Strijd tegen komst Lidl naar woonwijk gaat door.

Buurtbewoners blijven strijden tegen het bouwplan voor een nieuwe megasupermarkt van Lidl in de Graafse woonwijk De Zittert/Rode – en Blauwe Dorp.

Laden en lossen alleen overdag en geluidsschermen. Het moet de overlast voor de omwonenden bij de nog te bouwen megasupermarkt aan de Mgr. Borretweg in Grave voorkomen. Maar die maatregelen, zo lieten de omwonenden gisteren tijdens een hoorzitting van de Commissie Bezwaarschriften weten, zijn volstrekt ontoereikend.

Omwonenden strijden al lang tegen het voornemen om een Lidl te bouwen op de plek waar vroeger een tuincentrum was. Het tuincentrum staat al sinds 2006 leeg. Sinds april 2015 werd er gesproken over woningbouw. De provincie Noord-Brabant verstrekte hiervoor zelfs een subsidie. Maar dat plan ging de ijskast in toen de supermarkt in beeld kwam. Het bestemmingsplan staat detailhandel toe en de gemeente Grave kon niet anders dan de nieuwe winkel op die plek toe te staan. De aanvraag werd in december 2016 ingediend.

Namens enkele omwonenden en Stichting Optimus maakt advocate José Joseph gisteren opnieuw bezwaar. De eerder verleende vergunning door gemeente Grave betitelt ze als een ‘misslag, waar de belangen van de omwonenden niet mee gediend worden’.

De zorg zit diep, verklaart ook buurman Léon Salet: ,,De Lidl zal maar naast je komen wonen. Onze pijn is straks de verkeers- en geluidsoverlast in onze straat. Rustig buiten zitten in onze tuin is straks afgelopen, weg met onze rust.”

Volgens een gemeentewoordvoerder houdt de gemeente zich aan de normen en de regels die gelden voor geluidsoverschrijdingen. Het laden en lossen mag alleen overdag plaatsvinden, tot een maximum van 50 decibel. Drie geluidsschermen moeten het geluid tegenhouden. Niet afdoende, oordeelt de buurt. ,,Rammelende winkelwagens, glas dat in de bak wordt gegooid, misschien hanggroepjeugd. Het gevoel van onveiligheid en het geluid zal toenemen”, kenschetst Salet het toekomstscenario.

De nieuwe Lidl komt ook tegenover twee basisscholen en een kinderdagverblijf te liggen. ,,Wij hebben grote zorgen daarover voor onze driehonderd leerlingen”, aldus een woordvoerder van onderwijskoepel Optimus. ,,Er komt veel meer verkeer, zoals auto’s en bestelbussen van winkelend publiek en vrachtwagens van de leveranciers.”

De rechter buigt zich op 3 oktober over de verschillende bezwaren uit de buurt. Projectontwikkelaar Reggestede wacht die datum af, voordat het nadere stappen zet. Een gesprek tussen buurt, gemeente en projectontwikkelaar, zo zegt de woordvoerder van Reggestede, behoort tot de mogelijkheden.

De Commissie Bezwaarschriften geeft het college van B en W binnenkort advies over de te nemen vervolgstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: