Grave LokaalLaatste NieuwsUit mijn archiefVoorpagina

Toelichting op reactie facebookbericht brandweeroefening op terrein Ben Litjens.

Op mijn facebookpagina werd gereageerd op mijn artikel met foto’s van een brandweeroefening op het terrein van onze lijsttrekker Ben Litjens. De reactie was als volgt:
Hebben ze ook gelijk die zooi opgeruimd op het terrein?
Als dit de entree is van Escharen vanuit Gassel! ???
(Naam en adres zijn bij mij bekend)

Reactie van de webmaster: In deze tijd van factchecken ben ik in het omvangrijke archief van deze website ingedoken om te kijken wat er eerder geschreven is over het bedrijf van Ben Litjens. Ik vond drie artikelen van april en december 2010 die toen geplaatst zijn op mijn weblog. In april schreef  Frank Houtappels van de Gelderlander een artikel. Ook schreef ik een artikel onder de kop “Zonnig nieuws uit stadhuis.” In december   sprak Ben in naar aanleiding van een overval die veel impact had op zijn leven. Hij vertelde daarin al over zijn pogingen om aan oplossingen te werken aan de Zaak Litjens. Twee wethouders staken tevergeefs hun nek al uit. Raad en/of colleges steunden deze wethouders niet. Misschien gaat het het nieuwe college wel lukken om aan de jarenlange impasse een einde te maken?

Bent u geïnteresseerd in de Zaak Litjens/Gemeente Grave klik dan op de tag De zaak Litjens – Gemeente Grave boven dit bericht. Sinds 1972  ligt Ben al overhoop met de Gemeente Grave!!! Ook via de tag Ben Litjens krijgt u meer inzicht in deze zaak en in Ben’s reilen en zeilen.  Het oudste bericht gaat terug naar 2009 toen ik vragen stelde aan het college als fractievoorzitter van de lijst Jacques Leurs.

Ben Litjens: De vrijbuiter en de strijd met de regels.

DE ZAAK LITJENS
Na jaren procederen met meters ordners komt er een oplossing in de zaak Litjens: het conflict tussen de Escharense ondernemer en de gemeente Grave.

Ben ontmoet op de weekmarkt, tijdens het campagnevoeren voor Keerpunt 2010, de oprichter van de Graafse Scheepswerf.
“Ik heb op doktersadvies mijn werf verkocht omdat ik er niet meer tegen kon om te strijden tegen de regelgeving en handhaving van de gemeente Grave enz.”: Chiem van Hemsbergen.

De komst van twee nieuwe maar toch al bekende gezichten veranderde veel in de zaak Litjens. Over ruimhartigheid en de Gezond Boeren Verstand-methode.

door Frank Houtappels frank.houtappels@gelderlander.nl

Gipsy heet ze, en ze wacht je op als je de auto uitstapt. Ze loopt met je mee. Naar het kantoor. Daar gaat ze op een bruin matras liggen. Gipsy is de Bordeaux dog van Ben Litjens(63). En ze waakt over het terrein van zijn bedrijf aan de Graafschedijk in Escharen. Net als haar baasje, zegt Bens broer Jan Litjens (65) “t is een goedzak.Maar bijt hem niet in zijn staart.”

Jan Litjens zit in het kantoor van zijn broer, aan de Graafschedijk in Escharen. Hij vertelt alvast over het conflict van zijn broer met de gemeente Grave. Ben komt zo. Is nog even aan het werk. “Sorry. Zo is hij. Alles voor de klant.”

Ja, de broers Ben en Jan lijken op elkaar. Uiterlijk. Maar verschillen zijn er meer. De twee groeien op in Puiflijk, bij Druten. Ze slapen als kind in hetzelfde bed, maar op school en op straat zijn het twee verschillende karakters. Ben repareert brommers, Jan is meer van ‘t papier. Het administratieve werk. Ook deze dinsdag is de rolverdeling duidelijk. Jan is van de woorden, Ben van de daden. En nu het even niet op daden aankomt, schikt de jongste zich in zijn rol als degene die de ordners overhandigt.

Ben Litjens heeft sinds 1972 zijn bedrijf in Escharen. En eigenlijk ligt hij al die jaren overhoop met de gemeente Grave. Gedoe over voornamelijk bestemmingsplannen. Sinds anderhalf jaar bemoeit Jan Litjens zich met de zaak. Hij ordende de ordners van zijn broer. Ging op zoek naar ontbrekende stukken. Papieren waarvan Ben Litjens het bestaan nooit kon vermoeden: “Ik dacht, het zal wel goed zijn.”

Tja, zegt zijn broer. “En als je dan niet alert bent, niet met een loep kijkt, ben je al snel de pineut.” Bijkomend probleem is dat de gemeente en Litjens misschien wel nooit goed naar elkaar geluisterd hebben. “Ik heb een slechte naam daar. Hoe dat komt? Omdat ik overal tegenaan schop. Als ik in m’n recht sta, ga ik ervoor. Ik laat me niet in de hoek duwen.”

Zijn grote broer heeft zich als gemeentesecretaris nooit met het conflict van een andere gemeente willen bemoeien. Maar met zijn komst en die van wethouder Harry Opsteegh veranderde veel.

Neem de onderhandelingstactiek van jan Litjens: “Stel je ruimhartig op. Al voel je je nog zo gepakt, eens moet je wijsheid betrachten en iets afronden.”
En wie wethouder Opsteegh wel eens de hand geschud heeft, weet dat hij zijn afkomst deelt met Litjens. De twee kennen elkaar ambtshalve als agrariërs. “Ik heb nog voor hem gewerkt, vroeger. Het eerste wat hij zei, was: “Kom maar met een voorstel. Dit lossen we met de Gezond Boeren Verstand Methode op”, zegt Litjens.

En dat bord gericht aan Piet Zelissen, zei een van de ambtenaren ook nog, kun je dat niet een weghalen? “Het blokkeerde de onderhandelingen, zei hij.” Zo gezegd , zo gedaan, zegt Litjens. En haalde het bord weg. En toen moet iemand op het stadhuis veelzeggende woorden gesproken hebben, denkt hij hardop: wie zei dat er met Litjens niet te praten viel?

4 vragen over de zaak Litjens

1. Wat is het probleem ook alweer?
Dat begint in 1972. Dan begint Ben Litjens zijn varkensbedrijf. Al snel stelt hij mesttanks beschikbaar voor ander agrariërs. Die tanks staan trouwens aan de overkant van de weg: want de Graafschedijk (de weg tussen Escharen en Gassel) loopt dwars over Litjens’ terrein. Handig als hij is, gaat Litjens ook tractors repareren. Hij gaat erven verharden. Zo groeit zijn bedrijf. Van varkenshouderij tot detailhandel in sierbestrating, tot nou ja, van alleseigenlijjk.

2. Is dat erg?
Op zich niet. De problemen ontstaan met de onduidelijkheid over de officiële bestemming van de grond. Is die bedoeld als landbouwgrond? Voor detailhandel? En wat voorvoorschriften horen daarbij? En mag je bijvoorbeeld stenen verkopen of puin sorteren op een plek die een andere bestemming heeft? De gemeente denkt van niet en wil handhaven. Litjens wil ook nog eens uitbreiden. En dat gaat ook niet zomaar. Daar wordt dus al jaren over geprocedeerd.

3. Jarenlang stond er een bord aan de weg, gericht aan burgemeester Piet Zelissen. Wat is dat?
Dat is eigenlijk maar een paragraafje in de hele geschiedenis, maar wel een tastbare. Bij een dienstenveiling in 2004 voor ontwikkelingswerk in Kenia (LOBADE) bood toenmalig burgemeester Piet Zelissen zijn diensten als glazenwasser aan. Litjens bleef bieden tot hij won. Toen Zelissen niet kwam (“dat doe je niet voor iemand die zich niet aan de regels houdt”), zette Litjens een bord aan de weg met de tekst “Pietje, wanneer kom je ramen lappen voor het goede doel? Afspraak is afspraak“. Het was de gemeente eeen doorn in het oog. Later haalde hij het bord weg.

4. Wat is nu eigenlijk de oplossing?
Kort gezegd mag Litjens blijven doen wat hij doet, maar dan alleen aan de zuidkant van de weg. Aan de noordkant komt dan op de plek van de stapels stenen een soort parkje met plas en knotwilgen. Nog niet juichen graag, want de gemeenteraad moet dinsdag 20 aprilnog instemmen met de voorgestelde oplossing.

Ben Litjens werd flink toegetakeld bij de brute overval ‘s nachts terwijl hij lag te slapen.

 

Ben en Jan Litjens maken gebruik van het

spreekrecht tijdens de voorbereidende

raadsvergadering.

Ben Litjens:

“Goedenavond meneer de voorzitter, leden van de gemeenteraad, secretaris, managementteam, ambtenaren, pers en publiek.
Ik wil U, meneer de voorzitter, bedanken dat ik hier vanavond een woord tot U allen mag richten. Op de eerste plaats wil ik Oud-burgemeester Wilma Delissen, de ambtenaren en ook de inwoners van de Gemeente Grave bedanken voor de belangstelling na de overval op 31 juli. Ook voor de fruitmanden, bloemen, kaarten, telefoontjes, sms- en e-mailberichten enz. Dit had ik zelf nooit verwacht. Ik heb daarna nog 3 pogingen tot inbraak en een inbraak bij mijn bedrijf gehad.
Ook ben ik steeds blijven proberen door te werken aan de oplossing met de gemeente Grave zoals asbestverwijdering, sloopvergunning schuur op Noord, afspraken gemeente over Zuid, RMB en provincie, verkeersveiligheid enz. Mijn broer Jan gaat hier dadelijk meer over mededelen.
Tevens wil ik van hieruit ook bedanken de Oud-burgemeester Piet Zelissen, die het opgepakt heeft maar nooit heeft doorgezet. Speciaal ook de Oud-wethouders de heer Gerard Peters en de heer Harry Opsteegh. En de huidige wethouder de heer Eric Daandels die doorgezet heeft in de afwerking en oplossing van de zaak Litjens. Als laatste wil ik ook een groot aantal inwoners uit de gemeente Grave bedanken en speciaal de mensen uit mijn buurt niet te vergeten die steeds achter mij staan.

Zonnig nieuws uit stadhuis Grave: Oplossing Litjens nabij.

Gemeenteraad Grave moet bestemmingsplan aanpassen.
Conflict tussen Escharense ondernemer en de gemeente Grave over schuur en stenen loopt al jaren. De bedoeling is dat schuur en stenen van Litjens van de ene naar de andere kant van de weg gaan. De oplossing van het conflict tussen de Escharense ondernemer Litjens en de gemeente Grave is na jaren procederen nabij. Als de gemeenteraad een voorstel van burgemeester en wethouders overneemt en het bestemmingsplan aanpast, is het probleem volgens Harry Opsteegh en Ben Litjens opgelost. Het conflict gaat over de verhuur- en handelsmaatschappij van Litjens aan de Graafschedijk in Escharen. Het bedrijf is gevestigd aan de zuidkant van de weg, maar aan de noordkant van de weg staat een schuur en staan stenen opgestapeld. Die staan daar tegen de wens van de gemeente.
Dat heeft te maken met de bestemming van de grond, die detailhandel op die plek niet toestaat. Maar het heeft ook te maken met verkeersveiligheid: de stenen staan vlak naast de weg. Tegelijk wilde Litjens een schuur op zijn terrein aan de zuidkant van de weg bouwen. Maar dat mocht niet, omdat dat uitbreiding zou zijn. Volgens het voorstel gaan de schuur en de stapels stenen aan de noordkant van de weg nu naar de zuidkant van de weg. Litjens mag daar dan ook de gewenste schuur terugbouwen: de gemeente staat er detailhandel toe.
Aan de noordkant van de weg moet dan natuur terugkomen op de plek waar al die jaren stapels stenen stonden. het voorstel is een van de laatste daden van scheidend wethouder Opsteegh. “Dit speelt al zo lang. In 1972 is het begonnen. Hoe we dit hebben opgelost? Heel simpel. Volgens de GBCV-methode. Het dossier is bij ons al achtien ordners breed, we hebben beide veel kosten voor onder meer advocaten gemaakt. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Dat besef is bij beide partijen doorgedrongen. We zijn gewoon eens om de tafel gaan zitten. Zonder juridisch gedoe.” De raad praat dinsdag 13 april over het voorstel.
Bron: Frank Houtappels/de Gelderlander.
P.S. Vanavond praat de fractie in een openbaar fractieoverleg, na 21.00 uur in het stadhuis, over o.a. deze al veel te lang slepende kwestie die door vice-voorzitter van Graveon Jacques Leurs als CDA raadslid aangekaart is bij  CDA wethouder Harry Opsteegh. Jan Litjens uit Oosterbeek zal tijdens de voorbereidende vergadering gebruik maken van het spreekrecht en de visie van de gebroeders op deze zaak geven. Bij KEERPUNT 2010 zal mr. Ton van Elk de Freese uit Cuijk als gast van de raad aanschuiven en ingaan op de talrijke juridische aspecten van deze unieke zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *