Cafébezoekers zorgen voor overlast in Grave.

Foto- onderschrift eigen foto: Onze Graafse amateur-archeoloog Jo de Wit wordt in dit artikel geciteerd.

Bewoners van centrum klagen over vernielde auto’s

Bezoekers van cafés aan de Maasstraat in Grave zorgen voor overlast in het centrum. Sommige bewoners durven hun auto niet meer voor de deur te parkeren uit angst voor vernielingen.

‘Twee autoruiten gesneuveld. Wie heeft iets gezien?’ Het was een korte oproep van de politie naar aanleiding van een opstootje in de nacht van dinsdag op woensdag.

In verband met het onderzoek doet de politie geen nadere mededelingen, maar bewoners van de Maasstraat weten te vertellen dat het zeker niet de eerste keer is dat er overlast is in de straat. Vooral bij het sluiten van de kroegen gaat het met regelmaat mis. ,,Drie of vier keer per week loopt het uit de hand”, zegt Jo de Wit die in de Maasstraat woont. ,,Het gebeurt regelmatig dat ik ‘s nachts buiten zit om te voorkomen dat er vernielingen worden aangericht.”

In de vroege ochtend van afgelopen woensdag zou er een opstootje zijn geweest. Betrokkenen kwamen, zo wordt gezegd, later terug, waarna de twee autoruiten werden ingeslagen.

Kees Goossens heeft zelf geen auto meer. ,,Maar toen ik die nog had, zette ik die neer op het pleintje achter de kerk, niet hier in de straat. Om beschadigingen te voorkomen. Het is de laatste tijd ontzettend onrustig.”

Theo Gremmen, net als Goossens en De Wit bewoner van de Maasstraat, vindt het wel meevallen. ,,Het hoort een beetje bij het wonen in het centrum”, zegt hij. ,,In het weekeinde is het altijd wel luidruchtig, maar het valt wel mee. Dat is mijn mening. Maar als je mijn vrouw vraagt, zal ze wel zeggen dat de overlast juist toeneemt.”

Volgens De Wit wordt de overlast voor een deel veroorzaakt doordat kroegbezoekers na sluitingstijd nog flessen drank mee naar buiten nemen. ,,Die worden dan overal neergegooid. Het wordt de laatste vier jaar steeds erger.”

Clementine Ekers van café het Poortwachtershuis herkent de problemen. ,,Mijn eigen auto is ook al eens bekrast en ook auto’s van personeel hebben het al eens moeten ontgelden. Het klopt dat klanten wel eens flesjes mee naar buiten nemen. Dat mag niet en als ik het zie, dan zeg ik er wat van en moeten ze ze inleveren. Maar helaas kan ik niet alles in de gaten houden en ken ik ook niet iedereen die hier binnenkomt. Om drie uur moet ik de deuren sluiten. Maar wat er daarna op straat gebeurt, daar heb ik geen invloed op.”

Volgens de uitbaatster van het Poortwachtershuis is er wel controle door de politie. ,,Die komen een paar keer per avond wel door de straat rijden. Maar ja, als mensen de politie zien komen, houden ze zich wel gedeisd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: