Wat me opviel in de media. Spannende zomergast Louis van Gaal.

Louis van Gaal zat bij Zomergasten,

en nu lacht hij ons allemaal uit.

De nachtmerrie van elke journalist

‘Ik ben nog nooit zó goed voorbereid op een interview’, zegt hij als een van de eerste zinnen. Hij verwijst naar de intensieve voorbereiding die de redactie met hem heeft doorlopen. Wat die redactie niet weet, is dat Van Gaal intussen thuis nóg meer voorwerk heeft gedaan dan alle redactieleden bij elkaar. Hij is namelijk met een missie gekomen: alle tijd pakken om zijn kant te vertellen van alle verhalen die hij zelf het vertellen waard vindt.

Pas helemaal aan het eind van de avond, als hij weet dat hij van zijn tegenspeler, de interviewer, heeft gewonnen, zegt hij dat met zoveel woorden hardop. ‘Daarom ben ik nu bij dit programma gaan zitten. Om die Louis te laten zien. Daar was dit een fantastisch programma voor. Drie uur de tijd om mezelf te presenteren.’ De lach die hij daarop laat volgen zal Janine Abbring nog lang achtervolgen – het lijkt me de nachtmerrie van elke journalist.

Louis van Gaal was gisteravond in Zomergasten geen onbeheerste driftkikker, maar een strateeg met een lange adem

De Telegraafrecensent schreef:

Een heel comfortabel tv-avondje werd het niet voor Zomergasten-presentator Janine Abbring, met voetbalcoach Louis van Gaal tegenover zich. Het piepte en schuurde tussen de interviewster en haar gast, die zelf vaak de regie van het gesprek naar zich toe trok. Daar kon zij maar moeilijk mee omgaan.

NRC:

Zomergast Van Gaal houdt de regie: ‘Ik moet álles vertellen’

Geen grootse visioenen of brede maatschappelijke thema’s zondag in Zomergasten. Louis van Gaal, de tweede gast van dit seizoen, wil vooral dat de kijkers hem beter leren begrijpen.

Uit de bocht

De Zomergast is vanwege zijn onwil om mee te buigen fascinerend om naar te kijken. Vliegt hij uit de bocht? Ook daar zit ’m de spanning in van deze aflevering. Van Gaal toont – hoogst ongebruikelijk – een fragment over hemzelf tijdens een persconferentie bij Machester United. Hij spreekt de over zijn vertrek speculerende journalisten kwaad toe: „Hebben jullie niet het gevoel dat jullie excuses moeten aanbieden?” Hij wilde destijds „de achterkant van Louis van Gaal laten zien”.

Twitterbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: