Grave discussie over herindeling moe?

 LPG en CDA, de coalitiepartijen in Grave, willen nog vier jaar uittrekken voor een besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Een herindeling die leidt tot één gemeente Land van Cuijk wordt uitgesloten. Voorstellen in deze richting hoeven niet op steun van de coalitie te rekenen.

De coalitiepartijen stellen zich op het standpunt dat de raadpleging van de bevolking in maart-2018 geen duidelijk beeld opgeleverd heeft van wat de burgers wensen. Op grond hiervan hebben zij het initiatief nu naar zich toe getrokken. Een nieuw onderzoeksvoorstel werd op 4 september in een werkbijeenkomst van de gemeenteraad besproken. De bestuurlijke toekomst gaat wat de initiatiefnemers betreft over zelfstandig blijven of herindeling met de gemeenten Cuijk en Mill en St. Hubert.

Waar in het verleden iedere discussie over herindelen, leidde tot verhitte discussies, waren de reacties nu lauw. Het voorstel betekent een nieuwe peiling bij de bevolking, een nieuw bureau en opnieuw kosten (eerder is door Bureau Partners en Propper gekeken naar de bestuurskracht van Grave en Bureau Berenschot naar herindeling, red.). Het meest kritisch was raadslid Bongers. Hij wees de raad erop dat Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis ook bezig zijn met een onderzoek naar samenwerking of fusie tussen die gemeenten. Bongers: “Als deze drie gemeenten samengaan, blijft er nog maar één optie over voor Grave: zelfstandig blijven. En dan is het afwachten of er van hogerhand (Provincie Noord-Brabant) wordt ingegrepen”. De LPG houdt hier geen rekening mee.

Op 18 september neemt de raad over het voorstel een besluit. De reactie van vooral Cuijk, maar ook van Mill, willen de initiatiefnemers graag horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: