Beslissend referendum over “toekomst” Grave!

Dankzij het virale archief van de Gelderlander kreeg ik het onderstaande bericht onder ogen. Op 9 november 2012 schreef deze krant al dat een meerderheid van de raad al een raadgevend referendum wilde. Moet Grave zelfstandig blijven? Deze vraag werd toen al gesteld. VPGrave, Keerpunt 2010 en zelfs de LPG waren voorstander.
“Onze mening, Grave zelfstandig, zal vooraf duidelijk zijn.”: raadslid Rick Joosten.

Naschrift:

Een beslissend referendum onder de Graafse kiezers over de gewenste bestuurlijke toekomst van Grave na het inventariseren van alle voors en tegens van de diverse opties kan al eind 2019 uitsluitsel geven.

Koppel dit referendum los van weer gemeenteraadsverkiezingen in 2022 want dan krijg je weer “vervuilde” en “vertroebelde”  campagnes.

Dus geef het college ook de opdracht om als start een referendumverordening op te stellen. En misschien ook wel de opdracht om dit, letterlijk en figuurlijk, beslissende referendum te organiseren.

Maar eerst moet de meerderheid van de raad zich uitspreken over het wel of niet houden van een referendum!!!

Johan Remkes, voorzitter van de staatscommissie die het politiek systeem onder de loep nam, schreef:

”Om de democratie te versterken kan een correctief referendum, met bindende uitslag, “als uiterste middel” helpen. De commissie denkt dat het correctief referendum kan functioneren als “ventiel” mocht het bestuur iets besluiten wat toch op grote weerstand stuit bij de bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: