Via achterdeur in Graafse raad

Lijst Bongers wordt Liberaal Land

van Cuijk Grave

Lijst Bongers gaat verder als Liberaal Land van Cuijk Grave. In de toekomst zijn ook in andere gemeenten afdelingen van Liberaal LvC te verwachten.

De politieke partij Liberaal Land van Cuijk heeft zo via de achterdeur toch een plekje gekregen in de gemeenteraad van Grave. De partij had in Grave wel een afdeling opgericht, maar heeft niet meegedaan aan de verkiezingen. Het Graafse raadslid Hennie Bongers sluit zich nu aan bij Liberaal LvC en gaat onder die naam verder.

Liberaal LvC deed in maart van dit jaar in Cuijk voor het eerst aan de verkiezingen mee en werd met vijf zetels gelijk de grootste partij in die gemeente. Liesbeth van Heeswijk richtte de partij op nadat ze in de VVD-fractie aan de kant werd geschoven als fractievoorzitter.

Na de oprichting van de partij in Cuijk werd een afdeling in Grave gestart, maar lukte het niet om voldoende mensen te vinden die in de gemeenteraad zitting wilden nemen.

,,Niemand durfde in Grave de stap naar de gemeenteraad te maken. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de Graafse gemeenteraadsleden de afgelopen jaren met elkaar omgingen, de sfeer in de raad. Dat was een trieste constatering”, zegt Van Heeswijk.

,,Wij zijn blij dat onze afdeling in Grave nu in de persoon van Hennie Bongers een fractievoorzitter heeft. Onze afdeling in Grave heeft nu een fractievoorzitter en Hennie Bongers heeft meer steun van de afdeling die er in Grave al was.”

Hennie Bongers maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar nog deel uit van Keerpunt 2010, maar scheidde zich na de verkiezingen af om alleen verder te gaan. Hij voelde zich binnen Keerpunt  2010 niet serieus genomen. Bongers: ,,Vanaf het moment dat ik zelfstandig verder ben gegaan, heb ik de verbinding in de regio gezocht. Op basis van de standpunten en de open manier van politiek bedrijven, vond ik de aansluiting bij Liberaal Land van Cuijk. Het is nooit de bedoeling geweest om als individu de gemeenteraad in te gaan.”

Bongers zegt zich op veel vlakken te kunnen vinden in de standpunten van Liberaal LvC. ,,Belangrijk is natuurlijk de gemeentelijke herindeling: we staan voor één gemeente Land van Cuijk. Maar ook in de discussie over het groenafval (waar sinds 1 augustus bij de stort voor moet worden betaald, HW) hebben wij dezelfde mening.”

Volgens Bongers is de manier van werken wat hem in Liberaal LvC aanspreekt: ,,Open en eerlijk en geen achterkamertjespolitiek.”

Volgens Van Heeswijk moet niet worden uitgesloten dat ook in de andere gemeenten in het Land van Cuijk afdelingen van Liberaal LvC komen. ,,Het gaat ons niet om partijpolitiek. Je ziet mensen met een D66-, een CDA- en een VVD-achtergrond bij ons. Het gaat ons om de mensen.”

Van Heeswijk vindt dat de gemeentelijke herindeling met een grotere snelheid dan nu gebeurt moet worden opgepakt. ,,Er zijn nu te veel politici die te veel aan hun eigen hachje denken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: