Kritiek op kosten voor aanbieden grof tuinafval. Ook in Grave?

Boxmeer belegt bijeenkomst

om over tarief BCA te praten.

Het inzamelen van grof tuinafval moet gratis blijven. Dat hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer aan de bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel (BCA) meegedeeld.

Daarmee wordt gereageerd op de tariefsverhogingen die per 1 augustus voor deze regio zijn doorgevoerd. Volgens wethouder Jeu Verstraten is het gratis kunnen aanbieden van tuinafval vooralsnog niet gelukt, maar heeft hij wel een voorlopige tariefswijzigingen voor elkaar gekregen.

Het wegbrengen van grof tuinafval was tot 1 augustus gratis, maar nu zou 7,50 euro per halve kuub betaald moeten worden. Verstraten: ,,We hebben dat op 7,50 euro voor een aanhangwagen gesteld. Dat lijkt me voorlopig een redelijk alternatief.”

Ook voor een aantal andere afvalsoorten moet de beurs worden getrokken. Dat is nodig om het gat op de afvalbegroting van Boekel en de vijf gemeenten in het Land van Cuijk te dichten. Door ‘hogere verwerkingskosten’ komt de afvalregio over 2017 ruim 7 ton tekort.

In buurgemeenten is het wegbrengen van grof tuinafval merendeels gratis. In Nijmegen en omgeving kan tuinafval tot twee keer toe gratis worden opgehaald. Ook in Venray, Venlo en Uden is het wegbrengen van tuinafval gratis. In Gennep moet 5 euro voor 2 kuub tuinafval worden betaald.

Verstraten beseft dat betalen voor tuinafval gevoelig ligt. ,,Maar we zitten met een tekort en dat gat moet gedicht worden. Ik snap dat gezegd wordt dat groenafval tot grond verwerkt kan worden, maar de opbrengsten daarvan wegen nog niet op tegen de baten.”

In het Land van Cuijk en Boekel wordt gestreefd naar een afvalscheiding van 100 procent. Deze regio haalde in 2017 een afvalscheiding van 93 procent. Gemiddeld in Nederland is dat 64 procent. De landelijke doelstelling is 75 procent in 2020. ‘Verdergaande afvalscheiding wordt daardoor kostbaarder’, stelt de bestuurscommissie de gemeente Boxmeer in een brief.

‘Waarom kost de afvalverwerking in 2019 1,2 miljoen meer terwijl wij steeds meer scheiden en bruikbare grondstoffen eruit halen”, vraagt Boxmeer zich af. ‘Logischerwijze zou dat eerder minder dan meer moeten gaan kosten. We vragen ons af of wij wel op de goede weg zijn door 100 procent afvalscheiding na te streven’.

De gemeente Boxmeer heeft een bijeenkomst belegd op 22 november om nader te discussiëren over de veranderde tarieven. Antwoorden die de gemeente op vragen van de BCA kreeg waren onvoldoende om van een protest af te zien. Ook Sint Anthonis en Boekel hebben al bezwaar gemaakt.

Mijn commentaar: Speelt dit ook in Grave? Waarom trekken de gemeenten niet gezamenlijk op om het beleid te veranderen? Ben Litjens komt hier op terug na het lange zomerreces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: