Toerisme in Land van Cuijk groeit met vijf procent

Foto-onderschrift: Maak van het Arsenaal een hotel/conferentiecomplex. Daardoor ook meer reuring in Historisch Grave.
Maarten Jilisen.

Maarten Jilisen.
De sector toerisme en recreatie in het Land van Cuijk is in 2017 met zo’n vijf procent gegroeid ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit onderzoek van ZKA Leisure Consultants. De resultaten werden donderdag gepresenteerd aan horecaondernemers in de Schouwburg Cuijk. 
In het Land van Cuijk vonden in 2017 bijna 500.000 overnachtingen en bijna 4 miljoen dagbezoeken plaats. In totaal werd er 49 miljoen euro besteed waarvan ruim 16,4 miljoen in het dagtoerisme. Vooral ZooParc Overloon en het Oorlogsmuseum zijn populaire uitjes.
Opvallend is dat het aanbod van verblijfs- en dagrecreatie niet aanzienlijk veranderd is ten opzichte van 2014. De bezetting van campings neemt licht af. “Dit is een landelijke trend”, aldus wethouder Maarten Jilisen van de gemeente Cuijk die de resultaten presenteerde. De bezetting van bungalows daarentegen nam flink toe.

Veruit de meest populaire activiteiten in het Land van Cuijk zijn wandelen en fietsen; ruim 79 procent van de dagrecreanten stapt op het stalen ros of trekt de wandelschoenen aan. Regionaal Bureau Toerisme (RBT) Land van Cuijk speelt daarop in door samen met Platform Maasduinen en Niederrhein Tourismus grensoverschrijdende fietstochten te ontwikkelen. Er liggen nu tien concepten klaar. Ondernemers kunnen aanhaken indien zij interesse hebben. “Daarnaast starten we een campagne om meer Duitse toeristen naar het Land van Cuijk te trekken”, vertelt Erik Jansen van het RBT. “Duitsers geven over het algemeen 412 euro uit tijdens een uitje. Dat is veel meer dan Nederlandse die gemiddeld 125 euro uitgeven.”

De toeristische sector biedt 1720 banen in het Land van Cuijk. Dat is 4,5 procent van de totale werkgelegenheid in de regio. Dit is lager dan het landelijk aandeel dat op 6,5 procent ligt.
“Nu de resultaten bekend zijn, wordt er een plan van aanpak gemaakt waarmee de gemeenten en de ondernemers aan de slag kunnen”, aldus wethouder Jilisen. In september worden er rondetafelgesprekken gehouden en in oktober willen we een inspiratiedag organiseren”, besluit hij.

Bron: de MaasDriehoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: