“Kinderachtig en drammerig”.

Cuijks nee tegen onderzoek naar fusie
In Cuijk moeten ze niks weten van onderzoek naar een kleinschalige herindeling met de buurgemeenten Grave en Milll.

DENNIS GREIJN; journalist de Gelderlander.

Een politieke meerderheid houdt vast, leert navraag, aan één grote gemeente Land van Cuijk. Evenals Boxmeer en Sint Anthonis zei Cuijk een jaar geleden ‘ja’ tegen een grootschalige fusie per 1 januari 2023. Grave en Mill kunnen hier, aldus de andere drie, bij aansluiten.

Het Cuijkse ‘nee’ tegen een gemeentelijke fusie met Grave en Mill staat binnenkort ook in een officiële antwoordbrief aan de Graafse gemeenteraad. Die had zowel Mill als Cuijk gevraagd of ze heil zien in onderzoek naar een samengaan van deze drie noordelijke gemeenten in het Land van Cuijk.

Grave wil het liefst zelfstandig blijven. Anders is alleen een fusie met Cuijk en Mill een optie. In één grote gemeente in het Land van Cuijk per 1 januari 2023, zoals de provincie Brabant wil, ziet Grave helemaal niks.
Drammerig
Liesbeth van Heeswijk van de Cuijkse raadsfractie Liberaal Land van Cuijk vindt Grave ‘kinderachtig en drammerig’. ,,Als een kind dat blijft vragen om een snoepje, terwijl het weet dat hij dat niet krijgt. Waarom niet durven samenwerken aan een gezamenlijke toekomst? Met Boxmeer en Sint Anthonis hebben we ervoor gekozen juist samen te werken aan één grote gemeente. Dan zou het toch vreemd zijn dit ineens weer te veranderen.” ,,Ook wij blijven voor één Land van Cuijk”, zegt CDA’er Marcel Thijssen.

Donderdagavond in de raadsvergadering van Mill bleek dat de coalitiepartijen Algemeen Belang’90 en Vier Kernen Partij wel open staan voor onderzoek naar een fusie met Grave en Cuijk. Cuijk, Grave en Mill werken sinds begin 2014 samen in één ambtelijke organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: