieel Kinderpardongemeente.

Vlak voor het middernachtelijk uur besloot de raad een motie Vreemd aan de orde van de (nacht) dag, ingediend door VPGrave, te steunen. 9 raadsleden stemden voor en 4 raadsleden stemden tegen. Twee raadsleden ontbraken er bij de stemming. De fractievoorzitters van D’66 en Keerpunt 2010 waren niet aanwezig.  De burgemeester stak zijn mening niet onder stoelen of banken. Chapeau.

Morgen plaats ik mijn oproep om van Grave een KInderpardongemeente te maken in mijn “spreekbeurt.” Grave gefeliciteerd!!! Raad bedankt namens ouders en kinderen.

Ik ga nu binnen het CDA extra gemotiveerd aan de slag om een overgrote steun te krijgen voor  “Het Kinderpardon dat werkt” resolutie in het landelijk voorjaarscongres.

Vanmorgen, woensdag, kreeg ik een e-mail om binnenkort samen met Madeleine van Torenburg, woordvoerder Asielbeleid in de Tweede Kamer, partijvoorzitter Ruth Peetoom en andere kritische CDA leden rond de tafel te gaan zitten om naar elkaar te luisteren en veranderingen in het uitzettingsbeleid proberen te verwezenlijken.

Vanmorgen heb ik in de Graafse Albert Heijn 10 chocolade letters J gekocht. De J staat voor Ja! Ik heb deze letters in het gemeentehuis afgegeven met het verzoek om deze letters via de griffier in de postvakjes van de raadsleden te stoppen die voor het “Kinderpardon dat werkt “ stemden en de grootste letter aan onze burgemeester persoonlijk te overhandigen omdat hij onderstreepte dat de procedures te lang duren, dat er veel sympathieke dingen in de puur politieke motie zitten en dat hij moeders met kinderen aan zijn bureau heeft gehad die uitgezet werden. Dat waren geen leuke gesprekken. ‘S avonds zit je dan met andere gevoelens op de bank. Aldus onze burgervader.

Weer terug in Huizen heb ik de uitzending terug geluisterd. Er waren 4 raadsleden die tegen stemden. Edwin van Kraaij (LPG) en Roland Eijbersen (CDA) motiveerden hun tegenstem. De gemeenteraad moet zich niet met landelijk beleid bemoeien. Bij de stemming stemden broer en zus Astrid Bannink (LPG) en Rob Bannink (VVD) ook tegen. Ze gaven geen stemverklaringen af. Het was uitzonderlijk dat het een vrije stemming was en dat veel leden van coalitie en oppositie massaal steun gaven aan de motie die door een van de tegenstemmers als  sympathieke was gekenmerkt.

Ingezonden artikel De Gelderlander. Kinderpardon.

Er wordt in land weer flink gediscussieerd over het kinderpardon, maar ook dat de wachttijden in het asielzoekerscentrum oplopen van 6 weken naar 43 weken. Maar tijdens het CDA-congres,wordt er helaas niet over gesproken.

Kinderen zijn nooit verantwoordelijk voor de keuze van hun ouders, kinderen moeten beschermd worden en zeker kinderen die geworteld zijn en gedwongen worden uitgezet naar een land dat ze niet kennen, de taal niet spreken en ook de kans lopen dat ze door (oorlogs)geweld om het leven komen

Het voelt voor mij ongemakkelijk om te zeggen we nu eenmaal wetten en regels hebben, en dat een kinderpardon onwenselijk is, omdat dan een precedent wordt geschapen voor andere mensen.

Maar iedereen is ervan overtuigd, van links tot rechts, dat we met een knoeperd van een systeemfout zitten, met het gevolg dat veel mensen te lang in asielprocedures blijven hangen, soms onder valse voorwendselen.

De menselijke maat is ook iets waar het CDA zich hard voor moeten maken, dus bescherm de kwestbaren (schild voor de zwakkeren), en draagt zorg voor duidelijke snelle procedure (rechtvaardigheid).

Het kinderpardon staat weer op de agenda en ik hoop dat ook het CDA zijn verantwoordelijkheid neemt met oog voor elkaar, blik naar de toekomst.

Mijn reactie: Op het landelijk CDA congres had ik een minuut spreektijd aangevraagd. Maar op verzoek van de voorzitter, Ruth Peetoom, heb ik besloten daarvan af te zien. De woordvoerder asielbeleid in de Tweede Kamer vertoeft in Amerika om als waarnemer in Washington bij de tussentijdse verkiezingen te zijn. Ze nodigde me uit om samen met andere kritische CDA-ers naar een overleg op het partijbureau te komen. Zelf zit ze momenteel in Helsinki voor een belangrijk EVP congres. Haar secretaresse heeft me al een bericht gestuurd dat er een datum gepland wordt. Ondertussen ga ik proberen om te achterhalen hoeveel CDA raadsleden in het land Kinderpardonmoties gesteund hebben. Grave is de 82-ste Kinderpardongemeente met de steun van 2 CDA raadsleden. Wordt vervolgd.

Eén gedachte over “Update!!! Grave is nu officieel Kinderpardongemeente.

  • 7 november 2018 om 17:12
    Permalink

    Eveneens mijn complimenten voor alle Graafse raadsleden die stemden voor de motie die het kinderpardon landelijk weer mogelijk wil gaan maken. Alsook voor de sympathieke opstelling van de burgemeester in dezen.

    Ook als gemeenteraadslid ben je volksvertegenwoordiger en is het zeer te waarderen dat je aangaande maatschappelijke zaken die in het hele land spelen ook je eigen hart laat spreken!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: