Laatste NieuwsLandelijkVoorpagina

Wat me opviel in de (social) media! Voorpaginanieuws de Gelderlander.

Foto: eigen foto opening.

Drugs oorzaak problemen azc’s

Groep minderjarige asielzoekers verslaafd

aan rivotril

Verslaving aan anti-epilepsiemiddel rivotril blijkt een van de belangrijkste oorzaken te zijn van de recente problemen in asielzoekerscentra. Verslaafde amv’ers, alleenstaande minderjarige vreemdelingen uit veilige landen als Marokko, Tunesië en Algerije, gebruiken rivotril. Hun overlastgevende gedrag komt daar vaak uit voort.

,,Dé drug van het moment, verslavender dan heroïne”, zegt Sander Swiers, als manager Bijzondere Opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) belast met de huisvesting van de alleenstaande tieners in het azc in Grave. Ook daar ging het onlangs tot twee keer toe flink mis: in mei mishandelden twee jonge broers een vrouw, net buiten het opvangcentrum. Vorige maand raakte een jonge bewoner zwaargewond bij een steekpartij, waar twee andere asielzoekers voor zijn aangehouden. Eén van hen is, net als het slachtoffer, minderjarig.

De afgelopen maanden waren er ook ongeregeldheden in de azc’s in Weert, Ter Apel, Middelburg, en Oisterwijk. Telkens was het zo’n zelfde groepje overlastgevers dat voor de problemen zorgt. ,,De jongeren die we de laatste tijd veel hebben binnengekregen, uit de veilige landen, daar zit heel vaak een verslavingsproblematiek onder”, zegt Swiers. ,,En met een verslaving komt ook altijd geldgebrek, wat tot stelen leidt.”

Sommige asielzoekers gebruiken het kalmeringsmiddel op doktersvoorschrift, maar het is ook online makkelijk te krijgen. Het COA kan naar eigen zeggen weinig tegen de verslavingsproblematiek ondernemen. Het enige dat volgens het asielorgaan echt werkt is het uit elkaar halen van overlastgevers en hen spreiden over diverse asielcentra.

In een vorige maand gepubliceerd rapport van het Trimbos Instituut over het gebruik van verdovende middelen onder vluchtelingen staat dat er ‘vanuit de praktijk zorgen worden geuit over de groep amv’ers’. Bij verslavingsinstelling Jellinek is het gebruik van het spul onder minderjarige asielzoekers bekend, maar is het nog niet als groot probleem gesignaleerd. Het epilepsiemedicijn wordt ook voorgeschreven als slaap- en kalmeringsmiddel, zegt een woordvoerder. ,,Rivotril kent zeker een relatie met verslaving. Je moet oppassen met langdurig gebruik, want je zult steeds meer nodig hebben. En het kan heel moeilijk zijn om er mee te stoppen.”

In Grave zaten tot voor kort twintig van die amokmakers, veelal verslaafd aan het anti-epilepticum. ,,20 op 76 jongeren werd te veel”, zegt Swiers. ,,Nu hebben we er 4, op 46 amv’ers. Als je maar een paar van die probleemjongeren hebt, dan zorgt dat voor een andere groepsdynamiek.”

Swiers benadrukt dat het dat hele kleine groepje is dat het voor de rest verziekt.

Regio 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *