Vissterfte Grave door tekort aan zuurstof

Te weinig zuurstof in het water is waarschijnlijk de oorzaak van de massale vissterfte deze week in een grote visvijver aan de Anna van Burenweg in Grave. Dat concludeert de gemeente Grave na eigen onderzoek.

Begin deze week legden vele tientallen vissen, volgens omwonenden wel tweehonderd, het loodje. De gemeente zette een maaiboot in om eendenkroos zoveel mogelijk te verwijderen. Deze drijvende waterplanten bedekten de hele vijver, wat nadelig is voor het zuurstofgehalte van het water.

De gemeente Grave heeft het waterschap zuurstofmetingen laten doen bij het drainagesysteem, dat afwatert op de vijver. ,,De zuurstofwaarde lag met 2,97 en 3,38 onder de 5. Waarden onder de 5 betekenen dat er een zuurstoftekort is”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een meting later deze week gaf volgens de gemeente al betere waarden aan. Al lagen die met 4,3 en 4,5 ook nog te laag. Grave concludeert dat de extra pomp vanaf de wal begin deze week, die voor meer zuurstof in het water moest zorgen, gewerkt heeft. ,,Nu de fontein weer werkt, is die pomp weer weggehaald.”

De fontein midden in de vijver spuit sinds woensdag weer water. Een week lang was die buiten bedrijf. ,,De fontein was niet kapot, maar hij zat verstopt met vuiligheid”, zegt de woordvoerder.

Het waterschap adviseert de gemeente wel om te blijven ‘pompen’ en nieuw eendenkroos weg te halen. ,,Volgende week gaan we weer de zuurstofwaarden meten. Nu die waarden stijgen, kan de nog levende vis gewoon blijven zitten.”

Arnold Tap van hengelsportvereniging Flying Fish, die de gemeente eerder al waarschuwde voor dreigende vissterfte vanwege te veel eendenkroos, blijft kritisch. ,,Ik heb alweer dode palingen gezien. En er ligt ook nog steeds veel eendenkroos op het water.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: