Niet bij de verkiezingen, wel in de gemeenteraad. Mag dat?

POLITIEK Liberaal Land van Cuijk

Doordat Hennie Bongers zich heeft aangesloten bij Liberaal Land van Cuijk komt die partij zonder mee te doen aan de verkiezingen in de raad van Grave. Mag dat zomaar?

1. Mag een partij die niet aan de verkiezingen heeft meegedaan toch een plek krijgen in de gemeenteraad?

Marcel Boogers, professor lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit van Twente: ,,Ja, dat mag. De Kieswet staat het niet in de weg. Een gemeenteraadslid wordt persoonlijk gekozen en heeft als zodanig een persoonlijk mandaat.”

Raadsgriffier Rian Swinkels: ,,We hebben het uitgezocht en in het Reglement van Orde van de gemeente Grave staat nergens dat het niet zou mogen. In artikel 7 staat alleen dat het zo spoedig mogelijk gemeld moet worden bij de voorzitter van de kiescommissie en dat de naam moet voldoen aan de eisen van de Kieswet. In het geval van Hennie Bongers is aan beide eisen voldaan.”

2. Is het dan geen kiezersbedrog?

Professor Boogers: ,,Dat valt wel mee. De persoon blijft dezelfde en die zal niet ineens hele andere gedachten hebben. Het kan vervelend zijn als de partij waar het raadslid is uitgestapt, het ineens met een man minder moet doen. En of de kiezers vinden dat ze bedrogen zijn, dat bepalen de kiezers zelf op 16 maart 2022 wanneer er weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn.”

3. Maar Keerpunt 2010 waar Bongers tijdens de verkiezingen nog deel van uitmaakte, is toch meer van een linkse signatuur dan de nieuwe partij Liberaal Land van Cuijk?

Hennie Bongers: ,,In de lokale politiek bestaat links en rechts eigenlijk niet echt. Het gaat om lokale vraagstukken die niet met een specifiek links of rechts standpunt zijn op te lossen.”

4. Gebeurt het vaker?

Ja zeker. Kijk naar Arthur Baudet die in Cuijk uit D66 stapt en aankondigt zich op termijn aan te sluiten bij de VVD.

Of kijk naar Grave waar Trots Liberaal Land van Cuijk voor de verkiezingen aankondigde in de nieuwe raadsperiode op te zullen gaan in de VVD.

5. Maar het voormalige Graafse raadlid Jacques Leurs mocht het in 2008 niet. Hij stapte toen uit het CDA.

Jacques Leurs: ,,Ik mocht toen alleen met een lijst onder mijn eigen naam verder. De naam van de partij die ik had opgericht, mocht ik pas na de verkiezingen van 2010 gebruiken. Dat werd toen Keerpunt 2010.”

Rian Swinkels: ,,Ik was toen geen griffier in Grave en burgemeester Lex Roolvink was toen geen burgemeester in Grave. In 2016 is er een nieuw reglement aangenomen. Mogelijk dat de regels toen zijn aangepast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: