Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Kinderpardon: nieuwe update van CDA congres en #EIGELAND.

Foto van de dienst in de kerk in Den Haag.

Jacques Leurs: Ik ga morgen, als landelijk CDA lid en belijdend katholiek, op het CDA congres in Groningen in de huishoudelijke vergadering kritische vragen stellen over het CDA beleid rond uitzettingen en kinderpardon en voor meer erbarmen in de politiek.

Gisteren een gesprek gehad, op haar initiatief, met de CDA woordvoerder in de Tweede Kamer Madeleine van Toorenburg n.a.v. Het dreigende uitzetten van een Armeens gezin uit een Haagse kerk.  
Jammer genoeg is ze morgen niet in Groningen. Ik houd u op de hoogte.
Trouw schrijft: Spanning tussen lokaal en landelijk CDA over soepeler kinderpardon. Lokale afdelingen scharen zich achter een pleidooi voor verruiming van het kinderpardon. Zij willen dat asielkinderen die hier al langer dan vijf jaar zijn, een verblijfsvergunning krijgen. Landelijk is het CDA tegen versoepeling van deze regeling. In ongeveer driekwart van de 75 kinderpardongemeente stemde het lokale CDA in met een motie waarin de gemeenteraad de staatssecretaris oproept tot een humaner pardon.
Volgens de fractievoorzitter uit Dordrecht zijn er weinig onderwerpen waarover de Tweede Kamerfractie van het CDA en de lokale afdelingen zo van mening verschillen.
Ik heb de rode kaart van het CDA congres in Arnhem weer opgezocht. Toen stemde 2/3 voor gedoogsteun kabinet met de PVV.

 

Kinderpardon: Buma (CDA) houdt negenjarig asielzoekertje voor de gek

De documentaire ‘Terug naar je eige land’ maakt veel los. Het negenjarige asielzoekertje Nemr reisde met BNNVARA naar het Binnenhof en stelde politici de vraag waarom hij weg moet uit Nederland. Dit terwijl hij hier geboren is. Zo werd ook CDA-leider Sybrand Buma geconfronteerd met de gevolgen van het door hem gesteunde kabinetsbeleid. Maar Buma gaf voor de draaiende camera niet thuis en verwees wel heel makkelijk naar de rechter, die de uitzetting geoorloofd vindt. Tijd voor een lesje staatsrecht.

Onderstaand mijn betoog vanmiddag in de huishoudelijke vergadering: 

Houding van het CDA inzake uitzetbeleid en kinderpardon.

IMG_5534.jpeg

Mijn vraag over een actueel landelijk onderwerp wil ik inleiden met twee citaten.

Het eerste citaat is al 8 jaar oud. Ik was op het beruchte CDA congres in Arnhem in 2010 waar ik, samen met een derde deel van de aanwezigen, tegen samenwerking met de PVV stemde. Een citaat van politicus Bert de Vries is me tot op de dag van vandaag bijgebleven. 

Hij vroeg zich af of het CDA nog steeds de ‘beginselpartij is in het hart van de samenleving’. ‘Of zijn we verworden tot een partij die zo zeer verrechtst is dat er alleen nog geregeerd kan worden met de VVD?

Het tweede citaat is recentelijk uit een artikel dat mijn jongste zoon schreef n.a.v. het uitzetten van asielzoekers. “Wie bij ons hoort, kun je toch niet wegsturen?”  Wie uitgezet dreigt te worden en mede-Nederlanders achter zich krijgt om een tegengeluid te laten horen, heeft die steun volgens mediawetenschapper Koen Leurs vaak te danken aan contacten in de directe omgeving. De sympathisanten die asielzoekers uit het dagelijkse leven kennen zien hen niet als ‘de ander’, maar als medemens. Op datzelfde gevoel doen media ook vaak een beroep, wanneer zij een persoonlijk verhaal van een asielzoeker uitlichten met de focus op het leven in Nederland.

Nu een gezin uit Armenië via een zgn. kerkasiel in Den Haag probeert om uitzetting te voorkomen wil ik vandaag hier in Huizen en zaterdag in Groningen op het partijcongres in de huishoudelijke vergadering aandacht vragen voor de steun die het CDA geeft aan het uitzetbeleid en het weigeren van steun te geven aan een landelijk kinderpardon.

Nu mis ik binnen het CDA het meeleven en ondersteunen van de grote groep asielzoekers. Recentelijk stemde ook het CDA in Huizen tegen een kinderpardon. De andere christelijke partij in de raad en landelijke regering CHU  stemde wel voor.  

Maar het zal de tijdgeest wel zijn. Want zelfs de door mij bewonderde Angela Merkel met haar historische uitspraak  “Wir schaffen das” krijgt steeds meer “tegenwind” en gooit de handdoek noodgedwongen in de ring. We zullen haar missen. Onze huidige CDA leider Buma bekritiseerde haar meermaals en gaf haar weinig steun. Jammer.

Mijn vraag is: “Heeft het zin om deze houding van het CDA te bekritiseren?”

Houdt christendom naastenliefde en medemenselijkheid in of creeert het ruimte voor angst voor het onbekende? 

#EIGELAND – voor een kinderpardon dat wél werkt

66.256 ondertekeningen

In Nederland verblijven ongeveer 400 kinderen van migranten/ vluchtelingen die hier geboren zijn of langer dan vijf jaar wonen. Zij lopen bewezen psychologische schade op als zij uitgezet worden naar hun land van herkomst (of dat van hun ouders). Daarom: een Kinderpardon dat wél werkt.

Petitie

Wij

Tim Hofman, het team van #BOOS en ondertekenaars van deze petitie

constateren

  • dat in 2013 de (definitieve) ‘Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen’ (ook wel het Kinderpardon) in het leven werd geroepen om kinderen in eerder genoemde situatie te beschermen.
  • Deze regeling werkt echter niet: 96 tot 99% van de aanvragen wordt niet toegekend.
  • Dit komt voornamelijk door het zogeheten ‘meewerkcriterium’.
  • De Overgangsregeling, gehanteerd vóór de Definitieve Regeling, bevatte geen meewerkcriterium: deze regeling werkte wel.

en verzoeken

  • in afwachting van een beter immigratiebeleid dat op dit moment wordt onderzocht op aanraden van Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid, de initiële vorm van de Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen (lees: De Overgangsregeling), opnieuw te hanteren.
  • Tevens verzoeken wij dat de 400 kinderen en hun gezinnen die op dit moment recht hebben op een Kinderpardon dat per ommegaande toegewezen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *