Subsidie voor restauratie Generaal de Bonskazerne.

Foto: film/theaterzaal. (Te zien op: je oude kazerne!)
Nog een van de diverse foto’s op die informatieve website.
De Generaal de Bonskazerne in Grave krijgt ruim een miljoen euro subsidie voor de restauratie van drie grote gebouwen op het terrein.

De kazerne is een van de drie Brabantse projecten die subsidie krijgt van het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). BOEI, dat eigenaar is van de kazerne, steekt er zelf nog vier ton in, zodat er een kleine anderhalf miljoen euro beschikbaar is.

Volgens Rinkjan Postma van BOEI is dit ‘de grote aanjager waar we allemaal op zitten te wachten’. ,,Potentiële huurders zaten te wachten tot wij iets gingen doen, maar wij hadden geen geld. De afgelopen twee jaar is er daardoor niets gebeurd. Dat budget is er nu wel. We gaan na de bouwvak beginnen”, jubelt Postma.

Op de kazerne worden de entree, de oude filmzaal en de oude eetzaal met keuken gerestaureerd. ,,We gaan ervoor zorgen dat er eindelijk leven in de brouwerij komt”, zegt Postma. Het geplande veteranenontmoetingscentrum, met woonunits voor oorlogsveteranen die een time-out nodig hebben, blijft onderdeel van de plannen.

,,Maar dat zal niet meer de hele kazerne beslaan. We willen nog meer dat de poorten open gaan. Straks moet het mogelijk zijn om over het kazerneterrein te wandelen of te fietsen en er een kopje koffie te drinken. We willen er nog meer een militair experience centrum van maken, meer educatie, een escape room en een legerdiorama, een soort miniatuurwereld met oorlogssituaties. Ook het geplande munitiemuseum blijft onderdeel uitmaken van de plannen”, somt Postma op.

Volgens de ontwikkelingsmanager van BOEI komen er op de Generaal de Bonskazerne ook meer mogelijkheden voor andersoortige bedrijven om zich tijdelijk in de kazernegebouwen te vestigen. ,,Dat hebben we tot nu toe afgehouden, maar we hebben liever dat er op het terrein geleefd wordt dan dat het er leeg bij staat. Daarom is sinds 1 mei ook al de internationale schakelklas van het Merletcollege op de kazerne gevestigd. Het verhuren van de ruimtes levert ons ook weer extra budget op.”

Burgemeester Lex Roolvink van Grave is blij met de subsidie. ,,Een grote stap voorwaarts. Er is achter de schermen de afgelopen twee jaar veel gebeurd. Maar nu kan er dan eindelijk daadwerkelijk wat gedaan worden”, reageert hij. ,,Dit is goed nieuws voor Grave. Straks krijgen we weer wat meer bekendheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: