Vuurwerk na Ballonfestival op losse schroeven

De kans is groot dat het Ballonfestival in Grave, vrijdag en zaterdag 10 en 11 augustus, niet wordt afgesloten met de traditionele vuurwerkshow. Vuurwerkshows zijn momenteel vanwege de heersende droogte verboden in de hele provincie Brabant.

,,We gaan de komende week het weer goed in de gaten houden”, zegt organisator Paschal Noor. ,,We willen geen enkel risico lopen.”

Noor beseft dat de weersverwachtingen hem wat dat betreft niet gunstig gezind zijn. De hele komende week wordt er geen druppel regen voorspeld. Meestal vreest Noor die regen juist. Bij slecht weer komt het oplaten van de vele luchtballonnen immers in gevaar.

Voor het oplaten van de ballonnen worden volgende week wel extra maatregelen getroffen. Het opblazen van de enorme luchtballonnen gebeurt immers door het verwarmen van de lucht met grote gasbranders. ,,We huren extra blusmaterialen in”, legt Noor uit. ,,Daarbij hebben alle ballonvaarders verplicht een speciale branddeken bij zich. Die wordt op de grond gelegd op het moment dat de ballon wordt opgeblazen. Omdat dat met branders gebeurt, is het risico dat de droge ondergrond vlam vat anders te groot. Ook zijn ze verplicht om blusmateriaal bij zich te hebben.”

Maximaal

Volgens Noor staat verder niets een mooi Ballonfestival in de weg. ,,We hebben zowel op vrijdag als op zaterdag weer het maximale aantal van 35 ballonnen. Inclusief 10 special shape ballonnen.” Zo zal er een ballon te zien zijn die het hoofd van de schilder Vincent van Gogh voorstelt. En zijn er ballonnen in de vorm van een konijn, kuiken en auto.

,,Nieuw zijn dit jaar op zaterdagmiddag de helikoptervluchten vanaf het festivalterrein boven Grave”, vertelt Paschal Noor die alweer aan zijn negende editie van het Ballonfestival toe is.

Het Ballonfestival in Grave trekt jaarlijks vele duizenden toeschouwers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: