Nieuw elan in Grave door 4 vrouwelijke initiatieven!

In een week tijd krijg ik 4 vrouwelijke initiatieven onder ogen. Prima ontwikkeling voor Grave. Initiatiefnemers veel succes en we blijven jullie volgen.

Grave telt twee nieuwe snoepwinkels. Blijkbaar zijn de inwoners van het Maasstadje zoetekauwen.

Kathleen Bravender (22) en haar vriend Jay Nadarajah (32) zijn sinds zaterdag aan de Hamstraat open met ‘t Zoete Hartje. Hun exclusieve artikel is de zoute drop ‘Graafs Geveltje’.

Het monumentale pand waarin zij zijn neergestreken, herbergde tot een jaar of zes geleden al een snoepwinkel. ‘t Snuupke was een succes en hield het enkele decennia vol. De laatste jaren was een kleding- en sieradenwinkel in het pand gevestigd.

Het is het eerste winkelproject in de zoetwaren voor het jonge stel. Daarnaast houden ze beiden hun baan in de zorgsector. Dat elders in Grave zes weken geleden al een snoepwinkel opende, deert hen niet. ,,Nee, dat is niet erg. Zij doen het op hun manier, met dagbesteding en andere artikelen erbij. Wij doen het op onze manier. Het verschil is dat wij louter een snoepspeciaalzaak zijn.”

Met 105 soorten snoepgoed kent ‘t Zoete Hartje een uitgebreid assortiment. Belangrijk onderdeel is allergievrij snoep. Door te werken met tekens en icoontjes op de snoepbakken weet de klant de kenmerken van wat wordt opgeschept.

Snoeperij Heintje opende begin juli de deuren al aan de Hoofschestraat, waar tot voor kort restaurant Meneer Makropoulos was.

Dat er een concurrent bij is gekomen, verrast de ondernemers. ,,Wij wisten niet van hun komst af.” Snoeperij Heintje is veel meer dan alleen een adres om boterbabbelaars, kaneelkussens en toverballen op te scheppen voor 75 cent per 100 gram. ,,Onze insteek is anders. Iets betekenen voor onze werknemers door deze mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding te bieden, is het belangrijkst”, zegt initiatiefneemster Laura de Waal (33).

Zij richtte vijf jaar geleden met haar schoonzus Chantal de Waal (43) de onderneming Waalzorg op, een kleinschalige woonvoorziening met 24-uurs zorg in Wijchen. Hier wonen in 7 woningen 30 verstandelijk gehandicapten. Verder runnen ze dagbesteding Oma Pietje in Batenburg.

Snoeperij Heintje is de laatste uitbreiding. ,,Wij zochten voor onze deelnemers een dagbesteding in de buurt van Wijchen. Dit pand is erg geschikt, midden in het oude centrum van Grave.”

Doel is op termijn 4 tot 5 werknemers een dagbesteding te bieden. Ze worden begeleid door een winkelmedewerker en een zorgmedewerker. Dionne Vos (44) heeft de leiding in de winkel. ,,De aanloop begint te groeien. Wij hebben al Belgische en Duitse toeristen op bezoek gehad.”

Waalzorg wil met Snoeperij Heintje ook werknemers van andere instellingen aan een dagbestedingsplek helpen. Daarvoor zijn besprekingen gaande met onder meer Visio en Dichterbij. Ook wordt gedacht aan bijvoorbeeld het inpakken van pakketten met producten van Graafse ondernemers. Hiervoor is De Waal in gesprek met ondernemersvereniging Graveon.

In de ARENA las ik deze twee berichten:

Suzanne Menheere: een creatieve duizendpoot.

Ze bestaan echt.

Mensen die alles kunnen.

Vanuit een innerlijke drive toveren ze van alles uit hun persoonlijke hoed. Graafse Suzanne Menheere is er zo één. In de wijde omgeving is ze bekend als zangeres. Bijna alle genres beheerst ze.

Uit een recensie: “”Met haar zwoele sound, ont- wapenende flair en retro looks laat Suitcase Suzy vervlogen tijden herleven”. Naast het muziekleven, werkt Suzanne als senior grafisch ontwerper bij een bedrijf in Nijmegen: “En nu is Atelier Menheere van start gegaan”.

“Ik zat in de vijfde klas van de Raamdonk toen Jochem van Gelder bij ons in de klas stagiair was. Dat werd de basis voor de ontdekking van mijn creativiteit. We moesten een kalligrafisch ontwerp van je voorletter maken. Dat was een geweldige opdracht voor mij. En dat terwijl ik inmijn poëziealbum best wel slordig schreef.

Ook Jochems versje in dat album en het feit dat hij hardop uitsprak dat hij later bij de tv wilde gaan werken, maakte dat hij een enorme indruk op me maakte.

Mijn hele schooltijd heb ik veel gekalligrafeerd. Dus “het” zat er al vroeg in”. Suzanne ging na het voortgezet onderwijs naar de kunstacademie in DenBosch: “Eendocent van het V.O. vond dat echt iets voor mij. Ik wist zelf niet eens dat grafisch ontwerpen een echt vak was”, schatert Suzanne. Na de academie kon ze meteen als grafisch ontwerper aan de slag. Van zeefdruk naar handmade goodies.

Vader Cees Menheere is de tekstdichter van Grave Superi- eure, het officiële stadslied van Grave. Toen hij een koninklijke Onderscheiding ontving had Suzanne een zeefdruk gemaakt met twee zinnen uit het Stadslied. Omdat vader Cees blind is, had ze voor hem de zeefdruk in 3D uitgesneden.

Atelier Menheere is van start gegaan.

Suzanne’s ouders verhuisden naar Catharinahof: “Bij een verhuizing, daar hoort iets bij. Vond ik. Er komt visite, je eet een taartje en ik ben, toen ik van de verhuizing hoorde, aan de slag gegaan. Ik wilde iets kalligraferen. Op een mok. Met een tekst uit één van mijn vaders liedjes. Het was best nog een heel karwei, dat kalligraferen. Daar moest ik nog heel wat uurtjes op oefenen.

“Efkes in de Groaf zien” stond er o.a. op de mok.

Suzanne koppelde er een optreden met haar liedjes aan vast voor de bewoners van Catharinahof en verlootte drie mokken. Het succes was groot. De vraag naar “de Graafse mok” was bijna niet bij te benen. Edith van Spreeuwel van “De Lekkernij” uit de Klinkerstraat vulde de mokken met haar heerlijke bonbons en de voorraad van honderd mokken verdween als smeltende chocolade in de mond.

Suzanne: “Ik maakte de opdruk helemaal met de hand. Daarna digitaliseerde ik het en een bedrijf levert de bedrukte mokken. Dat smaakte naar meer. Iemand zei me dat ik zo promotie voor Grave maakte. Die boodschap werd omgezet in ansichtkaarten met gekalligrafeerde spreuken erop. Ze werden verkocht in “De Voorkamer” van Suzanne Laurensse.

En zo groeide het. Modeontwerpster en kunstenaar Carola van Benthum uit Boxmeer vroeg me mee te doen met haar project “Carola & Co. Ik vond het werken op papier best leuk, maar ik wilde wat anders.

Dat werd teksten op hout branden. Mijn collectie breidde uit: mokken en hout, porseleinen schaaltjes kwamen erbij. Superleuk om ermee bezig te zijn. En nog bleek er groei in te zitten. Houten lepels met teksten. Voor Ruud & Expert in Beuningen.

Ik schrijf de tekst op papier. Daarna gaat het met carbon op het hout en vervolgens wordt het er met een houtbrander ingebrand. Ieder voorwerp in hout is uniek. Ik maak ze één voor één. Eigenlijk gekkenwerk want je bent er behoorlijk lang mee bezig. Maar ik vind het gewoon zó leuk. Ik ben zo geconcentreerd bezig, dat ik me helemaal Zen voel”. Het grappige is dat alles wat ik vroeger maakte naar zolder ging. Nu worden de spulletjes verkocht. Maar ik verdien er eigenlijk niets aan. Mijn hobby wordt er mee betaald”.

Nu is haar “Atelier Menheere” dus gestart: “Nog steeds kleinschalig. Ik blijf gewoon zingen en ook mijn baan is hartstikke leuk. Als ik zou moeten kiezen uit alle dingen die ik doe, dan zou ik dat niet kunnen. Ik vind gewoon alles leuk. Er komen ook nog spontane dingen langs. Ik treed vaak op in zorginstellingen. Dan gebeurt het dat ik handwerkjes voor de cliënten heb gemaakt. Gewoon. Omdat ik dat leuk vind”. Suzanne Menheere. Een schitterend mens. Zo uniek als haar ontwerpen.

Open dagen op 28 augustus en 9 september

Haken en Zo Workshops in Grave opent

haar deuren.

 Door Ilse Tielen

GRAVE – De lange, donkere avonden komen er weer aan. Van die avonden waarop je gezellig iets kunt gaan zitten breien of haken. Maar dan moet je wel weten hoe dat moet. Volg een leuke, leerzame workshop bij Haken en Zo Workshops in Grave, en je kunt zo aan de slag.

Ilse Tielen. (foto: Kim Brugman)

Haken en Zo Workshops biedt workshops en trainingen aan met als uitgangspunt ‘draad’. “Denk niet alleen aan breien en haken, maar zeker ook aan macramé en zelf kleding maken”, vertelt Ilse Tielen, eigenaresse van Haken en Zo Workshops.

Sinds kort heeft Haken en Zo Workshops een eigen ruimte en daarom wordt het aanbod flink uitgebreid. Er zijn korte eenmalige workshops maar ook trainingen van meerdere bijeenkomsten, bijvoorbeeld zelf kleding maken. Ilse: “Wat voorop staat is het plezier van het creëren. De bijeenkomsten zijn niet alleen leuk, maar zeker ook leerzaam.”
Ilse Tielen is zeer kundig in haar vakgebied en weet precies waar ze het over heeft. Door haar docentenachtergrond weet zij de kennis perfect over te dragen. “Of je nu veel of weinig ervaring hebt met een techniek, iedereen kan op zijn eigen niveau werken en leert altijd bij. Door het principe ‘alles mag, niets moet’ zijn de workshops laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.”

Open dagen
Op dinsdagavond 28 augustus van 19 tot 21 uur en zondagmiddag 9 september van 13 tot 16 uur opent Haken en Zo Workshops de deuren van haar atelier aan de Arnoud van Gelderweg 99 in Grave. Kom tijdens een van de open dagen de sfeer eens proeven, maak kennis met Ilse en bekijk welke workshops zij geeft. Een hapje en drankje staan klaar.

Wie tijdens deze open dagen een workshop boekt ontvangt 15% korting. Op www.Hakenenzoworkshops.nl kun je het programma voor september en oktober alvast bekijken. Bel voor meer informatie naar 06-18489646.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: