Bibliotheek Grave toch weer ter discussie gesteld.

“Biblioplus moet ons laten zien wat er aan vernieuwingen gaande is.” Aan het woord is Astrid Bannink (LPG) in de raadsvergadering van Grave waar het op dinsdag 6 november over de begroting ging. In een ombuigingsplan adviseert het college voor de jaren 2018 en 2019 de eerder geplande  bezuinigingen terug te draaien. Maar Bannink wil de druk erop houden en een ‘pas op de plaats’. Van Geest (VPGrave) spreekt van een ‘zwaard van Damocles’ dat Bannink boven de bibliotheek hangt.

De bibliotheek krijgt vanaf 2020 jaarlijks 100.000 euro. Toen in 2016 de bibliotheek van Grave dreigde te moeten sluiten door een substantiële korting op het subsidie, was het protest binnen en buiten de raad enorm. Een bezuiniging werd beperkt en de bibliotheek bleef open (bibliotheekvrijwilligers werden ingezet; red.) .De opdracht was vernieuwend te gaan werken.

Koersverandering 
De bibliotheek zat niet stil. Wie de bibliotheek nu bezoekt, kan niet ontgaan wat er is veranderd. De koersverandering van de uitleen van boeken naar een ‘kenniskeuken’ werd in 2017 ingezet. Een evaluatie is gepland in januari 2019. Eerder vertelde directeur Cycril Crutz van BiblioPlus in deze krant dat er veel werk is verzet: “Naast dat er nog steeds 800.000 boeken per jaar in ons gebied worden uitgeleend, komen volwassenen en jongeren ook om andere redenen naar de bibliotheek. Ze bezoeken lezingen, delen kennis, inspireren elkaar of kijken naar een voorstelling. De bibliotheek van nu is een openbare plek; de verbindende rol zetten we in en de gemeentebesturen werken hard mee om er een succes van te maken.” ”

Geen zwaard van Damocles”, zegt Bannink tegen de andere ‘verbaasde’ partijen. “We hebben alleen iets afgesproken, daar houd ik ze graag aan.” Ze staat alleen in haar voorstel. CDA, VVD, LVC Grave en VPGrave stemden tegen het amendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: