Toerisme in regio staat stil.

Foto-onderschrift: Hotel op plek scheepswerf vergroot aantrekkelijkheid van Vesting Grave. De eerste cruiseschepen leggen al aan.

Ondanks stijging van het aantal overnachtingen

Er zit weinig beweging in het toerisme-aanbod in het Land van Cuijk. Nieuwe hotels of andere vakantieverblijven kwamen er de afgelopen jaren nauwelijks bij. En kwam er al een bedrijf bij, viel er elders weer eentje af.

Desondanks is het aantal toeristen vorig jaar met 5 procent gestegen ten opzichte van een eerdere meting in 2014. Dat is een landelijke trend.

De gemeenten in de regio hebben een bureau laten uitzoeken wat er verbeterd is op toeristisch gebied sinds 2014. Er worden sinds dat jaar allerlei plannen gesmeed in de hoop meer toeristen naar de regio te lokken. ,,Onze doelstelling was het aantal overnachtingen te vergroten”, zegt de Cuijkse wethouder Maarten Jilisen.

Het in het leven geroepen Regionaal Bureau voor Toerisme moest het Land van Cuijk op de kaart zetten. Er kwam een magazine, er werd meer gedaan aan promotie. Ook werden arrangementen bedacht. Zo werden fietsliefhebbers met een combinatie van wielertocht, overnachting en wielerwedstrijd Daags na de Tour naar Boxmeer gelokt. Er bleek bijna geen animo voor.

Uit de cijfers van het ZKA Leisure Consultants is nauwelijks af te leiden of de missie geslaagd is. In het gisteren uitgebrachte rapport is weliswaar te zien dat het aantal overnachtingen stijgt (van 467.800 in 2014 naar 490.600 vorig jaar), naar de oorzaak is het gissen.

Neem het aantal hotelovernachtingen. Er is sprake van een stijging. Maar het bedrijfsleven neemt twee derde van het aantal van 89.500 overnachtingen voor zijn rekening. Zakenmensen gaan door de aantrekkende economie weer vaker op pad en boeken een overnachting. Die opleving kan óók een verklaring zijn voor de toename. Toch concludeert Jilisen dat er sprake is van ‘een mooie groei’. ,,Maar we zijn er nog niet.”

Logisch is dat het vooral de grote spelers zijn die voor de economische groei zorgen. Als het om hotels gaat zijn het Van der Valk Cuijk en City Resort Hotel Mill die voor de grotere aantallen gasten zorgen. Bij de bungalowparken zijn het Landal de Vers en Bosrijk De Kuluut, allebei in Overloon. Bij de campings hetzelfde verhaal. De twee grootste spelers zijn twee campings in de gemeente Sint Anthonis. 21 van de 34 campings hebben een capaciteit van minder dan veertig plaatsen.

De vijf gemeenten en de regionale ondernemers gaan in het najaar de uitkomsten bespreken en plannen ontwikkelen in de hoop ‘de groei erin te houden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: